Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
Ájurvéda
CONTINUITY
Informace, zkusenosti a odkazy tykajici se tradicni indicke mediciny. Byliny, techniky, masaze, oleje, vyvazovani konstituce, knihy a texty, lekari a odbornici a dalsi :)

Ajurveda.cz - je tam i prehled dalsich odkazu:)
Ayurveda.cz, ajurvedske centrum Dr. Freje
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
CONTINUITY --- 23:02:07 31.3.2011
ZUZANA: Tak ty zřejmě patříš k lidem s odolným a výkonným trávením, a ty kombinace ti nevadí a naopak tě uspokojují, pohoda :)

To jídlo tam mi přijde fajn, pro mně je to v Praze asi první volba ;), dalších použitelných znám jen pár ;)
Do které Dháby chodíš ? Abysme to nějak prostorově zúžili ;)
SLAPPY --- 11:16:01 31.3.2011
ZUZANA: v Govindě jsem dělal, takže tak dva roky jsem nejedl skoro nic jinýho. A pohoda, nemůžu než doporučit. Jen bacha na mastný smažený a na sladkosti. Tamní koláče dokážou pokazit všechny snahy :)
ZUZANA --- 21:53:30 29.3.2011
STEFAN: Skvělé rady, díky :-)
ZUZANA --- 21:52:04 29.3.2011
CONTINUITY: Info o mlékomatech, z nichž je jeden i na Karláku poblíž zastávky tramvaje Moráň je tady: http://www.mlecneautomaty.com/?page_id=3. Nepíšou že je z biofarmy, dělá ho nějaká agroakciovka, tak asi nebude úplně úžasný, ale je prej čerstvý. Tak sorry za dezinformaci.

No já si nemůžu pomoct, ale mně to v Dhábě moc chutná. Díky tomu co píšeš jsem si uvědomila, že toho jídla dávaj opravdu hodně, že by mi stačila polovina malého menu, i když skoro metrák mám, a ne svalů :-). Že je to takové různorodé mi přišlo právě úžasné. Kde mají lepší jídlo za nějakou normální cenu (kolem 100 Kč)? V Góvindě?
STEFAN --- 13:59:51 29.3.2011
DAWYT: 7cm je fakt malá miska.. koření vám bude vyskakovat, palička je malá a lehká.. opravdu doporučuji zde nešetřit.. a každopádně drsné dno
ANDROMEDAAA --- 13:31:05 29.3.2011
DAWYT: mají přímo i v krámu nebo jen přes internetovou prodejnu?Protože tahle cena je úplně boží za keramickej hmoždíř........na pesto jak dělaný
DAWYT --- 12:54:05 29.3.2011
STEFAN: super, cele koreni zkusim. Jinak kdyby nekoho zajimalo, tak jsem nasel docela levnou misku s tlouckem

http://www.zpflorence.cz/sklo-plast-keramika/misky/?l=2

http://www.zpflorence.cz/sklo-plast-keramika/misky/799-miska-treci-7-cm-drsna.html
STEFAN --- 10:06:23 29.3.2011
Když už tady byli dotazy na téma koření v kuchyni, tak ze zkušenosti mám následující pravidla použití koření v indické kuchyni (ájurvédu nevyjímaje):

1) celé koření se praží na oleji/ghí pod pokličkou
2) mleté koření se sype do toho co vaříte

A aby to bylo zábavnější je možné:

a) připravit koření dle 1) a poté přidat zbytek ingrediencí (zelenina a tak), někdy cca v půlce přidat to mleté koření

b) začít vařit ingredience a po uvaření připravit dle 1), případně i s použitím mletých koření - připravenou směs nalít na hotové jídlo (tomu se říká čonk nebo čonf - záleží z jaké oblasti dotyčný ind pochází) - výhoda tohoto způsobu je, že lze pro každého člověka, co se jídla účastní, připravit směs odpovídající jeho konstituci či momentální potřebě.

Co se týče použití soli, obvykle se dává až na konec, líní kuchaři ovšem naháží všechno do hrnce už na začátku ;-DDD

Pokud chcete aby jídlo opravdu hezky vonělo:
- vždy přikryjte koření při pražení
- melte si koření ve hmoždíři těsně před vařením
- nepoužívejte směsy koření staré více než cca 8 měsíců, mleté koření je mnohem náchylnější na "vyčichnutí" než celé - esenciální mastné kyseliny totiž na vzduchu rychle oxidují..

Jako hmoždíř používám obyč chemickou keramickou třecí mysku - doporučuji největší velikost - cca 250 kč, nebo si pořiďte kammený hmoždíř - opět platí, čím větší, tím lépe se s ním pracuje ;-)
CONTINUITY --- 0:14:55 29.3.2011
Ještě k těm porcím:

pan Mitchell nás na kurzu ájurvédskýho vaření naučil roztomilý pravidlo:

Platí, že člověk má zaplnit žaludek zhruba ze třetiny jídlem, ze třetiny tekutinama, a zbytek nechat volnej, aby měl trávicí oheň kde hořet :)

Jeho tip: "Přiměřené množství jídla je zhruba tolik, kolik se vejde do dvou vašich dlaní."

--------
Je to hodně přibližně, jasně, dlaně můžou být různě plné ;-DDD, a i u stejnýho člověka to bude kolísat podle stupně aktivity, hladu, atd. Ale mně to tedy docela funguje ;)) Když sním max tolik, bývá to akorát.

Tác v Beásu = moje ruka asi 6x ;DD
Velcí chlapi, někdy i velký ženský, mívají ale mnohem větší ruce ;
CONTINUITY --- 21:50:33 28.3.2011
ZUZANA: z biofarmy čerstvé na Karláku? wow, tak to je boží, díky za tip :)

ty menu mi přijdou šílenej vynález, imho je to akorát jídla tak pro těžce pracujícího dřevorubce, 2m vysokýho s metrákem svalů;-DD, a hlavně je to směs á-la pejsek s kočičkou vařili dort ;-D, strašně moc různých věcí, kdo to má trávit ? divím se všem těm lidem, jak to zvládají ;)
(hmm, asi jste jiná konstituce ;-D)

tedy, to je pohled zvenčí, už léta si menu nedávám, protože mi přijde škoda platit a posléze vyhodit tolik jídla (sníst to, tedy vážně si ublížit, nepřichází v úvahu ;) a i v těch Dhabách, kde to není zvykem, trvám na jednotlivých mističkách toho, co fakt chci ;-D