Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
Makrobiotika a výživa podle pěti elementů
DARJEEL

[http://www.dianasdesserts.com/news/news2005-10/AutumnComfortFoodBeverageRecipeImage.jpg]


Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
"Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)


makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
DARJEEL --- 21:44:49 29.9.2010
INK_FLO: Nebál bych se toho, pochybuji, že chlorella jako sladkovodní řasa bude mít dramaticky jiné složení než řas mořské, které jsou integrální součástí makrobiotického jídelníčku. Navíc užívání chlorelly jako doplňku stravy nelze imho považovat za dietu sui generis. A do třetice: smrtelné to určitě nebude, tak vyzkoušej a pozoruj své tělo, co na to bude říkat, při mb se výrazně zvyšuje citlivost těla a myslím, že bys určitě včas poznal signály, že něco není ok. :)

Já osobně jsem chlorellu užíval dříve, než jsem se dal na mb (společně s mladým ječmenem) a po najetí na striktní mb mi tak nějak samovolně vypadla z jídelníčku, tak nevím, neužíval jsem dohromady dlouhodobě, ale žádné problémy jsem nepozoroval.
INK_FLO --- 19:31:29 29.9.2010
chtěl jsem se zeptat, jestli někdo nemá zkušenost či info ohledně dlouhodobého užívání chlorelly při makrobiotickém stravování?....od chlorelářů se člověk nic nedozví, protože pro ně je to univerzální lék na všechno a např. Kushi se akorát vyjadřuje k nevhodnosti kombinace s jinými dietami a systémy, což úplně nevím jestli je tento případ
DARJEEL --- 14:19:45 20.9.2010
KERRAY: jj, doporučuju na youtube zadat "protein myth" a trochu se pokouknout... ale reflektivně, některým pánům totiž erudice evidentně nic neříká... :/
??? --- 14:02:48 20.9.2010
DARJEEL: joo, tak na tu analyzu sem zvedava taky))


YEETKA: ok dik) ja do zavinu nakonec davala omegu (udajne pouze 100% ztuzenej rostl. tuk), ceres nemeli... testo v pohode)
DARJEEL --- 12:59:08 20.9.2010
ad oleje a tuky: požádal jsem předního nyxovského experta o stručný výklad výhod a nevýhod jednotlivých tuků a olejů. Snad se maestro uvolí a něco nám napíše, což bude pro vás doufám příjemným zpestřením k zde nabízeným osobním zkušenostem.

Za mě osobně můžu říct, že z běžně dostupných olejů a tuků mi na smažení příjde fajn klasický slunečnicový jednodruhový, případně i ten ceres a na pečení potom ceres. V létě jsem používal také kukuřičný olej (klasický olitalia) a přišel mi moc fajn na svou "kategorii" olejů. Kukuřičný olej lze použít i na studeno.
Ze zdravovýživových tuků a olejů potom u mě jasně vede alsam na pečení, práce s ním je i mnohem příjemnější než s ceresem a na smažení sezamový olej případně kukuřičný v letních měsících. Oba je potom používám i do studené kuchyně, volím dle typu salátu.
DARJEEL --- 12:45:45 20.9.2010
???: opražené sáknou víc, vločky normálně zabalený stále obsahují nějakou reziduální tekutinu (tj. mají vyšší vlhkost než opařené ;)
YEETKA --- 12:29:00 20.9.2010
když tady padla zmínka o palmovém oleji, tak jsem si vzpoměla, kterak jsem byla překvapena z celkem jasné rovnice:
http://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/palmovy-olej-neni-ekologickou-alternativou-fosilnim-palivum
počtěte si a snad i přestanete používat palmový olej ..
???: ceres by měl být v pohodě.. jediné co u něj nejni úplně košér je to, že je našlehaný.. ale používal se i v dobrušské kuchyni.. takže pokud neřešíš vyloženě léčebnou makro stravu, pak s ním klidně pracuj.. do těst na závin je ale lepší dávat slun. olej, těsto je pak vláčnější a lépe jde rozválet..
jinak pod závin dávám obilné klíčky, u závinu tím docílíš lehkosti a stravitelnosti..
??? --- 9:33:57 17.9.2010
SOUTHGOER: aha diky))
FILOMENA: dik za info)
FILOMENA --- 9:27:01 17.9.2010
???: ne jak pisu je to jako bys rozemlela krupky, takze uz je to urcite nejak tepelne upraveny (nevim jak se vyrabej krupky). ja to pouzivala na zahusteni rozmixovaneho ovoce pro male dite.