Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
Ústav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen
ZUZKAOU

František Brückner
Jídelna

Macaté válce ruk, vlasová síťka
Obrovský šufan a hradba prs

Lepkavé tácy, vrzavé lino
Zoubkaté durytky, učitelský stůl
Sladké úterky a hliník vidličky

Dvě vlny obědů, stravenka na rtu
Nahnědlá omáčka a dozor u dveří
Muškáty na okně, várnice čaje

A zbytky v kýblu
Rytmicky chlístají
Na rámu řídítek

Školní jídelny, podivné tetičky a nebo špatné hospody spáchaly a páchají zločiny na spoustě skvělých jídel.
Pojďme zdokumentovat oběti a zkusit najít takovou úpravu, aby to bylo nejen poživatelné, ale i dobré.


[http://img.blesk.cz/img/5/article/405122_abc-jidlo.jpg]


Kandidáti na průzkum:

šišky s mákem
rýžový nákyp
nudle s mákem
vařené hovězí
zapečené těstoviny/šunkofleky
haše
sýrová omáčka s těstovinami
krupicová kaše
mléková polévka.
francouzské brambory
rajská s tvrdým masem
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
??? --- 21:51:48 3.12.2014
???: tak prosím jehněčí s vnitřnostmi na červeném víně jsou taky děsně dobré. Půjde to i s vepřovými či telecími vnitřnostmi.

Maso z plecka, nebo jiné maso na dušení, srdíčko, játra, jazyk a plíce nakrájet na stejné kostky. Vyškvařit slaninu. Na tuku opéct ze všech stran maso - dokud se neobjeví hnědé plošchy. Vyndat - do výpeku přidat na velké kusy nakrájenou mrkev, řapíkatý celer, cibuli, česnek. Případně žampiony, či jiné houby.

Nechat taky zkaramelizovat - zhnědout. Vrátit maso a slaninu, zalít slušným červeným vínem, přidat bobkový list, nové nové koření a pepř, lžíci melasy či medu a nechte na co nejmenší teplotu vařit co nejdéle. (hodina v papiňáku) Pak přidejte tymián a ještě chviličku vařte, dosolte, dopepřete a případně tam prolisujte něco česneku.

K tomu brambory/kuskus/těstoviny.
??? --- 11:36:20 3.12.2014
Školní obědy amerických dětí. To jste ještě neviděli - Vitalia.cz
http://www.vitalia.cz/...m_source=lupa-cz&utm_campaign=skolni-obedy-americkych-deti-to-jste-nevideli

WILDENBURY_SQ --- 23:19:55 21.11.2014
???: Bože, to je až... Zbytečně krutě pravdivý.
??? --- 16:46:42 19.11.2014
???: Do záhlavia, prosím. Alebo aspoň na nástenku.
??? --- 13:54:34 11.11.2014
František Brückner
Jídelna

Macaté válce ruk, vlasová síťka
Obrovský šufan a hradba prs

Lepkavé tácy, vrzavé lino
Zoubkaté durytky, učitelský stůl
Sladké úterky a hliník vidličky

Dvě vlny obědů, stravenka na rtu
Nahnědlá omáčka a dozor u dveří
Muškáty na okně, várnice čaje

A zbytky v kýblu
Rytmicky chlístají
Na rámu řídítek


Mé dětství v socialismu | České nesvědomí
http://www.ceskenesvedomi.cz/me-detstvi-v-socialismu/

Mé dětství v socialismu - kol., Ján Simkanič | KOSMAS.cz - vaše internetové knihkupectví
https://www.kosmas.cz/knihy/199261/me-detstvi-v-socialismu/
??? --- 9:58:07 5.10.2014
???: uf, stále jsem ráda, že jsem se s tím v životě v jídelně ani jinde nesetkala a asi na tom nehodlám nic měnit
??? --- 19:52:49 4.10.2014
Nechala jsem se od chlapa co od něj bereme jehněčí přesvědčit, že rozhodně chci i plíce. Takže jsem pokořila metu - plíčky na smetaně.

