Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
Ústav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen
ZUZKAOU

František Brückner
Jídelna

Macaté válce ruk, vlasová síťka
Obrovský šufan a hradba prs

Lepkavé tácy, vrzavé lino
Zoubkaté durytky, učitelský stůl
Sladké úterky a hliník vidličky

Dvě vlny obědů, stravenka na rtu
Nahnědlá omáčka a dozor u dveří
Muškáty na okně, várnice čaje

A zbytky v kýblu
Rytmicky chlístají
Na rámu řídítek

Školní jídelny, podivné tetičky a nebo špatné hospody spáchaly a páchají zločiny na spoustě skvělých jídel.
Pojďme zdokumentovat oběti a zkusit najít takovou úpravu, aby to bylo nejen poživatelné, ale i dobré.


[http://img.blesk.cz/img/5/article/405122_abc-jidlo.jpg]


Kandidáti na průzkum:

šišky s mákem
rýžový nákyp
nudle s mákem
vařené hovězí
zapečené těstoviny/šunkofleky
haše
sýrová omáčka s těstovinami
krupicová kaše
mléková polévka.
francouzské brambory
rajská s tvrdým masem
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
??? --- 1:26:00 26.12.2010
??? --- 10:27:19 25.12.2010
Macek v botách - Klasický segedínský guláš dle Eleka Magyara
http://www.macekvbotach.cz/klasicky-segedinsky-gulas-dle-eleka-magyara/

Je fakt, že segedín v jídelnách mi přišel vždycky nejedlej, u nás doma se nevařil a tak si pamatuju, jak jsem byla překvapená, že to je dobré, když jsme ho vařili na jedněch horách s oddílem, tudíž to bylo takové ... skautské ... nikoliv pořádně připravené.

Asi ho v nejbližší příležitosti udělám, je to takové zimní jídlo. I když teda budu muset zůstat u běžné papriky.
??? --- 21:22:42 22.12.2010
PIGSTER: A přitom jde udělat dobrá celozrnná, ale potřebuje dostatek tuku a vajec, jinak to není vánočka...
PIGSTER --- 16:48:24 22.12.2010
???: "prodejna zdrave vyzivy" hadr
??? --- 11:59:42 22.12.2010
FUUUUUU
Kvásková vánočka bez vajec | Vaříme zdravě
http://www.varimezdrave.cz/kvaskova-vanocka-bez-vajec

Místo mléka - rýžový nápoj zajíc, místo másla - olej, místo cukru - rýžový syrup, navíc s žitným kváskem. Nevím, co z toho vznikne - respektive vím, sladký, pletený chleba- ale rozhodně to už není vánočka.

A proč tam proboha leje citronovy esencialni olej, namísto citronové šťávy?


Nevím - pokud se vydám cestou, že si zakážu živočišné produkty (co ty chudinky kvasinky?) a z nějakého důvodu trpím sacharofobii, tak budiž. Ale proč se pak trápím vyráběním náhražek za nedostupné potraviny, které zcela zaručeně neuspokojí mou chuťovou paměť z dob před prozřením...
??? --- 13:15:10 27.11.2010
???: Ufff, a to slovo, RIZETO!
NAMATHUR --- 11:34:43 25.11.2010
vzal jsem na milost masovo žemlovku (zapečená se sýrem). Takové české lasagne (ale kam se to na ně hrabe)
BUTTERFLY89 --- 10:39:04 24.11.2010
???: A propos, takové to rizoto z jídelny (u nás se dělalo červené) bylo vůbec to nejlepší, co nám dělali, mňam, vzpomínám na něj doteď :). Žel ho udělat tak neumím...
??? --- 13:51:35 23.11.2010
Bleah
Barevné rizeto recept - Labužník.com
http://www.labuznik.com/recept/barevne-rizeto/
FLEGMA --- 23:07:48 22.11.2010
INUSHKA: Heh, dobry vysvetleni. Celej den to pulirujou stejnym smradlavym hov... a jidlo vari ti nejlepsi z nejlepsich :-).