Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
Makrobiotika a výživa podle pěti elementů
DARJEEL

[http://www.dianasdesserts.com/news/news2005-10/AutumnComfortFoodBeverageRecipeImage.jpg]


Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
"Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)


makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
KORINKOWICZ --- 1:45:29 18.5.2016
Díky všem za rady! Už jsem to včera zkusil pomocí sklednic s vodou.
Nicméně metoda s igelitovým pytlíkem mě nenapadla a vypadá super! Tak možná příště :)
Ale ještě se tedy zeptám, co pak s tím (pokud nesním vše :) ... Stačí pak zavíčkovat a dát do lednice, nebo co ideálně?

[http://nyx.tomaskorinek.com/IMG_20160517_143227.jpg]
??? --- 23:30:25 17.5.2016
KORINKOWICZ: začni se zavařovačkou a ziplockovým sáčkem naplněným vodou. Naplníš sklenici, zaliješ lákem. Ziplockový sáček z trochy naplníš vodou. Dáš do sklenice, zatíží to zeleninu a navíc to jaksi bude minimalizovat kontakt láku se vzduchem. Celou sklenici pak zajisti buď plátnem a nebo potravinářskou folií, aby ti tam nepadal prach, hmyz a tak.

[http://1.bp.blogspot.com/-akeI-v8FeEI/Uhs3a7gMH-I/AAAAAAAABi8/b-nqwV_o814/s1600/fazolkyzatizeni.JPG]

Až tě to chytne, tak si na fleru vyber nějaký pěkný kvašák potřebné velikosti.
VAACLAV --- 23:25:30 17.5.2016
KORINKOWICZ: pamatuju si, že nekdo radil kvasit v pístovém ručním stroji na výrobu šlehačky - odpadl by problém s kovem..
BEBERA --- 9:46:43 17.5.2016
KORINKOWICZ: Na tomto webu najdeš všechny potřebné informace o kvašení včetně hromady receptů a tipů http://zkvaseno.blogspot.cz/2012/09/potrebne-vybaveni-co-vsechno-musim-mit.html

Ze začátku, když jsem kvasila ve sklenici jen zelí, stačilo nechat dva tři pěkné listy v celku, ty položit shora na stlačené zelí a zatížit třeba vydrhnutým vyvařeným kamenem. Pak jsem přešla na zatěžování užší sklenicí naplněnou vodou a teď zatěžuji igelitovým pytlíkem naplněným vodou, rozloží se po povrchu pěkně rozvnoměrně.
KORINKOWICZ --- 21:48:28 16.5.2016
Jakožto úplný neznalec pomrkávám po makrobiotice a momentálně bych si rád poprvý vyzkoušel udělat pickles. Jakou na to používáte nádobu, pokud nemáte tu přímo na to udělanou? A jak moc k tomu nesmí vzduch, když bude zelenina pod hladinou? A nedal by se na to použít klasický french press? Ten by mi přišel celkem ideální, ale nevim jestli by nevadilo, že zelenina bude v dlouhodobym kontaktu s kovem... Poradíte pls? (stačí mi udělat si to udělat na pár dnů dopředu, nepotřebuju to skladovat dýl)
LYDI --- 13:26:44 12.2.2016
KACCABA: jo jako jin - hmota - plne, to dava smysl (: diky, linky si prectu, diky moc! (: s relativitou jin/jang vim - nat vic jinova nez samotna mrkev a tak (; (teda doufam, ze je to takto spravne vyjadreni :P )
KACCABA --- 9:50:58 12.2.2016
LYDI: Je to obráceně, jinové orgány jsou plné (= orgány cang - srdce, játra, plíce, slezina, ledviny) a jangové duté (orgány fu - žlučník, žaludek, moč. měchýř, tenké střevo, tlusté střevo a trojitý zářič) :)

Kvalitní studijní zdroj je např. Vladimír Ando, z něj vycházejí články na rahuntě
- zde ty obecné základy - http://www.rahunta.cz/news/zaklady-energetiky-tela-podle-tcm-/
- zde celý seriál o orgánech - http://www.rahunta.cz/tags/Tradi%C4%8Dn%C3%AD%20%C4%8D%C3%ADnsk%C3%A1%20medic%C3%ADna/

Obecně k určování co je jin a yang - jin a yang jsou relativní, nic není absolutní jin nebo absolutní yang, vždycky to je třeba posuzovat ve vzájemném vztahu, co vůči sobě je jin a co yang ;)

LYDI --- 12:11:37 11.2.2016
???: diky. stejne jsem ted v praze, takze by to neslo. ale olikovala sem stranku, tak snad si vsimnu, az zas nekdy neco bude (:
??? --- 11:33:02 11.2.2016
LYDI: saafra, koukam, ze to bylo uz vcera... treba to id Nebraska zopakne;)

https://www.facebook.com/events/977495185666183/
LYDI --- 9:44:18 11.2.2016
ostatne vyziva podle 5 elementu ten jeden link na nastence aspon mi tu ted nefunguje...