Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
Makrobiotika a výživa podle pěti elementů
DARJEEL

[http://www.dianasdesserts.com/news/news2005-10/AutumnComfortFoodBeverageRecipeImage.jpg]


Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
"Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)


makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
MARTIN_KOHOUT --- 13:46:08 30.12.2009
MLIBREVIRGEA: presne jak pises. k veceri to samo neva
SVA --- 12:38:12 30.12.2009
HOMOLKA: no já si zrovna do svého života nechávám přenést principy energie (vhledy) s celestýnskýho proroctví, když mluvíme o činech a myšlenkách, kdo zrovna nemá co číst vřele doporučuju
HOMOLKA: u někoho může jít o rychlý placebo efekt (třeba u těch nemocných), ale u mě samotné jde o okamžité se cítění dobře, kurna nebo jak to napsat, za podmínky, že jidlo důkladně rožvýkam, funguje to i u takových blivajzu jako je pizza, akorát ta chůť je pak krajně odporná po minutě převalování v ústech, takže když se dukladně požvýka, zachytiš široké spektrum chuti, od slané po sladkou, a čím víc se dotykáš jazykem vrchního patra, tím více tě to nabijí, v polovině jídla je pak člověk jakousi euforii, radostí a naplněností (né jen z jídla jako fyzického zdroje ale "duchovního potravy"), žvýkaní funguje taky jako spolehlivý indikator nekvalitních, nečertvých potravin, no taky si člověk tak nepochutná na uvařené zelenině jako u polouvařené (což je relativní vzhledem k fenologii)
MLIBREVIRGEA: no to su ráda:)
MLIBREVIRGEA: no už jsem zmiňovala, že současně ty cukry moc neřeším...:(:):
MLIBREVIRGEA --- 12:13:51 30.12.2009
MARTIN_KOHOUT: jeslti te dobre chapu, prestava to byt polivka ve sve funkci polevky, jakozto pred hlavnim jidlem - to mas na mysli? protoze polivka to je porad, jen ve funkci hlavniho jidla :D +- :)

a co jste kdo pekli za vanocni pecivo? tahle otazka mi vezi v hlave od vanoc :))
MARTIN_KOHOUT --- 11:43:00 30.12.2009
MLIBREVIRGEA: tak pak uz z toho jsou skoro dve regulerni jidla, prestava to bejt polivka
MLIBREVIRGEA --- 15:38:40 29.12.2009
MARTIN_KOHOUT: proc imbecilni?

jinak polivku jim taky ruzne.. nekdy si ji dam rano nekdy po hlavnim jidle a nekdy pred a nekdy az vecer .)))

chci se optat, bylo mi sdeleno, ze cca po padesatce by zensky nemely jist tofu a soju vubec, ze zvysuje riziko rakoviny, jak to je s misem a vubec sojou a jejimi produkty vlastne ve starsim veku?
MARTIN_KOHOUT --- 10:09:16 29.12.2009
ja jim trebas polivku s misem kazdy rano, ale jelikoz stydne pomalejc, nez ovesna kase se zeleninou apod, tak ji jim az jako druhej chod a kompletne mi to nahrazuje potrebu po ranu cokoli pit. jen porad inklinuju k tomu, ze do polivky davam zbytecne moc zeleniny, coz je lehce imbecinli :D
MLIBREVIRGEA --- 16:20:49 28.12.2009
MARTIN_KOHOUT: cesnek miluju a tak ho davam .) je z nasi krajinny oblasti, kdyz neni dovezenej z ciny (a ai ten asi pouzivam, kdyz nevim, odkud je) a kdyz muzem jist soju, tak proc ne cesnek .)

a kmin taky v cajku .) tedka ho zvykam ze sejtanu .))

polevky delam skoro porad, zeleninove vyvary nezahustuju a kdyz, tak maizenou a nekdy celozrnnou moukou, ktera by se ale asi mela provaret nakych 20 minut.. myslim si. a u polevek na "mlecne" bazi zahustuju taky maizenou nebo tim samotnym ovesnym mlikem, jejich kombinacemi, nekdy zas moukou a nebo kukuricnou kasi v prasku taky. kuzu jsem jeste nezkousela, ale snad taky nekdy vyzkousim..

DARJEEL: me pripada, ze se zahustuje proto, aby jidlo nabylo vyssi energetickou hodnotu. v lete zahustovat polevky min a taky se spis zamerit na lehke vyvary, kolikrat bez zavarky a v zime zahustovat, davat zavarky atd.

zda se, ze krom jakesi zabehnutosti polevek v jidelnicku maji zpestrujici ukol mezi jidly, jsou jakymsi tekutym predkrmem, ale hlavne me pripada, ze jsou dulezite prave pro tu rozmanitost behem jidla a takovy jidelni "ritual", pdobne jako je zakusek, prikrm a tyhlety vecicky kolem.

imo je dulezite jist tekutou stravu, mam takovy dojem, jakoby se zaludek lepe pripravil na hlavni jidlo, navic se lepe travi diky tekutemu stavu (bez ohledu na ingredience). a pak taky toho nesnime tolik, jako bez polivky..

SVA: po te repove polevce jsem se malem uktloukla :D a diky za tvuj post .)


HOMOLKA: to souhlasim, ale podle me pomuze ukazat, co v zivote zmenit, mozna prave tim, ze odlehci, idealni je kombinace a kdyz se clovek dostane tak nak ke vsemu, co s ni souvisi.. .)
HOMOLKA --- 10:02:41 28.12.2009
kazdopadne makrobiotika je fajn, clovek se po ni citi opravdu dobre a lehce, ale podle me to nefunguje tak, ze zacnu jist makrobio, a za chvili budu zdravy jako ryba, stastny, plny elanu a sily...:)
HOMOLKA --- 9:59:28 28.12.2009
KERRAY:
SVA:
DARJEEL:
no rekl bych to asi takhle...mam nekolik kamaradu "striktnich makrobiotiku", kteri podle meho nazoru pochopili kushiho jen hrozne oklestene...proste clovek ma nemoc, muze za to jidlo, kdyz budes jist tak a tak, nemoc zmizi....no rideji se podle toho do puntiku, jen ne a ne se uplne uzdravit. ja jsem par let zkousel taky jist ryze makrobio, ale myslim, ze jist dobre nestaci (ted se bavim o leceni pomoci makrobiotiky)...je to samozrejme podstatne, protoze je to pro vetsinu lidi hlavni prijem energie a urcuje zakladni fyzickou a energetickou rovnovahu.
ale pokud se clovek chce dostat do tohoto stavu rovnovahy, jist makrobioticky nestaci... je potreba prenest principy rovnovahy (tak ja rozumim makrobiotice) i na jine oblasti zivota, na mysleni, na ciny...

SVA --- 9:09:57 28.12.2009
no já vločky už nepoužíma k vaření, pry odvápnuji podle Janči, ale dá se tám hodit cokoliv co se rychle uvaří, teď v zímě v mém případě polevky moc nejím, možná protože už nepotřebuji tolik tekutin jako v létě