Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
Makrobiotika a výživa podle pěti elementů
DARJEEL

[http://www.dianasdesserts.com/news/news2005-10/AutumnComfortFoodBeverageRecipeImage.jpg]


Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
"Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)


makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
LILY --- 22:09:45 28.12.2011
Tak jsem konečně zpět v Brně, koukám, zda tu nejsou nějaké makrobio semináře, ale zatím jsem nic aktuálního nenašla. Nevíte někdo? Literaturu nějakou mám, ale není to vono. :)
CONTINUITY --- 23:19:58 8.12.2011
BROZKEFF: Vím, že se nejspíš budu opakovat, ale stejně se mi to chce říct:
Všechny ty poznatky, co vyjmenováváš, naprosto přesně odpovídají tvé konstituci podle ájurvédy :)
Pro lidi typu váta je ortodoxní makrobiotika očividně nevhodná, protože jim zakazuje spoustu věcí, které pro vyvažování svého typu energeticky potřebují.

Z tohle pohledu byla docela zábavná makrobio přednáška, kterou jsme měli na jógovém semináři. Přednášející-kuchaři byli dva.
Jeden velikej,svalnatej, imho pitta-kapha, makrobiotiku praktikující dosti ortodoxně, vypadal, že pro něj ok :), a taky nám to pěkně rázně podával.
Druhej jemnej, drobnější, citlivej, jasná váta, vyprávěl nám o spoustě dobrého v makrobiotickém systému a vaření, ale taky o tom, že on to ortodoxně zkoušel, a nějak jaksi to úplně nefungovalo a postupně se vrátil zhruba k podobným věcem, jako jmenuješ ty :) Nevěděl přesně, čím to je, zdůvodňoval to potřebou "uspokojení" a radosti z jídla a tím že se prostě cítí tak nějak víc dobře, ale to je přesně ono ;))
DARJEEL --- 18:37:55 6.12.2011
se mi líbí, jak na té stránce píší o odbourávání tuků.. přitom na zimu je přirozené nabírat, navíc chroničtí makrobiotici mají často tuku mnohem méně než je zdrávo... nemluvě o deficitní svalové hmotě :)
DARJEEL --- 18:36:23 6.12.2011
STARF: taky to tak mám... a upřímně třeba vajíčko s koprovou nebo jinou omáčkou a celozrnným knedlíkem, byť to není makrobio, u mě v těchto studených dnech jasně vede :o)
GIRK --- 0:18:46 3.12.2011
diky za tipy... ta sarajevska je draha... ale ta sazavska vypada zajimave... :)
??? --- 22:05:34 2.12.2011
..este je mozny dat si obed tady (i kdyz jen ut-ct):
Klub gurmánské makrobiotické stravy, Sázavská 14, Praha 2
Zuzana Terešová - Macrobios
http://www.macrobios.cz/cs
??? --- 20:25:08 2.12.2011
GIRK: Sarajevska 25, Praha 2. ovsem ty ceny... ;/
STARF --- 18:53:27 2.12.2011
DARJEEL: Tak nejak k tomu pristupuji. Nepocitam v tranformaci na 100% makrobio bytost. :) Take diky za tipy, knihy omrknu.
S tou vyssi casovou narocnosti pocitam - uvidime, jak moc to bude mozne skloubit s mymi plany. Nejspis to budu mit podobne, jako pise Kerray ve svem clanku, tj. stridani makrobio a bezne ceske stravy v zavislosti na pracovnim vytizeni.
GIRK --- 18:40:14 2.12.2011
???: makrobio jidelna v Praze? kde?
DARJEEL --- 9:18:07 2.12.2011
makrobiotici chodí spát se slepicema přece! Žádný psytrance a noční směny, neb žijí na venkově, pijí studniční vodu a živí se okopáváním mrkvičky ,)

Jde o to, že makrobiotika je také životním stylem, nabízí i jiné než jen zdravé stravovací návyky, nicméně to neznamená, že když žiješ v noci, že nemůžeš do své stravy zařadit trochu nebo více makrobiotiky, jistě Ti to prospěje jako každému. S Prahou Ti asi neporadím, ona obecně na mb vývařovný je nouze a asi bude lepší se zařídit tak, jak Ti radí tuhle Karen. Existují jídla, která jsou mb a přitom snadno přenosná a jistě uspokojí Tvoji potřebu nasytit se v noci. K tomuhle jsou super knížky od Lužné, teď nevím přesně v které rozebírá různé cestovní varianty a přenosná již hotová jídla. Z hlavy mě napadá sushi (ze srandy tomu říkám makrobiotická bageta ,) nebo různé věci zatavené v aspiku (respektive v agaru), z jednodušších variant různe "eintopfy": rizota, špaldota, kroupota.
Ale u mb se připrav na to, že budeš x hodin denně vařit, je to holt náročné a pokud se člověk stravuje sám a vaří si jen pro sebe, tak je dost časové skoro nezvladatelné, respektive ta investice času je opravdu velká. Je to halt něco za něco.