Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
Ústav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen
ZUZKAOU

František Brückner
Jídelna

Macaté válce ruk, vlasová síťka
Obrovský šufan a hradba prs

Lepkavé tácy, vrzavé lino
Zoubkaté durytky, učitelský stůl
Sladké úterky a hliník vidličky

Dvě vlny obědů, stravenka na rtu
Nahnědlá omáčka a dozor u dveří
Muškáty na okně, várnice čaje

A zbytky v kýblu
Rytmicky chlístají
Na rámu řídítek

Školní jídelny, podivné tetičky a nebo špatné hospody spáchaly a páchají zločiny na spoustě skvělých jídel.
Pojďme zdokumentovat oběti a zkusit najít takovou úpravu, aby to bylo nejen poživatelné, ale i dobré.


[http://img.blesk.cz/img/5/article/405122_abc-jidlo.jpg]


Kandidáti na průzkum:

šišky s mákem
rýžový nákyp
nudle s mákem
vařené hovězí
zapečené těstoviny/šunkofleky
haše
sýrová omáčka s těstovinami
krupicová kaše
mléková polévka.
francouzské brambory
rajská s tvrdým masem
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
??? --- 11:54:07 31.3.2010
http://www.lidovky.cz/americke-deti-nemaji-rady-jidla-olivera-radeji-si-daji-pizzu-p4x-/dobra-chut.asp?c=A100331_075115_dobra-chut_ter

Průzkum mezi dětmi v americké škole v Huntingtonu (stát Virginia), kde slavný kuchař Jamie Oliver pořádá televizní show Revoluce ve stravování, ukázal, že mají radši pizzu nebo smažené kuřecí nugety než čerstvé a zdravé speciality vyhlášeného britského šéfkuchaře. Oliver se ve svém vysílání snaží naučit obyvatele "nejméně zdravého města" v USA jíst zdravěji.

Děti dokonce poté, co jim přestala jídelna vařit klasická smažená jídla a nabídla místo toho zdravější varianty, přestaly kupovat obědy úplně.

Průzkum rovněž ukázal, že děti v základní škole v Huntingtonu začaly pít méně mléka, protože Oliver nechal odstranit sladké čokoládové a jahodové mléčné nápoje.
??? --- 15:14:32 19.3.2010
IORETH: No je to ukradené z černého humoru, ale tipla bych si to na nějakou kantýnu ve fabrice.
IORETH --- 15:13:11 19.3.2010
???: to je nějaká fabrika?
IORETH --- 15:12:22 19.3.2010
???: ovocné knedlíky :-D?
ANIQUE --- 16:48:45 18.3.2010
Jsem dnes přemýšlela o játrech... Nevím jak u vás, ale u nás slepená rejže, tvrdý "pískoidní" játra plus univerzální hnědá omáčka.. a měla jsem na to asi 20 minut. Nechtělo se mi patlat přílohu (zastánci atkinsovy diety jásaj), postačila cherry rajčátka. Játra jsem měla po ruce kuřecí.

-30 dkg kuřecích jater
-větší cibulka (nebo jarní)
-ovčí sýr
-kysaná smetana
-koření (oblíbená domácká směs: mletý kmín, kari, paprika, sůl, pepř:)- podle chuti
cherry rajčátka pro "vymývání chuťových buněk"...

Cibulku na proužky, nechat zesklovatět, jatýrka trochu pokrájet, nechat na pánvi změknout, osmahnout (nespálit). Okořenit a promíchat, stáhnout plamen a přidat na chvilku kousíčky sýra, pak vmíchat cca lžíci, dvě smetany...

Takže ve finále úplně jiný jídlo, ale hrozně dobrý. Smetana a sýr udělají to, že uvedené množství stačí skoro na dvě porce, protože rychle zasytí a člověk po něm neusne:)
PIGSTER --- 16:39:06 16.3.2010
jeste bacha na jednu vec, jidelna jako kazdy zarizeni ma jeste dalsi normovany naklady krome surovin. Kucharky nevari zadarmo, elektrika/plyn/voda taky neco stoji. Nadobi neni vecne a musi se nejak umyt atd ... takze jestli maj suroviny presne za 27 tak jidlo nebude za 27 ani nahodou. Jediny, co ma vetsinou jidelna zadaco, je najem a to jeste ne vsude.
Dalsi vec jsou dotace, o nich nevim nic, jen to, ze nejake jsou.
EDERA --- 19:11:28 13.3.2010
P.S.: Je mi nápadný, že Polreich se do 27 korun nevešel s blbejma špagetama pomodoro s trochou parmazánu a Šubrt se do toho vejde s husou, s mozzarellou, panenským olivovým olejem apod. Tak kecá televize nebo noviny?:-))
EDERA --- 18:48:08 13.3.2010
???: No, už když jen čtu ten výčet surovin, tak se mi nechce věřit, že by se vešli do 27 Kč sakumprásk. Ale ta škola má devadesátitisícové školné, mají z čeho brát jinde.
??? --- 18:16:42 13.3.2010
http://www.lidovky.cz/skolni-jidelna-v-podani-petihvezdickoveho-sefkuchare-pfg-/dobra-chut.asp?c=A100312_094614_dobra-chut_glu

http://www.novyporg.cz/npz/index.html
http://www.novyporg.cz/npz/lide/%C5%A0ubrt.htm
http://www.novyporg.cz/npz/lide/Krbec.htm

Rozpočet 27 korun. A pak že to nejde... Jídelníček klasický, ale tipla bych si že především ze základních a čerstvých potravin. Evidentně musí držet normu množství bílkovin a nechce se mu vařit furt jen luštěniny a na sójové náhražky si netroufá ;-)

Pondělí
dopolední svačina: houska plněná sedlčanským hermelínem, mlíčko
oběd: polévka brokolicový krém s máslovými krutony, zapečené šunkové flíčky se zelným salátem jablkový závin, bílá káva, černý čaj
odpolední svačina: chléb s vaječnou smaženkou a rajčaty

Úterý
dopolední svačina: celozrnný rohlík s máslem a davelskou šunkou, ovoce
oběd: polévka hovězí vývar se zeleninou a krupicovými nočky, vepřová dušená pečeně s míchanou zeleninou a vařenými bramborami, džus
odpolední svačina: loupák s jogurtem

Středa
dopolední svačina makovec s mlíčkem
oběd: polévka horňácká zelňačka s klobáskou, krůtí maso dušené s paprikovou omáčkou a houskovými knedlíky čaj s medem, ovoce
odpolední svačina plněná francouzská bageta se sýrem a šunkou

Čtvrtek
dopolední svačina sezamová hvězdička s krabím salátem
oběd polévka kuřecí s masem a nudlemi, masová koule v rajčatové omáčce s těstovinami, ovocný čaj
odpolední svačina dalamánek s tvarohovou pažitkovou pěnou a mrkev

Pátek
dopolední svačina černý chléb s taveným sýrem a řeřichou, ovoce
oběd polévka fazolová s rajčatovým pyré a bazalkou, kapustový karbanátek s uzeným masem a bramborovou kaší, tvarohový dezert, džus