Jako je to dobré, ale aby to nebyla noční můra z jídelen, tak to dá trošku (dost) práce - rozhodně nejde o rychlovku k večeři. A nutno přiznat, že ty ostatní kousky masa co nebyly přímo plíce prostě chutnají líp.

Plíčky na smetaně.

2 laloky plic
2 ledviny
1 jazyk
1 srdce
kus jater (ne celé - tak 50 g na osobu)
2 mrkve
2 petržele
celer
2 cibule
česnek
máslo
voda
bílé víno
zakysaná smetana
citron
pepř + sůl
nové koření, bobkový list, jalovec, muškátový oříšek
kapary
1 bílek
hladká mouka
cukr

Vnitřnosti ořežte od blan a tuku, z ledvinek, plíce propíchejte a na půl hodiny namočte do studené vody - posléze důkladně properte - uvnitř je krev - chce to proprat, jinak budete mít víc práce s čištěním vývaru.

Do hrnce dejte plíce, srdce a jazyk (játra a ledvinky dejte do lednice, případně je naložte do mléka), odřezky, mrkev, cibuli, petržel, cibuli, česnek směs koření, dvě deci bílého vína a zalijte vodou, aby vše bylo ponořené. Vařte na co nejmenším ohni do měkka. (vrazila jsem to do příliš chytrého hrnce na 60 stupňů na 4 hodiny a bylo to super). Měkké vnitřnosti vyndejte a nechte vychladnou - plíce přitom něčím zatižte, odřezky dejte zvěři, vývar zceďte a dejte zchladnout do lednice.

Z vychladlého vývaru sebete tuk, rozmíchejte v něm bílek a za stálého míchání přiveďte k varu - pak přestaňte míchat a ještě nechte 3-5 minut vařit, aby se bílky pořádně vysrážely. Zceďte přes plátno.

Studené vnitřnosti (včetně syrových jater a ledvinek) nakrájejte na tenké plátky. Jazyk oloupejte. Z obou stran zprudka opečte na másle.

Ve výpeku orestujte nastrouhanou syrovou mrkev, petržel a kus celeru a najemno nasekané cibuli a česnek. Zaprašte troškou hladké mouky a ještě chvilku restujte. Zalijte vývarem, přidejte pár kuliček nového koření, jalovece, bobkový list a přistrouhejte trochu muškátového oříšku. Nastrouhejte do omáčky citronovou kůru z půlky citronu. Vařte alespoň 20 minut, aby se mouka rozvařila. Hotovou omáčku rozmixujte, přepasírujte, přidejte podle chuti zakysanou smetanu. Posléze přidejte lžíci nasekaných kaparů. Podle chuti začněte dosolovat, dopepřovat, doslazovat a dokyselovat citronovou šťávou. Vraťte do omáčky a nechte prohřát. Ve skutečnosti je nejlepší nechat maso v omáčce odležet a pak přihřát. Na talíři by pak měl mít každý od každého druhu masa alespoň jeden plátek.

K tomu pivo a vídeňské knedlíky.

Výše ovedený rozpočet z jehněte je pro 4 poctivé porce. Ze selete to bude podobné, z jiných zvířat to chce zmenšit dávky - cca 4 díly plic, 2 díly jater, 2 díly srdce 1- 2 díly jazyka a 1 díl ledvinek.
EDERA --- 12:47:35 24.9.2014
Tak jsem dneska měla možnost ochutnat oběd ve školní jídelně u dcery - cizrnovou polívku a králíka na česneku s bramborovým knedlíkem a špenátem. A fakt jsem žasla, jak dobrý to měli. Knedlíky určitě nebyly z prášku, špenát byl, pravda, trochu řidší, než bych ho dělala já, ale nebyla to ta klasická zajíškovaná jen světlounce zelená kejda. Všechno osolený a okořeněný tak akorát na chuť. Zřejmě teda uměj vařit i normálně a ne jen na oslavách, viz EDERA.
??? --- 19:29:40 25.8.2014
G.cz » 33 krásných vzpomínek na školní jídelny
http://g.cz/33-krasnych-vzpominek-na-skolni-jidelny/
RGRADY --- 13:06:56 22.8.2014
???: mno asi ani jedno :D