Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
Život v zemědělství - zkušenosti, rady, tipy
RADU
pro ty, kteří život obětovali nebo ho plánují obětovat primárnímu sektoru, chtějí se podělit o dojmy nebo potřebují poradit. Ať už jde o konvenci či alternativní formy zemědělství.
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
ANABEL_LEE --- 21:50:40 4.8.2009
BLOODY_COUNTESS: nakej chov ovci tedka vysel, zkus treba nakladatelstvi brazda, nebo jeste lepe zemedelskou knihovnu, tam budou mit i nejaky technicky doporuceni asi, nebo zahranicni literatura naka... jak rikam v ovcich moc zbehla nejsem jen co jsem pochytila ve skole :) taky by mozna bylo fajn mit dobre vztahy s chovatelem co od nej budes odbirat, jiste ma spoustu veci odzkousenych a muze poradit
KUATO --- 19:33:07 3.8.2009
ANABEL_LEE: hm, dobre.. my jsme to meli vzdycky pro sebe, nebo prodavali "pod rukou". ale vzdycky slo o kusy rocne, nikdy cele stada. neni to hup na kozu, hrome.
BLOODY_COUNTESS --- 18:21:20 3.8.2009
ANABEL_LEE: no ano, řikala sem si, že ve výčtu otázek mi ještě spousta věcí chybí :D
tak jedna z mála věcí, kterou vim je, že to bude Suffolk ;)
jinak - nějaká doporučená literatura? :) (na tabulky.. podestýlka, beran/ovce atd.)
ANABEL_LEE --- 17:26:01 3.8.2009
Domácí porážku upravuje veterinární zákon, konkrétně paragraf 21, podle kterého mohou být jatečná zvířata s výjimkou skotu včetně telat, koní, oslů a jejich kříženců a jelenovitých z farmového chovu, být poražena v hospodářství chovatele, jsou-li jejich maso a orgány určeny pouze pro spotřebu v domácnosti chovatele, to znamená, že splňují podmínky domácí porážky.
ANABEL_LEE --- 17:25:02 3.8.2009
V rámci domácí porážky je možné porážet ovce a kozy. Je však nutné počítat s určitými omezeními vyplývajícími z EU legislativy - nařízení o vyšetřování ovcí a koz na transmisivní encefalopatii – TSE. Je povinné nechat vyšetřit každou ovci a kozu starší než 18 měsíců na TSE, to znamená, že starší kusy musí být poraženy na jatkách. Dále pak je třeba počítat s tím, že od stáří 12 měsíců se musí likvidovat v asanačním podniku tzv. specifikovaný rizikový materiál, což je například lebka, páteř či slezina.

takze jako domaci porazka to jde, jenomze tady countess nechce delat domaci porazku, ona to chce prodavat
ANABEL_LEE --- 17:23:15 3.8.2009
KUATO: doma muzes zabijet akorat prase a to v mnozstvi jeden kus pro ucely tzv. domaci porazky. u ovci a koz byla ovsem spongiformni encefalopatie nalezena jeste driv nez u krav, bacha na to .)
KUATO --- 17:11:41 3.8.2009
ja myslim, ze zabijet doma nemuzes akorat hovezi - kvuli (pseudo)nemoci silenych krav, jinak muzes vsechno.
ANABEL_LEE --- 16:57:43 3.8.2009
BLOODY_COUNTESS: doma si to porazet nemuzes, pokud si neudelas jatka, to jsou desetimiliony vstupu. co se vstupnich nakladu tyce, u ovec si nejsem jista napriklad s cenama plemennejch zvirat, ale zkusim te trochu nasmerovat

zvol si zpusob chovu, predpokladam ze extenzivni, tedy kolik budes mit ha pastvin, jaky zpusob spasani, jake oploceni, kdo se ti bude starat o pastivny (sekani nedopasku, vlaceni, diskovani)

jaky budes mit zpusob plemenitby, zda berana, kolik beranu a kolik jehnic (idealni pomer si tedka nepamatuju ale na to bude literatura), jake plemeno ´- to je dost dulezity, jestli bude kombinovany nebo ciste masny, ty kombi maji vice jehnat ale zase min masa na trupu). ovce jsou sezonni, mivaji dve rozmnozovaci obdobi v roce, tj. odbyt masa jednorazovy dvkrat rocne, vetsinou v pul roce tech jehnat

