Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
Makrobiotika a výživa podle pěti elementů
DARJEEL

[http://www.dianasdesserts.com/news/news2005-10/AutumnComfortFoodBeverageRecipeImage.jpg]


Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
"Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)


makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
PASH --- 19:26:08 30.12.2008
tusite, jak je to s tahinem (tmavym)? je to precijen drcena forma sezamu, ale zas mi necim prijde, ze je to na chleba jedna z nejlepsich veci... ?
KOSTICKA --- 15:56:59 26.12.2008
jj krasne a vystizne :)
RAPAL --- 15:56:34 26.12.2008
RAPAL --- 15:41:16 26.12.2008
http://www.prirodnivyziva.cz/prirodni_vyziva.htm tak todle je sekce ve které sem se rád ztratil :) velmi výživné informace!

pěkný grafy tam maj,prakticky škola hrou.. ,)
[http://www.prirodnivyziva.cz/nase_z2.jpg]
DARJEEL --- 15:36:35 26.12.2008
GIRK: ne, neni treba, ale asi nejsem dobry priklad, tedka sem varku posral... =)

IONE: diky diky za analyticke info, uz vim proc se to pokazilo... =)
RAPAL --- 15:12:17 26.12.2008
jee,ted sem narazil na stránku paní Zuzany Terešové. byl jsem na jedné její přednášce o makrobiotice s tématem zaměřeným na element ohně a byla velice sympatická a znala toho mnoho. na stránce má plno zajímavých poznatků o makrobiotice a jejich základech a nabízí i kurzy a semináře v praze.

http://www.macrobios.cz/cs
RAPAL --- 14:45:37 26.12.2008
pickles linkuju z nástěnky

vhodné složení talíře podle ročních období aneb rapal gastrofyzik doporučuje ,)
Zima

S příchodem zimy je třeba nejen změnit šatník, ale i jídelníček. Zima patří k energii vody a voda odpovídá energii ledvin. V tomto období bychom se proto měli zaměřit na posílení ledvin a močového měchýře. Měli bychom více odpočívat a načerpat dostatek sil na jaro. Důležité je organismus nezahltit nadbytkem jídla (pozor o vánocích!).

* Používáme více tuku, můžeme si dovolit více živočišných produktů. Do jídelníčku také zařazujeme více ředkví, protože ty nám pomáhají tuk zpracovávat.
* Zeleniny jíme méně než v jiných ročních obdobích. Jezme hlavně zeleninu nejvíce jangovou – kořenovou, kulatou (dýně, zelí, cibule). Nezapomínáme ani na jinové zeleniny jako je kapusta či pórek (vydrží na zahrádce) a natě (z uskladněné mrkve, petržele, naklíčenou řeřichu, vojtěšku), ale tepelně je upravíme. Z kvašené zeleniny upřednostňujeme tu kvašenou dlouhodobě např. kvašené zelí.
* Na našem makrobiotickém talíři by se měla objevovat pohanka, oves, ječmen, jáhly i rýže, ale raději kulatá.
* Vzhledem k nutnosti posílení ledvin zařazujeme všechny druhy fazolí (zejména fazole adzuki). Tofu používáme méně a raději pečené.
* Také si v zimě můžeme dovolit více solit, více péci v troubě, vařit v tlakovém hrnci a všeobecně déle vařit. Používáme více dlouhých vývarů.
* Používáme šťávu vymačkanou z nastrouhaného čerstvého zázvoru.
* Zcela vynecháme studené potraviny a nápoje.
I_ONE --- 14:09:40 26.12.2008
picles se dělá v nádobě neprodyšné, musí byti dobře stlačené a solené, a na povrch aby se ještě zatížil se dají celé kousky zelných listů. Kvasný proces potřebuje aby se dovnitř nedostal vzduch ale ze vnitř aby unikal. T.z.n. hliněné nádoby k tomu určené. Za týden už kvasný proces začne a funfuje to asi 3 týdny, kdy se musí míchat alespoň 1x denně. Unikající bioplyny jsou už po 14 dnech hodně intenzívní ...:) (jak když má někdo krutý větry) tak je s tím také třeba počítat, že se to nehodí do malého bytu, nebo prostoru. Teplota je vhodnější tak stálá kol 15 stupňů. Nejlépe na 7 schodu ve sklepě.... Picles - zelí, mrkev, cibule, mořská sůl, voda, (může být řepa apod.)
Dobrou chuť.
KERRAY --- 12:50:42 26.12.2008
před časem jsem slíbil fotku řepy, tady je ,)
[http://img411.imageshack.us/img411/5464/p11609681ca1.jpg]
KERRAY --- 23:03:48 23.12.2008
,)
It's official: sugar is mighty addictive
http://www.dosenation.com/listing.php?id=5588