Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
Ústav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen
ZUZKAOU

František Brückner
Jídelna

Macaté válce ruk, vlasová síťka
Obrovský šufan a hradba prs

Lepkavé tácy, vrzavé lino
Zoubkaté durytky, učitelský stůl
Sladké úterky a hliník vidličky

Dvě vlny obědů, stravenka na rtu
Nahnědlá omáčka a dozor u dveří
Muškáty na okně, várnice čaje

A zbytky v kýblu
Rytmicky chlístají
Na rámu řídítek

Školní jídelny, podivné tetičky a nebo špatné hospody spáchaly a páchají zločiny na spoustě skvělých jídel.
Pojďme zdokumentovat oběti a zkusit najít takovou úpravu, aby to bylo nejen poživatelné, ale i dobré.


[http://img.blesk.cz/img/5/article/405122_abc-jidlo.jpg]


Kandidáti na průzkum:

šišky s mákem
rýžový nákyp
nudle s mákem
vařené hovězí
zapečené těstoviny/šunkofleky
haše
sýrová omáčka s těstovinami
krupicová kaše
mléková polévka.
francouzské brambory
rajská s tvrdým masem
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
??? --- 15:01:15 29.9.2009
Včerejší spotřebovávání zbytku - červená řepa nastrouhaná do směsi ala čína je moc dobrá. Pravda, zruší veškeré barevné efekty libovolné jiné zeleniny, spolu se sojovkou to všechno obarví na temně rudo.

moje verze - cibulka, krůtí maso, řepa, bílá ředkev, červené víno, sojovka, zázvor.
??? --- 22:40:07 14.9.2009
Tak mám čočkové období. To jsem chtěla k obědu dhál bhat (rýže s čočkovou omáčkou) a nějak jsem si té čočky namočila moc.

První byl oběd - dhál bhat.

Bhat.
rýže (8-10 dkg/osoba)
voda (hodně)
sůl (trocha)
máslo (lžíce)

Dobrá dlouhozrná rýže se uvaří načisto, jen se solí (tip od kamaráda z hospody, který umí vařit rýži ve velkém a neslepenou. Vzít dobrou rýži, pořádně, ale pořádně jí proprat pod tekoucí vodou a pak nasypat do vřící slané vody, tak aby tam té vody bylo výrazně více, než rýže (zhruba jako těstoviny.) a po 15-20 minutách, kdy je rýže měkká (basmati a jasmínová spíš 15 minut, normální rýže zhruba těch 20) normálně zbylou vodu slít a do rýže zamíchat trochu másla či dobrého oleje.

Dhál.
čočka (lépe červená, klidně normální) - množství - méně než 10 dkg na osobu, zejména to neodhadujte, jinak toho bude moc.
cibule - zhruba stejné množství, jako čočky bez namočení
česnek - alespoň stroužek na porci.
koření - v nouzi stačí jen nějaké předpřipravné české kari, lépe garam masala, ideálně vlastní kombinace černá hořčice, římský kmín, kurkuma, koriandr (i čerstvý), skořice, hřebíček, pepř a zázvor, volitelně chilli, kardamon, asafoetida.

fakultativně se dá dodat zelenina, co máte zrovna po ruce - já to dělala s jednou velkou mrkví, petrželí a trochou celeru. Určitě se do toho dá vrazit rajče, paprika, cuketa a tak.

Večer předtím namočit čočku. Před vařením namočenou čočku pořádně propláchnout.
Na tuku (originálně tam patří přepuštěné máslo, klidně jačí) zesklovatět cibuli a naplátky nakrájený česnek, když už je skoro zlatý, přihodit koření na minutku, aby se rozvonělo. Pokud přidáváte další zeleninu, tak teď je chvíle, kdy jí tam přidejte - nadrobno nakrájenou. Trošku orestovat zeleninu a přidat čočku. Zalít vodou a nebo vývarem - ne moc, tak pár prstů nad celou tu hmotu, pokud se příliš rychle vyvaří, tak přilejte.
Nechte na mírném plameni vařit. Alespoň 40 minut, ale klidně to snese i déle - čočka je ve výsledné konzistenci měkká a trochu rozvařená a celé to má konzistenci omáčky, než čočky ve vodě. Pokud to budete dělat z červené čočky, tak vařte 20-40 minut.

