Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
KÁVA A ZDRAVÍ - studie o zdravotních účincích kávy
FADE
KÁVA - ČERNÉ ZLO NEBO POKLADNICE ZDRAVÍ?

Existuje řada mýtů o kávě a účincích, které má. Existuje i řada studií, které je vyvracejí či potvrzují. Zkusme dát dohromady, v čem káva škodí a v čem pomáhá.

Prosím, uvádějte zdroje, ze kterých čerpáte, ideálně odkazy na původní studie. Vítané jsou i články o těchto výzkumech referující, případně i zajímavé vlastní zkušenosti s pitím kávy či s vysazením či omezením kávy (v čem vás výrazně ovlivnilo - jak po stránce fyzické, psychické či sociální).
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
SCHIZOGENES --- 19:05:41 27.3.2016
PNXNTDD: Řekl bych, že je to naprosto normální. Kór pokud je třeba člověk z jakéhokoli důvodu senzitivnější. Jeden možný náhled a vysvětlení, pokud by pro tebe bylo stravitelné (pro spoustu lidí ne, jak jsem si čerstvě ověřil), bych přihodil třeba tady (případně skoč zrovna na nadpis Negative Effects of Caffeine atd.).
PNXNTDD --- 18:06:32 27.3.2016

Čau, mám dotaz... je tu někdo komu dělá kofein problémy ? Já třeba když vypiju kafe, jsem potom strašně nervózní a roztržitej a není mi psychicky dobře. Dřív jsem pil kafe celkem často, ale teď už ne. Maximálně si dám malý kafe když jdu dělat nějakou fyzickou práci, u toho mi to nevadí, ale třeba dát si kafe po ránu, nebo po obědě pro mě nepřípadá v úvahu. Máte někdo podobnou zkušenost ?
MESKALITO --- 8:32:00 27.5.2015
Health Check: Four Reasons To Have Another Cup Of Coffee | IFLScience
http://www.iflscience.com/health-and-medicine/health-check-four-reasons-have-another-cup-coffee
??? --- 11:39:00 5.5.2015
???: V roce 2012 jsem kupoval mamince Krups GVX242 .. pořád funguje ok.. je tam kamen, né nože a mnoho stupňňů nastavení hrubosti kávy.
??? --- 16:59:49 3.5.2015
Zdravím,
můžete doporučit nějaký el. mlýnek na kávu?
Mlel jsem zatím ručně klasickým mlýnkem na kávu a v podstatě spokojenost i při hrubším mletí, bohužel mi mlýnek spadnul a už nemele, už měl i své za ty roky odmleto :)
Tak bych pořídil nějaký elektrický, prolezl jsem toho dost, ale zkouším jestli nemáte někdo odzkoušený typ? Měl by mít možnost nastavit hrubost mletí, piji převážně turka, občas zapnu i ‚presovač‘ ale turek jednoznačně výtězí :)
??? --- 9:24:21 17.7.2014
KATCHKA81: to je úplně jedno. A pokud to nebyl extrakt, ale dělala sis nálev nebo tak něco, tak tam se toho vylouhuje ještě méně. Proto najdeš víc antioxidantů v instatním kafi, než v espresu.

Zelená káva je na spalování tuků podvod a jako zdroj antioxidantů často méně hodnotná než dobře upražená směs s robustou. Zato je ovšem patřičně drahá, aby to podpořilo placebo efekt. Nehledě na to, že je daleko vyšší riziko výskytu mykotoxinu v něčem co neprošlo tepelnou úpravou a bylo to převáženo v pytlích na vlhkých lodích...

Ještě jsem kdesi zachytila, že někdo nabízí tu pravou zelenou kávu - ne jen neupražená kávová zrna, ale nezralá kávová zrna, snad dokonce ani nezfermentovaná. Což kromě toho že to bude hořké a hnusné, tak to ještě bude plné dosti divokých, škodlivých alkaloidů, které se rozkládají jednak při dozrání (srovnej chuť klasické komodnitní kávy a nějaké výběrovky zpracované suchou metodou) a pak především při té fermentaci.

To už je vyložená volovina.
KATCHKA81 --- 20:53:17 16.7.2014
Nemyslela jsem zelenou kavu v kapslich, o tom vime sve, ze? ;)
??? --- 21:08:23 15.7.2014
KATCHKA81: zelená káva je jako všechny zázračné přípravky podvod. Nepopírám tvou zkušenost že ti je lépe, ale není to zelenou kávou.

viz třeba http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf990510g (rozdíly jsou především v druhu kávy - robusta má antioxidantů více (proto je taky hořká), nikoliv v tom, jestli je to pražené a nebo ne)

http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf011702q nejvíce antoxidantů se do vody vylouhovalo u středně pražené kávy

Nejvíc antioxidantů je v kakau http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf0101410

A je to silný alergen http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7296806

A metaanalýza studií o hubnutí dopadla ještě hůř http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2943088/

SIVER: nejzdravější bude cikorka - tedy pražená čekanka - má ochranný vliv na játra. Čistá je buď docela drahá jako instantní a nebo se prodává jen upražená jako Karo s K. Ostatní jsou obilné, tedy méně nějakých účinných látek, více škrobů a pro ty co se mu vyhýbají, tak taky lepek.
Případně vyloženě funkční jsou pak ajurvédské kafe - tam je čekanka + léčivá bylina. http://www.ayur.cz/ayujrvedske-kafe

Zkoušela jsem pražen čekankový kořen a není to špatné, ale nedaří se mi ji pražit rovnoměrně. Často se míchá taky s praženým pampeliškovým kořenem, což pak léčivé účinky zesiluje.

Tohle je docela dobrej recept, ale osobně je lepší mít tam víc čekanky, než ostatních kořenů.
Love Your Liver Herbal Coffee | Delicious Obsessions
http://www.deliciousobsessions.com/2014/03/love-liver-herbal-coffee/
KATCHKA81 --- 20:51:44 15.7.2014
A zkouseli jste zelenou kavu, napr. S kardamomem?je to nahrada kavy, varianta melty nebo caro, ale mnohem chutnejsi.je to tedy hodne subjektivni, ale hodne mi pomohla zvysit imunitu-nebyla jsem nemocna v zime,spaluje tuky atd... kazdy si v ni najde to sve.dejte vedet, jak chutna vam ;)
SIVER --- 18:37:28 2.11.2012
POLIS: a nějaké důvody proč ji doporučuješ? co caro či melta? pil sem obojí,ale nejvíce mi chutnala vitakáva