jak je budes zimovat? na zimu potrebujes seno a podestylku, na to taky existujou naky tabulky, kolik asi sena a slamy se tak spotrebuje na dobytci jednotku, cena surovin se lisi podle sezony a oblasti, nutno se poptat... z toho take vyplyva otazka zda si toto budes delat sama nebo budes nakupovat

otazka jadernych krmiv je sporna, nekde se ovce ve vykrmu jeste prikrmuji asi zavisi na vydatnosti pastvin a na tom kdy ta tvoje jehanta budou mit jatecnou zralost

co voda? ta bude odkud? jak budou organizovany napajecky? nezamrzne?
co uprava srsti? budes strihat sama - nutna investice do strojku - nebo si outsorocvat strihace? plati tez pro upravu paznehtu

co odvoz hnoje, kam ho budes davat? vlastni hnojiste, nebo kontejner/valnik a odvoz pryc?

nezapomenout na veterinarni vydaje, pokud vim i chovne ovce se vakcinuji, u jatecnych je nutno hlidat pripadne ochranne lhuty u leciv

naky odpisy z budov a pastvin a urcitou spotrebu materialu na lisy, ohrady, paznehtni kleste, naftu, techniku, naky nahly veterinarni vydaje je take nutno zvazit...
BLOODY_COUNTESS --- 14:59:36 3.8.2009
KUATO: nečekám kontrolu každej měsíc, ale ráda bych lidem dokázala, že jehně je skutečně "eko", takže v pozvání by nebyl problém.... třeba... jen jde o to, kolik z těch lidí by přijelo ;)
né každej si může v mikrobytě dovolit dva mrazáky ;))) krom toho, že mám pocit, že mrazem se maso trošku znehodnotí (chuťově) a tak si radši koupim tři řízečky na oběd ;))))

placení - nooo momentálně se pohybuju (stále ještě) v úvahách dodavatele masa. takže maso dodávat někam... nebo si zařídit porážení někde jinde. (lze-li to vůbec)
KUATO --- 14:25:27 3.8.2009
BLOODY_COUNTESS: ad navstevy - jakmile jednou nabydu dojmu, "ze se ti da duverovat", nebudu te nejspise kazdy mesic navstevovat, abych te kontroloval :o). a prave kdyz si lidi naucis, tak nebudou jezdit pro pul kila kotletky a kousek ze zadni kyty, ale pro cele kusy. s vyjimkou prasat a hoveziho jsou veskera zvirata chovana v u nas na maso jen "takovi vetsi kralici". ja bych si treba rad nechaval u nekoho blizko nas vychovat kazdy rok nejakou husu nebo krocana. ale nejsou lidi, takze to resim tak, ze koupim zverinu. a tu mi priveze myslivec i s kozuchem a rozpitvam si to sam :o). ale samozrejme jde domluvit, ze privezou hotove maso, zaplati se nejaky myslivec, ktery to udela. jde o to, naucit lidi JINAK uvazovat. osobne znam x lidi, kteri to tak delaji. na dedine jsme na to zvykli :o). kdo nema dva mrazaky, ten jako by nebyl :o). kupovat tri rizecky na obed, to jsou mestacke manyry :oP.

ad placeni - pokud budes prodavat bez certifikatu, obejdes se bez pico*** typu zaoblene rohy, nutnost panskeho i damskeho zachodu na provozovne, i kdyz by tam stacil jeden spolecny, kdyz tam pracuje jen 1 reznik, vsechno v nerezu, pousteni vody na fotobunku... v tomhle jsou cesi papezstejsi nez papez (eu).

znamy byl nedavno v Anglii a se znamou sel v Londyne pobliz centra do nejakeho reznictvi. kdyz videl, jak to tam vypada - obeschle maso na hacich, dreveny stul nacucly stavou po 30 letech uzivani... tak z nej jenom vypadlo neco jako "tyvole, tohle byt u nas, tak to hned zavrou..". holcina mu jen s usmevem rekla "a to jeste nelitaji mouchy..".