Podává se tak, že se rýže přelije tou omáčkou, popřípadě se k tomu dělají různé další omáčky, může se to jíst plackou - čapátou.


Jídlo č. 2 dhál s jogurtem.
Snídaně - vystydlý dhál (čočková hmot) promícháme s jogurtem a zjistíme, že se to od večera moc pěkně rozložilo. Jako snídaně to vůbec není špatné a je to plné bílkovin .

jídlo č.3 Čočková polévka
Velmi důkladně proleželý dhál rozmixujeme na krém buď s vodou, a nebo s nějakým zakysaným mlékem a ohřejeme. Já v mrazáku našla ještě zbytek koriandrové natě, byla tam moc dobré. Opekla jsem k tomu chleba na kostičky.


No a mám tu ještě tak dvě porce čočky, respektive dhálu - nějaký nápad co s tím?
??? --- 16:32:58 4.9.2009
Povídání s paní Hadwiger o starých sudetských receptech ke stažení jako MP3 http://rapidshare.com/files/275551766/recepty.mp3
??? --- 17:40:26 4.8.2009
MISHACZEQ: jj - zbytek škubánek jsem zplacatěla...

Jinak zkouším ty utopené knedlíky a jsou super.

Do pekáče nakrájet hrušky, zalejt vodou a zasypat cukrem. Vrazit do trouby a nechat přivést k varu. Do vřících hrušek pak naházet knedlíky z kyntuého těsta - použila jsem tenhle recept http://recepty.labuznik.com/recipe.php?ID=20103

Vylovit uvařené knedle - rozkrájet na čtvrtky. Hrušky rozmatlat na majdu a přelít tím knedlíky.

Nalila jsem tam docela dost vody (zhruba 5 cm nad úroveň hrušek), takže po uvaření knedlí jsem musela ještě redukovat, aby z toho byla omáčka, ne zálivka. Knedlíky toho vypily méně, než bych si tipla.

A zkusila dvě verze - jen hrušky a cukr a hrušky, cukr, zázvor a hřebíček. Asi by do toho šel nalejt rum.
MISHACZEQ --- 17:30:24 4.8.2009
???: no my je taky smazime. musi se udelat testo, aby se nelepilo a pak se v ruce vytvarujou placicky asi jako dlan a asi 2cm silny a da se to smazit na sadlo
INUSHKA --- 13:08:02 4.8.2009
???: Ne, škubánky jen naškubané, tj. z té základní hmoty lžící namočenou v omastku ze špíčku vykrojené a prudkým pohybem (škubnotím :-)) na talíř hozené. Vzniknou takové trochu nepravidelné "šišky". A ty se posypou škvařeným špíčkem a osmaženou cibulkou a polejou trochou toho omastku. Vždycky to bylo jedno z mých nejoblíbenějších jídel. Já jsem ale obecně zatížená na všechny možné bramborové hmoty v jakékoliv podobě.
??? --- 16:25:06 3.8.2009
INUSHKA: Takže osmažené? Protože nám ve škole servírovali tu základní hmotu v celku. Brrrrrr.
INUSHKA --- 16:17:30 3.8.2009
???: Já škubánky miluju, ovšem na sladko jsem je nikdy nejedla. Mám je pevně spojené se škvařeným špíčkem a na něm osmažené cibulce, občas přihodím trochu uzeného masíčka. Mňam. Sypat na škubánky mák by mě nikdy nenapadlo a chválabohu jsem to nezažila ani v jídelně.
MISHACZEQ --- 1:29:29 3.8.2009
???: ja jsem se se skubankama ve skolni jidelne nikdy nesetkala, ale zato je znam od babicky a taky od mamy. ja je jim samotny s kyselou okurkou, ale ostatni to jedu s osmazenou cibulkou a uzenym. jsou krupavy, uvnitr jak bramborova kase a strasne dobry.. :) odmala je miluju