Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
Whisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání, nejlepších ingrediencích, skle atd.
STEPNI_VLK
Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
WHISKEY
Prvopočátek slova whiskey pochází z gaelských slov Uisce Beatha [ˈɪʃcə ˈbʲahə] (ještě dříve Uisgebaugh), což znamená živá voda, jak destilovaný alkohol ve středověku pojmenovali irští mniši jednoduchým překladem z latinského aqua vitae (v oněch časech byla totiž whisky užívána především pro alchymistické a léčebné účely). Postupně byl výraz díky nesprávné výslovnosti slova Uisce poangličtěn až na dnešní Whisk(e)y.
Kdy byla destilována první whiskey, těžko říct; pravděpodobně v 15. století. Nejpopulárnější teorie říká, že v tom mají prsty irští mnichové, kteří kromě evangelia šířili rovněž tajemství destilace. Destilace samotná byla ovšem objevena perským vědcem jménem Rhazes.
Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, rady sebrané během života diskuse či tipy na whisky kolem 1.000 Kč (oblíbený to dotaz).
ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.
Pár termínů a zkratek, jejichž význam je dobré znát:
ABV - Alcohol By Volume (percentage)
Aldehydes - Grassy, leathery aromas
Barrel - 200 litre Bourbon cask
Butt - 500 litre Sherry cask
C/S - Cask Strength
Esters - Fruity, flowery aromas
Hogshead - 225 to 275 litre cask
IB - Independent bottling
NAS - No Age Statement
OB - Official / owner bottling
Octave - 63 litre sherry cask
Overproof - ABV higher than 46%
Phenols - Peaty, smoky aromas
Proof - Old system to measure ABV
Puncheon - 450 litre Sherry cask
Slainte - Cheers!
SMSW - Single Malt Scotch Whisky
Vatted Malt Whisky - Different malt whiskies from more than one distillery
Vatting - Blend of different whiskies
Vintage - Year of distillation
WIP - Work In Progress (unbottled)
YO - Years Old
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
BRUKEV --- 8:27:32 23.12.2015
???: ten karamel je hlavně bane pro rumy. Dost lidí právě jak vidí tmavou flašku rumu, šahá první po ní, bo to bude určo "kvalitka"
??? --- 21:33:57 22.12.2015
RETICULI: Tak že to bude lepší bez něj, o tom nemůže být pochyb. Já to objevil při prohlížení krabice k Diurachs' Own od Jury na jejím dně - je to tam německy a (asi) holandsky. Jinak bych o nějakém přidaném karamelu ani nevěděl.. I když.. včera jsem si znovu pouštěl to výborné video o nosing and tasting od Highland Park, které jsem hodil na nástěnku, a zrovna v něm Gerry Tosh říká, že barva whisky nám o ní neřekne vůbec nic, a že tmavší whisky není ani starší, ani lepší než světlejší whisky. Plus že spousta destilérek používá karamel k dobarvení. Takže už jsem to evidentně slyšel, ale zapomněl jsem.

Mě to zajímalo hlavně s ohledem na to, jestli to má vliv na chuť nebo ne. Víc neřeším..
RETICULI --- 21:01:04 22.12.2015
???: na chut to vliv nema, ale pridavas chemikalii do prirodniho prirozene vyzraleho produktu. Legislativa ten karamel myslim ani nevyzaduje uvest na etikete, s vyjimkou Nemecka. Tam to chteji vedet.
??? --- 19:28:05 22.12.2015
???: Trochu jsem čmuchal ohledně toho dobarvování karamelem u spousty whisky a díky bohu to vypadá, že na chuťové vlastnosti toto nemá vliv. Dokonce se prý kdysi dělaly nějaké speciální tasting testy barvené a nebarvené whisky a rozdíl tam nebyl.

Karamelová chuť a vůně by měla pocházet ze sudu, což je způsobené jeho vypálením, načež se některá aromata uvolňují intenzivněji (zejména vanilin). Karamel se do whisky přidává kvůli barvě. Ne proto, aby byla sytější, jak jsem si myslel, ale proto, aby zůstala konstantní. Pokud není dostatečně velká zásoba/spektrum na míchání single malt whisky (často jsou ve 12-letých i mnohem starší ročníky), tak právě karamel zajišťuje konstantní barvu. Znalci se pak shodují, že karamel je neškodným - a zároveň jediným zákonem povoleným - aditivem do skotské whisky.

Pochopitelně ale existují destilérky, které se přidávání karamelu ze zásady vyhýbají. Mezi ty by měl patřit Highland Park. Další možná doplní větší znalci než jsem já..
??? --- 18:32:24 22.12.2015
Jo, na Redbreast mám doporučení jak od Machalika, tak od starého pána. Jen co ji dostanou, tak se nejspíš přidá do rodinky..
RETICULI --- 17:07:45 22.12.2015
PINGVINS: Kdyz dobra irska, tak Redbreast. Ne ze skusenosti ale dle referenci
XLACHTAN --- 15:48:34 22.12.2015
PINGVINS:
???: Výborně, pánové děkuji za potvrzení správné volby. Sám jsem zvědavý jak bude chutnat, myslím že uzavřená nezůstane :)
??? --- 14:09:56 22.12.2015
LEFTY: Mně sedí. Na flašce píšou Enticing flavours of moist gingerbread and Demerara sugar finishing with dark chocolate, glazed oranges, nutmeg, sweet toffee, apple and honey, ale oni si toho vždycky navymýšlí.. Já v tom cítil ty karamelky (aby také ne, když je to dobarvované karamelem) a cukr, možná lehce koření. Při převalování na jazyku příjemně houstne. Dochuť je hodně dlouhá, lehce taninová, možná i jódová. Celkově mě baví..

Jinak starý pán mi říkal, že ty whisky, co mají jen název (Superstition, Prophecy), můžou být namíchány prakticky z čehokoliv, včetně třebas nějaké tříleté. Což by u té 16-leté údajně hrozit nemělo. Já ji měl stejně předvybranou a za 1120 Kč nebylo co řešit..
LEFTY --- 13:54:28 22.12.2015
???: jaká je ta Jura?
PINGVINS --- 12:59:26 22.12.2015
???: tak to nevim ... tu Single Batch jsem ještě nikdy nepil a ani to neplánuji. Mám jí v plánu prodat.