Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
Varime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
SHINIGAMI
Recepty, tipy atd na vareni pro zminenou skupinu..
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
LIDA_12 --- 21:13:25 24.9.2014
YMLADRIS: Hokaido se má skladovat na chladném a suchém místě. My máme sklep vlhký, vydržela v bytě v tehdy nevyužívaném pokoji do vánoc a to tam zase tak chladno nebylo.
YMLADRIS --- 11:15:57 24.9.2014
"prvomatka se uci varit"

prosimvas, vydrzi dyne hokaido do zimy/pres zimu ve sklepe, pripadne jak dlouho tak asi?
PETATA --- 0:01:14 23.9.2014
INUSHKA: mluvis mi z duse, vzdycky dojedu na nakup, narvu lednici a pak presne neni cas, jsou jine zajmy, mama nas pozve na jidlo a maso na posledni chvili vrazim do lednice a zelenina uz neni tak svezi jak byvala... jidelnicek u nas vubec neexistuje, varim podle chute, tedy kdyz uz varim, ted jsme treba u nasich, kde jsem delala nejakou veceri a zjistila jsem, ze sem fakt snad 10 dni, ne-li vice nic nevarila

jinak rezim.. Naty ji po spani, takze nejaka 15/16, zalezi, kdy spi
taky jedeme podle toho, kdy ma hlad a ne podle casu
ADD --- 23:58:23 22.9.2014
ANNNA: Já když uvařila první nelahvičkové jídlo, špenát, tak jsem ho udělala bez sili a česneku pro dítě a se solí a česnekem pro sebe. Pak jsem tu verzi pro dítě ochutnala, obrátila oči v sloup a obě verze smíchala a znova rozdělila. Ten blevajz bez chuti a zápachu jsem mu nedokázala nabídnout. Žije, je zdravý a extra pálivých jídel se nedožaduje. Nic extra strašlivého nejíme, takže kořením pro všechny stejně.
SEBIEN --- 21:10:22 22.9.2014
ANNNA: jak už jsem někde psala, moje tchýně by osmiměsíční Zorce klidně dala polívku s římským kmínem a koriandrem, tak asi ani starší generace lékárnice nemá nic proti :)
ANNNA --- 21:08:00 22.9.2014
TAPINA: Já to právě občas střihnu i do východních vůní, občas i zlehka papričku, ale fakt jenom aby to hřálo, nikoliv pálilo. Já sama to mám ráda a nepotěšilo by mě, kdybych nemohla do ničeho dát třeba římský kmín, nebo koriandr, protože na to děti nejsou zvyklý :)

Mně se právě taky zdá, že není důvod proč ne - tak se ptám, jestli někdo o nějakém neví :)
TAPINA --- 20:52:07 22.9.2014
Od nějakého roka a půl celkem běžně používám do jídel česnek, pepř, a vůbec takové ty součásti české kuchyně, bez kterých to není ono. Nevidím důvod, proč ne, mnohé z toho je i zdravé.
ANNNA --- 20:50:32 22.9.2014
Dotaz zase z jiného soudku - nevíte, jestli existuje konkrétní důvod, proč by malé děti neměly jíst ostrá/kořeněná jídla? Většinou vařím klasicky batoletsky (takřka bez soli a pouze s bylinkami), ale čas od času ráda uvařím něco ZLEHKA kořeněného, a občas je na mě pohlíženo jak na vraha malých dětí... chápu logiku, že "když si zvykne na pálivý, nebude chtít nekořeněný", ale to myslím při jednom okořeněném jídle měsíčně nehrozí. Dítěti to chutná :)
INUSHKA --- 20:36:10 22.9.2014
XMARGE: Já jednak kvůli vitaminům a minerálům, protože Malvína jí naprosto nevypočitatelně (jeden den je jak kyselina a druhý do ní za celý den horko těžku nacpu půl jogurtu a kousek banánu, zbytek naháže psovi), mlíko je jediná jistota, která zabere vždycky. Druhak z lenosti ráno vstávat, chodit po schodech dolů do kuchyně a ohřívat mléko. Přes den jí ho už dávám rovnou z ledničky, ale po ránu do prázdného žaludku mi přijde lepší, aby bylo teplé. Pixlu UM mám u postele, teplou vodu v termosce a můžu zůstat pod peřinou. Malvína si vypije mléko a pak si ještě třeba půl hodiny hraje v naší posteli, zatímco my dospáváme. Prostě jsme si na to tak zvykli, je to takový ranní rituál, kterým se zahajuje den. A třetí důvod je cestování, vodu si můžu ohřát téměř kdekoliv, prášek UM vydrží i v teple, kdežto na skladování a ohřívání kravského mléka často na místech, kam jezdíme, nejsou podmínky. Nalít vodu z termosky a nasypat prášek zvládnu bez stresu a rychle i ve stanu :-)

TAPINA: Jako já to taky nemám nějak přesně zorganizované a rozvržené, to co jsem popisovala je spíš zvyk nebo preference. Já nedokižu fungovat bez snídaně a startuju na mlíko a cukr, takže jak někdo ráno potřebuje kafe, tak já prostě potřebuju jogurt, tvaroh, termix nebo aspoň tvarovou buchtu nebo lučinu, když už si musím dát pečivo. A Malvína se obvykle dožaduje téhož, co mám já. Dál už je to ovšem taky dost punkové, podle nálady, situace a místa pobytu. Obědváme jak to vyjde, někdy třeba taky ve čtyři odpoledne. Svačiny vůbec nemají pevný čas, prostě když mám chuť nebo se mi zdá, že Malvína má hlad, tak vytáhnu nějaké ovoce, jogurt nebo kus buchty, když mám upečeno. A večeříme společně s mužem, když přijde z práce, pokud se extrémě nezdrží. Většinou je to stylem "co dům dá", občas mám na něco konkrétního chuť, tak si to uvařím, jindy zas pověřím muže ať něco koupí cestou z práce. Obdivuju ty, co mají jídelníček rozplánovaný na týden dopředu a dokážou se toho držet. Já si třeba koupím brokolici, že z ní druhý den udělám polívku, druhý den někam vyrazíme a na polívku nezbyde čas, třetí den se najíme venku, čtvrtý něco přinese muž a pátý si s hrůzou uvědomím, že ta brokolice tam pořád je a rychle vymýšlím, co s ní, než zplesniví. Strašně bych se chtěla naučit mít to víc zorganozované, ale zatím všechny pokusy selhaly. Asi je to proti mojí povaze.
PETATA --- 20:04:52 22.9.2014
XMARGE: ze zacatku jsem se bala ji davat na noc dve deci normalniho mleka, kdyz na nej nebyla zvykla a zatim jsem u toho zustala
a pri nasich cestach je pro me jednodussi sehnat ci si ohrat vodu, nez ohrivat mliko a hlavne ho pres den (v lete) skladovat