Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
Ústav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen
ZUZKAOU

František Brückner
Jídelna

Macaté válce ruk, vlasová síťka
Obrovský šufan a hradba prs

Lepkavé tácy, vrzavé lino
Zoubkaté durytky, učitelský stůl
Sladké úterky a hliník vidličky

Dvě vlny obědů, stravenka na rtu
Nahnědlá omáčka a dozor u dveří
Muškáty na okně, várnice čaje

A zbytky v kýblu
Rytmicky chlístají
Na rámu řídítek

Školní jídelny, podivné tetičky a nebo špatné hospody spáchaly a páchají zločiny na spoustě skvělých jídel.
Pojďme zdokumentovat oběti a zkusit najít takovou úpravu, aby to bylo nejen poživatelné, ale i dobré.


[http://img.blesk.cz/img/5/article/405122_abc-jidlo.jpg]


Kandidáti na průzkum:

šišky s mákem
rýžový nákyp
nudle s mákem
vařené hovězí
zapečené těstoviny/šunkofleky
haše
sýrová omáčka s těstovinami
krupicová kaše
mléková polévka.
francouzské brambory
rajská s tvrdým masem
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
??? --- 16:13:10 23.9.2011
DAVE_PAGE: no hlavně, pokud by to vařili ve větším množství, tak se náklady pohybují v jednotkách korun na proci a tudíž jako levná varianta jídla z obědového menu jim to zajistí daleko větší profit a návštěvnost, než nějakej poblbaná kuřecí prsíčka s nivou, abych vzala první příklad z lunchtime.
DAVE_PAGE --- 16:08:50 23.9.2011
Me to menu hodne laka a verim ze bude ve Spolku uvarene obstojne. Mel jsem tam nekolikrat polevku a nejake testoviny v nadprumerne kvalite. Kazdopadne ty jidla mi v restauracich na polednim menu chybi. Bohuzel restaurace se (alespon v mem okoli) usmyslely, ze budou varit jen smazena jidla a sem tam svickovou.

Kdyz jsem s timhle svym pranim prisel za jednim provoznim v restauraci, tak se na me dival jako na blazna. A nedokazal jsem ho presvedcit, ze tyhle jidla (dusena mrkev, buchticky s kremem,...) musou byt vyborne a ze je i nekdo muze jist. A to ani po tom, kdyz jsem mu popisoval moji psychoanalytickou cestu domaciho vareni, v ktere jsem se vyrovnaval s nenavisti ke skolni jidlene. Prekonal jsem asi vsechny strasidlene jidla, jen kvasnicovou polevku a pomazanku ne ;)
??? --- 15:58:21 23.9.2011
MEANDER: Spolek je v Brně, takže to je brněnsky :-)

Plíčky jsou buď jen plíce a nebo směs vnitřností - plíce, žaludky a játra. Plíčky na smetaně jsou výborné - viz ???: A to mám z vařených plic trauma, protože se kdysi doma vařily nějaké výsekové, mírně zavánějící plíce psovi a jak se nacucaly do sklípků vodou, tak se strašně blbě krájely a vůbec fuuuuj. Malé vepřové mi toto nedělali.

Předpokládám, že ve výsledku ten daný pokrm bude výrazně rafinovanější, než hnusný puding se sacharinovým sirupem. Nebudu se s tebou hádat, že to je atraktivní a moderní menu a jestli za to budou chtít kasické ceny (tedy okolo 80 kč za jídlo), tak to bude dost zlodějina, jestli za to ale budou chtít okolo 50- 60 za ty bezmasé varianty, tak to stojí minimálně za experiment, jestli se jim náprava těch jídel povede.

Nechcete tam někdo, kdo budete v Brně zajít a poreferovat?

Jinak domácí termix je skvělej - respektive děla jsem ho ze skvostného polského smetanového tvarohu a dlabaly ho i ty nejrozmlsanější dětičky, co se jinak celej tejden stravovali kečupem a těstovinama.

Smíchat tvaroh (v čechách zjemnit zakysankou) s moučkovým cukrem a podle nálady buď s rozpuštěnou čokoládou/dobrým kakaem a nebo s rozmixovaným ovocem. Maximalisti to budou ještě šlehat.
TAPINA --- 15:56:13 23.9.2011
???: To je moravsky, okurek. Plíčko asi taky.
??? --- 15:51:48 23.9.2011
???: Knedlík s vejci a okurek (to je česky?), rajská polévka s písmenky (!), mrkev s vejcem (?), ananas se šlehačkou... to ani nezní jedle, natož aby to jedle chutnalo. Fakt ne. Pudink se sirupem si vybavuju a nejsem za to ráda. A konečně, co je to "plíčko"?
??? --- 15:35:04 23.9.2011
???: No tak předpokládám, že to byla základní myšlenka - stejná jako je v základu tohohle klubu, že jídla, co nás traumatizovala se dají udělat velmi jedle. Co si pamatuju, tak ve Spolku umí vařit.
??? --- 15:33:15 23.9.2011
???: Menu je skvělý nápad, ale přiznám se, že bych si nevybrala, neb tahle jídla jsou pro mě esencí toho, co položilo základy špatné pověsti školních a jiných "sociálních" jídelen. Nelákavé kombinace, pitomé názvy jídel, láce z toho čiší.
??? --- 14:45:18 23.9.2011
???: no tvrděj to a menu vařej tak jako tak. Jídelnové mi přijde jako skvělý nápad.
??? --- 14:43:00 23.9.2011
???: Vážně?
??? --- 9:48:09 23.9.2011
Spolek v Brně se přidává k nápravě pověsti jídelnových pokrmů!

Spolek - Závodní jídelna Spolek
http://www.spolek.net/akce/2011/09/26/zavodni-jidelna-spolek

V termínu 26.9. až 30.9.2011
Pondělí
Šunková rolka s křenovou šlehačkou
Knedlíky s vejci, okurek
Dalmatske čufty, vařené brambory, čalamáda
Termix

Úterý
Frankfurtská s párkem
Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem
Znojemská hovězí pečeně, dušená rýže
Jablko

Středa
Rajská s písmenky
Plíčka na smetaně, houskové knedlíky
Dušená mrkev, vařené vejce, vařené brambory
Lívanec s marmeládou

Čtvrtek
Zeleninová s rýží
Španělský ptáček, dušená rýže, okurkový salát
Květák na mozeček, vařené brambory
Pudink se sirupem

Pátek
Kapustová
Smažená vepřová játra, bramborový salát
Žemlovka s jablky a tvarohem, švestkový kompot
Ananas se šlehačkou