Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
Ústav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen
ZUZKAOU

František Brückner
Jídelna

Macaté válce ruk, vlasová síťka
Obrovský šufan a hradba prs

Lepkavé tácy, vrzavé lino
Zoubkaté durytky, učitelský stůl
Sladké úterky a hliník vidličky

Dvě vlny obědů, stravenka na rtu
Nahnědlá omáčka a dozor u dveří
Muškáty na okně, várnice čaje

A zbytky v kýblu
Rytmicky chlístají
Na rámu řídítek

Školní jídelny, podivné tetičky a nebo špatné hospody spáchaly a páchají zločiny na spoustě skvělých jídel.
Pojďme zdokumentovat oběti a zkusit najít takovou úpravu, aby to bylo nejen poživatelné, ale i dobré.


[http://img.blesk.cz/img/5/article/405122_abc-jidlo.jpg]


Kandidáti na průzkum:

šišky s mákem
rýžový nákyp
nudle s mákem
vařené hovězí
zapečené těstoviny/šunkofleky
haše
sýrová omáčka s těstovinami
krupicová kaše
mléková polévka.
francouzské brambory
rajská s tvrdým masem
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
RGRADY --- 11:24:53 22.2.2013
???: diky, objednano :-)
BALAENA --- 11:05:51 22.2.2013
???: musím říct, že tady vidím výhody toho, že synova škola vaří podle vegetariánského spotřebního koše - jednak jak je novější, tak má vyšší požadavky na zeleninu a luštěniny a nižší normu na tuky, jednak přece jen nemůžou používat tolik polotovarů
??? --- 11:02:07 22.2.2013
RGRADY:
Klasická česká kuchařka | Knihkupectví KNIHA.CZ
http://www.kniha.cz/klasicka-ceska-kucharka/d-225027/
Klasická česká kuchařka - Sandtnerová Marie Janků | Kuchařky | Knihy.vltava.cz
http://knihy.vltava.cz/Naucna/Kucharky/Klasicka-ceska-kucharka/produkt=860030230/kategorie=16756/
BALAENA --- 10:17:57 22.2.2013
Říkal dokonce, jistě s trochou nadsázky, že jsme objevili nový světadíl. Tuším, že jmenoval Ameriku.
Školní obědy obsahují moc polotovarů. Děti pak dostávají příliš soli - iDNES.cz
http://ostrava.idnes.cz/hygienici-zkontrolovali-skolni-obedy-deti-dostavaji-prilis-soli-pyn-/ostrava-zpravy.aspx?c=A130222_1892911_ostrava-zpravy_jog
RGRADY --- 13:11:14 19.2.2013
Jinak kuchařka Marie Janků-Sandtnerové již není v prodeji :-(
RGRADY --- 13:10:23 19.2.2013
Jablkovec

Housky nebo nesypané rohlíky nakrájíme na plátky a navlhčíme mlékem. Dortovou formu nebo kastrol vymažeme dobře máslem a vysypeme strouhankou, klademe vrstvu navlhčených housek, vrstvu na plátky nakrájených jablek, posypeme je krupicovým cukrem se skořicí, rozinkami a sekanými oříšky. Na to dáme opět nakrájené housky, pokapeme máslem, přidáme jablka, cukr se skořicí, rozinky a sekané oříšky. Povrch poklademe opět navlhčenou houskou, pokapeme máslem a celek zalijeme trochu mlékem, ve kterém jsme umíchaly 1 vejce. Jablkovec pečeme v mírnější troubě asi 3/4 hodiny.
Mezi pečením jej poléváme zbylým mlékem s rozmíchaným vajíčkem. Před podáváním jej upravíme na mísu a ozdobíme sněhovým krémem.
Krém: Ušleháme tuhy sníh a do něho zašleháme po kávových lžičkách 5 dkg krupicového cukru, pak metlu vyndáme a zlehka vařečkou zamácháme 15 dkg krupicového cukru. Tuhy krém rozetřeme na jablkovec a rychle jej necháme v horké troubě 2 minuty zarůžovět.

Rozpočet pro 5 osob: 30 dkg housek (6 kusů) — 330 ml mléka — 50 dkg jablek — 6 dkg cukru — skořice — 6 dkg másla — 4 dkg rozinek — 3 dkg oříšků — 130 ml mléka — 1 vejce na zalití — 3 dkg másla a 2 dkg housky na vymazání
Na krém: sníh ze 3 bílků — 20 dkg krupicového cukru
-------------------------------------------------------
Tvarohová žemlovka

V míse v mléce umícháme dobře žloutky, krupicový cukr a rozehřáté prochladlé máslo. Pak tam vložíme na plátky nakrájené housky nebo rohlíky necháme je, až se dobře navlhčí. Pekáč vymažeme máslem, do něho vložíme vrstvu navlhčených housek, vrstvu dobře upraveného tvarohu (viz Nádivky), navrch dáme opět housky a pokapeme je máslem. Poté žemlovku pečeme zvolna asi 3/4 hodiny. Podáváme ji na míse pocukrovanou.

Rozpočet pro 5 osob: 30 dkg housek (6 kusů) — ½ l mléka — 2 žloutky — 2 lžíce cukru — 2 lžíce rozehřátého másla
Na nádivku: 50 dkg tvarohu — 3 dkg másla — 3 dkg cukru — 1 vejce — citronová kůra — 2 dkg sladkých mandlí — 5 dkg rozinek — na pekáč 2 dkg másla — 2 dkg cukru na posypání
-----------------------
Třena žemlovka

Do umíchaného másla s cukrem zamícháme žloutky, sekané opražené oříšky, očištěné rozinky, načež přidáme na plátky nakrájené, dobře mlékem navlhčené housky a tuhý sníh z bílků. Pak rozetřeme polovinu hmoty do máslem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče, poklademe ji na plátky nakrájenými jablky a na to přidáme druhou polovinu hmoty. Žemlovku pečeme zvolna ½ hodiny. Upečenou bud’ pocukrujeme nebo ozdobíme jako jablkovec, ale také ji můžeme upéci i bez jablek a pocukrovanou podávat s jablkovým kompotem.

Rozpočet pro 5 osob: 6 dkg másla — 4 dkg cukru — 2 loutky — 3 dkg oifki0i — 4 dkg rozinek — 30 dkg housek — 1/2 1 Smetany nebo mléka — ze 2 bílků sníh — 3 dkg másla na pekáč — 1 dkg cukru — 2 dkg strouhanky — 50 dkg jablek

Snad to pomůže.
??? --- 12:19:29 19.2.2013
Jinak fancy žemlovka, neboli bread puding s baileys zde

Bread and Butter Pudding - Gordon Ramsay - YouTube
http://www.youtube.com/watch?v=DclwIk8HxDw
RGRADY --- 12:17:06 19.2.2013
???: Toho jsem se bal, budu je muset opsat, jdu na to,... :-)
??? --- 12:16:26 19.2.2013
RGRADY: sem s nima.
RGRADY --- 12:15:31 19.2.2013
???: Dival jsem se do Sandtnerky a tam jsou hned tri zemlovky. Teda jedna se jmenuje Jablkovec, druha tvarohova (ta je podobna te tve) a posledni trena. Kdyby ste chteli, hodim sem recept :-)