Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
Ústav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen
ZUZKAOU

František Brückner
Jídelna

Macaté válce ruk, vlasová síťka
Obrovský šufan a hradba prs

Lepkavé tácy, vrzavé lino
Zoubkaté durytky, učitelský stůl
Sladké úterky a hliník vidličky

Dvě vlny obědů, stravenka na rtu
Nahnědlá omáčka a dozor u dveří
Muškáty na okně, várnice čaje

A zbytky v kýblu
Rytmicky chlístají
Na rámu řídítek

Školní jídelny, podivné tetičky a nebo špatné hospody spáchaly a páchají zločiny na spoustě skvělých jídel.
Pojďme zdokumentovat oběti a zkusit najít takovou úpravu, aby to bylo nejen poživatelné, ale i dobré.


[http://img.blesk.cz/img/5/article/405122_abc-jidlo.jpg]


Kandidáti na průzkum:

šišky s mákem
rýžový nákyp
nudle s mákem
vařené hovězí
zapečené těstoviny/šunkofleky
haše
sýrová omáčka s těstovinami
krupicová kaše
mléková polévka.
francouzské brambory
rajská s tvrdým masem
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
??? --- 9:48:08 17.6.2009
NAMATHUR --- 9:41:54 17.6.2009
???: sladká amnézie :-) Tak přece jen existuje něco, co kvůli ŠJ nemohu nikdy pozřít. Nejsem mimozemšťan!
TAPINA --- 12:00:31 14.6.2009
???: Takhle to mám se strouhanou mrkví. Doma: Mrkev nastrouhaná na jemném struhadle, cukr, pomerančová šťáva. Ve škole - mrkev nastrouhaná přes "okurkové" díry, nějaká divná voda.
??? --- 14:13:40 13.6.2009
A ještě jedna věc, kterou jsem milovala od maminky a nenáviděla v jídelně - okurkový salát.

Jidelna - rozbředlé cosik se spoustou hnusného octa.
domácí postup - nastrouhat okurku, smíchat se zakysanou smetanou osolit, opepřit.

Zde recept na tzaziki (vyžaduje řecký jogurt)

momentálně do sebe tlačím fůzi okurkového a klíčkového salátu.

Chutnají mi naklíčené věci, obvykle je jednoduše opláchnu, smíchám s bílým jogurtem, osolím a opepřím. Teď jsem si ze zbytku okurky dělala salát (jogurt, kopr, sůl, pepř) a protože toho bylo málo, tak jsem do toho přihodila naklíčenou směs (mungo, cizna, čočka koupeno v Bille). Je to výborná kombinace, kromě klasické chuti okurkového salátu tam je ještě něco na křoupání - ty klíčky...
??? --- 22:55:26 11.6.2009
??? --- 21:25:50 11.6.2009
Na Zelném trhu koupíme mladou červenou řepu a čerstvý česnek. Obojí strčíme do trouby a upečeme. Řepu nakrájíme na plátky,pečené česnekové stroužky vypreparovat a rozložit na řepu, zakápneme olivovým olejem a balsamicovým ocetem, posolit, namlít čerstvý pepř a posypat nasekanou petrželkou. Pokrm dodává další významy slovu rustikální ;-)

Osobně jsem k tomu ještě do té trouby přihodila nové brambory (ze stejného loviště) s jogurtovým dresingem.

Nebrňáci mají smůlu se sháněním surovin, no...
TSUNAMI --- 19:24:48 7.6.2009
Ještě jedna věc mě napadla - nedávno jsem viděl v jedné tácovně jídlo, které bylo fakt odporné už na pohled a pochopil jsem, proč tolik dětí chodí raději k mekdonaldovi. Sice je to tam také odporné, ale aspoň jsou in.
TSUNAMI --- 19:23:53 7.6.2009
Na prvním stupni jsem byl chvíli v naší obecní škole - stejná budova jako školka, jen jiné patro - kuchařky byly ženské z vesnice, každá nás za tu dobu pořádně znala (školka, 3 roky základky). Vařily super. Na základní škole, kam jsem potom přestoupil jsme měli jídelnu v jiné budově, takže jsme nikdy nevěděli co budeme mít k jídlu. Tam nás někteří učitelé nutili jíst polévku, která nebyla polévkou a hovězí, které bylo spíš hovězinou. Většinu jídel jsem ovšem jedl rád.

Do dnešní doby mám lehký blok pozřít polévku z mléka (jak je popsaná níže - mléko, slaná voda, nudle nebo rýže) a rýžovou kaši (ten blemcavej hnus bez chuti s trochou cukru a másla). Je zajímavé, že zelňačka (tam je také tuším mléko) mi nevadí a krupicová kaše mi dokonce chutná. Odpor k hliníku postupně zesílil a nevařil bych v něm ani domácí zvěři.

Jinak věci jako jsou libovolné vnitřnosti mám hodně rád, ale musí být vše správně připraveno. Je jen málo věcí odpornějších než ledvinky na smetaně, které jsou na 30m cítit močovinou.

Fakt je ten, že mi chuťové pohárky doma vždy někdo napravil - všichni v rodině jsou dobří kuchaři, pravidelně máme i ryby, zvěřinu a poslední dobou i mořské potvory (můj přínos).
SIMSA --- 21:25:16 2.6.2009
???: Dík:)
MARKYTKAK --- 20:39:05 2.6.2009
EDERA: já asi měla na školní jídelnu fakt štěstí :-) pozřeme skoro vše :-)