Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
Makrobiotika a výživa podle pěti elementů
DARJEEL

[http://www.dianasdesserts.com/news/news2005-10/AutumnComfortFoodBeverageRecipeImage.jpg]


Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
"Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)


makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
MARTIN_KOHOUT --- 14:08:03 10.5.2015
k téhle diskuyi bzch přidal následující dotaz. máte někdo tip na literaturu, která by byla na téma MB opravdu současná? nečetl jsem nic od Průchový a možná si právě hned tady sám odpovídám na danou otázku. klidně to může bejt i v angličtině. rád bych si zaktualizoval znalosti od nuly a porovnal, kam sem se za sedm let s MB odklonil od toho, co sem si kdysi na začátku nastudoval u Kushiho atp.
CHRPA --- 17:45:34 27.4.2015
DARJEEL: díky za zajímavý intuitivní postřehy ohledně chápání MB.. cítím to podobně - vyjít z hlavních principů, na kterých MB stojí a přizpůsobit si to na svou individuální situaci...sledovat, jaký to má účinky a vychytávat případný chyby nebo nedostatky a pracovat s tím jako s "živým organismem" a nikoli jako s "biblí"..
DARJEEL --- 15:39:43 27.4.2015
CHRPA: trocha pranksteřiny, pane:)

Za mě - do tajů některých zákazů jsem nepronikl do teď (za všechny vezměme třeba zákaz ryb s modrou kůži... co je víc makrobiotického než pstruh z jihočeského rybníka? :) a nějak mi to nevadí v tom uchopit ten systém jako celek... nechám teď stranou osobní situaci stran stravy, dám pár obecných podnětů.

Skladba talíře: sleduji dvě věci - jednak surovinovou skladbu, jednak skladbu z hlediska jin a jang. Tohle dohromady, když si osvojíš, tak to pak dává dobrej návod na obecný skládání talíře.
Mb je o harmonizaci, co nejvíc se cpeš do středu mezi jin a jang... když se dlouhodobě takhle stravuješ, tak pak můžeš začít zkoumat výchylky a extrémnější potraviny, co to s Tebou dělá... popravdě, nikdo z nás není stavěnej na harmonickou vyváženou stravu, ale spíš potřebujeme doplňovat různé aspekty. V tomhle mi přijde jako bezedná studnice čínská dietetika, kde se počítá s jin-jang jednotlivých zang orgánů v návaznosti na roční období... já osobně bych ještě přidal styl práce a pracovní vytížení, životní a rodinnou situaci atd. Prostě (IMHO) každý z nás potřebuje nějakým směrem trochu vychýlenou rovnouváhu jin-jang v závislosti na životní situaci, ale to už svévolně interpretuji svaté písmo makrobiotické :-)
CHRPA --- 12:41:58 27.4.2015
DARJEEL: neznevažuj mou upřímnou snahu dozvědět se co nejvíc:)
přečet jsem nějaký knížky jak od Kushiho, tak od Jarmily Průchový.. dávám si celkem práci a poctivě hledám všude možně, kde bych našel odpovědi na nejasnosti.. většinu jsem si buď někde našel nebo odvodil z jiných informací, ale pár otázek zbylo..tak se ptám... a když na nyxu, tak kde jinde než tady:)
DARJEEL --- 12:25:33 27.4.2015
CHRPA: ahoj:)

vypadá to, že jsi pročetl knihy od Lužné i Kushiho, prošel jsi odkazy na nástěnce a... máš k tomu dotazy a nejasnosti... popravdě z tak malého počtu nejasnosti bych si troufal tvrdit, že sis toho o mb ještě moc nepřečetl, jinak bych čekal otázek mnohem víc :DD
STAROJDA --- 20:26:57 26.4.2015
CHRPA:

1) žádný univerzální výživový směr platný pro každého neexistuje. Záleží na nastavení každého jedince. Proto 114 let vitarián a tlusté střevo Kushiho. MB je totiž i léčivý přístup a proto k němu zřejmě inklinují lidé, co nemají uplně zdravé zažívání.

2) tvoje studium je asi vedeno od špatného konce. Makrobiotika je založená na konceptu energií jin a jang - a tento koncept odpovídá na tvoje otázky 2) a 3), protože v obou případech se jedná o energetické extrémy, kterým je radno se vyvarovat.

3) pokud vím, tak makrobiotika neříká, co bys neměl jíst a pít. Jen říká, co každá potravina obsahuje za energie a jak na tebe bude působit. Tedy i makrobiotik může pít černý čaj nebo jíst maso a mléko.

Takže můj závěr je: studuj dál. Kupodivu dost otázek mě osobně vyjasnila Strnadelová (Radost ze zdravých dětí).

PS: údajně je makrobiotika cestou na celý život a i po letech praktikování se zdaleka nemůžeš považovat za znalého. Takže se i obrň trpělivostí a hlavně naslouchej svému tělu.
CHRPA --- 16:31:53 26.4.2015
zdravím vespolek,
snažím se hlouběji proniknout do filosofie makrobiotický stravy, ale narazil jsem na jeden překvapivý problém - je poměrně jednoduchý dočíst se v makrobiotický literatuře, co všechno bych neměl pít a jíst, ale už mnohem složitější je dopídit se u mnoha "zakázaných" potravin, Z JAKÝHO DŮVODU by se neměly jíst.
tak například se mi nedaří najít nějaký vysvětlení, proč nesmím:

1) jíst zelený a červený papriky - nerostou tady či co? to by mělo teda platit i pro žlutý a oranžový pariky ne?:)
2) pít černý čaj (a potažmo i kávu) - stimulanty či co? zelený čaj je taky stimulant ne?
3) jíst mražené potraviny - čerstvou zeleninu přeci taky vařim, dusim atd., tak co je špatnýho na mrežený zelenině? snad z důvodu, že neznám její původ a způsob, jakým se dostala ze záhonu až do pytlíku v mrazáku?

ohledně konzumace čerstvýho ovoce a syrový zeleniny (viz např. Dr. Norman Walker) a makrobiotickýho doporučení všechno tepelně upravit, mám taky spoustu otazníků. Norman Walker doporučoval jíst převážně čerstvý ovoce a zeleninu, včetně pití čerstvých ovocných a zeleninových šťáv. založil laboratoř pro výživu a výzkum a 70 let vědecky zkoumal správnou výživu. dožil se věku 116 let v plnym zdraví. Naproti tomu Michio Kushi podstoupil v roce 2004 operaci tlustýho střeva. Tak sakra, co si o tom mám myslet??? Rád bych si ověřil a našel přesvědčivý důkazy o tom, že makrobiotika je opravdu ten správný, stovkami let ověřený, systém zdravý výživy, tak jak ho prezentují její zastánci, ale je několk věcí, který mi do toho prostě nezapadaji.. a rád bych si je vyjasnil....

takže díky za jakýkoli zasvěcený komentář či osvětlení!:)
YEETKA --- 12:02:29 17.4.2015
???: vařím jenom listy beze stonků, to je pak trochu piplačka.. v lese ji nemáme, stavím se ráda..
??? --- 11:50:52 17.4.2015
DARJEEL: dobra, brzy na vasich talirich!.))
YEETKA: jak to myslis? to snad staci sparit a podusit, ne? a roste to snad vsude... kdyby ti chybela, stav se;)
YEETKA --- 11:13:23 17.4.2015
???: aha:))
ono je s bršlicí taky dost práce při přípravě k vaření, ale výsledek stojí za to.. o nějakou bych i stála:)