Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
Whisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání, nejlepších ingrediencích, skle atd.
STEPNI_VLK
Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
WHISKEY
Prvopočátek slova whiskey pochází z gaelských slov Uisce Beatha [ˈɪʃcə ˈbʲahə] (ještě dříve Uisgebaugh), což znamená živá voda, jak destilovaný alkohol ve středověku pojmenovali irští mniši jednoduchým překladem z latinského aqua vitae (v oněch časech byla totiž whisky užívána především pro alchymistické a léčebné účely). Postupně byl výraz díky nesprávné výslovnosti slova Uisce poangličtěn až na dnešní Whisk(e)y.
Kdy byla destilována první whiskey, těžko říct; pravděpodobně v 15. století. Nejpopulárnější teorie říká, že v tom mají prsty irští mnichové, kteří kromě evangelia šířili rovněž tajemství destilace. Destilace samotná byla ovšem objevena perským vědcem jménem Rhazes.
Nastěnka ukrývá různé praktické odkazy, rady sebrané během života diskuse či tipy na whisky kolem 1000 Kč (oblíbený to dotaz).
ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce odpočívat minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
??? --- 19:27:10 27.3.2015
TWORBO: Jedinej řeklo by se slabší kus je ten Powers, ale zase tam máš high end Midleton - je to naprosto v cajku. Čekej čtyři chutný whisky a tu Midletonku si pošetři a nejez před ní ananas nebo tak něco :)
JENDAVB --- 15:52:17 27.3.2015
TWORBO: vůbec bych se toho nebál za me všechny ok
PINGVINS --- 10:28:44 23.3.2015
tak jsem si o víkendu udělal radost a doplnil Balvenie 21yo. Jako hodně zajímavý kouř doporučuji Port Charlotte od Bruichladdichu.

[//i.nyx.cz/files/00/00/13/48/1348488_8f6cd59909af3bf39de0.png?name=2015-02-18+17.58.02.png]
GOSHEWAN --- 23:20:31 17.3.2015
Me ted nedavno bavil Laphroaig Select. Je to neco jako Laph 10, ale sladsi, takze chutna skoro kazdemu (: Skoro bych to nazval dobrym mainstreamem ((: Na zacatek s kourovymi rozhodne vhodny.

Jinak po skoro-dopiti obou jelinku musim bohuzel nedoporucit. Citim z toho hrozne moc dreva a takovy "palenkovy" smrad (moravaci odpusti). Pokud neco tak 12yo na ochutnani, ale ta 22yo je fakt jen jako kuriozita. Takovy Hammerhead mi chutnal mnohem vic, i kdyz to take nebyla zadna slava.
KOCOUREK --- 22:29:53 17.3.2015
těším se na ni, díky. bohužel je doma a já tam nemívám náladu. Musím ji převézt na chalupu a ozkoušet ji v podvečer s doutníkem či bez, ale v pohodě na zahradě
XLACHTAN --- 21:58:08 17.3.2015
KOCOUREK: Dalwhinnie mám otevřenou a pije se hrozně snadno, taková lehoučká, nenáročná.
KOCOUREK --- 21:38:58 17.3.2015
Jo a koupil jsem Dalwhinnie 15, taktéž čeká na chuť a náladu
KOCOUREK --- 21:33:06 17.3.2015
Osobně mám rád Laphroaig 10 jako základ QC jako chuťovku. Ardbeg jsem chtěl dlouho ochutnat a nedávno se zadařilo. Byla surová, kouřová a moc mi chutnala. Zkusím koupit, ale neporovnával jsem ji s QC ani s 10. Pokud bude cena podobná jdu do toho, ale jinak vede (prostě počtem zážitků) QC. A nedávno jsem koupil Jura 10. Jsem zvědav, ještě je nenačatá.
DJFRACTAL --- 11:43:53 17.3.2015
Zlatý střed Clynelish a Oban, ani jednu jsem nezkoušel