Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
Whisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání, nejlepších ingrediencích, skle atd.
STEPNI_VLK
Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
WHISKEY
Prvopočátek slova whiskey pochází z gaelských slov Uisce Beatha [ˈɪʃcə ˈbʲahə] (ještě dříve Uisgebaugh), což znamená živá voda, jak destilovaný alkohol ve středověku pojmenovali irští mniši jednoduchým překladem z latinského aqua vitae (v oněch časech byla totiž whisky užívána především pro alchymistické a léčebné účely). Postupně byl výraz díky nesprávné výslovnosti slova Uisce poangličtěn až na dnešní Whisk(e)y.
Kdy byla destilována první whiskey, těžko říct; pravděpodobně v 15. století. Nejpopulárnější teorie říká, že v tom mají prsty irští mnichové, kteří kromě evangelia šířili rovněž tajemství destilace. Destilace samotná byla ovšem objevena perským vědcem jménem Rhazes.
Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, rady sebrané během života diskuse či tipy na whisky kolem 1.000 Kč (oblíbený to dotaz).
ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.
Pár termínů a zkratek, jejichž význam je dobré znát:
ABV - Alcohol By Volume (percentage)
Aldehydes - Grassy, leathery aromas
Barrel - 200 litre Bourbon cask
Butt - 500 litre Sherry cask
C/S - Cask Strength
Esters - Fruity, flowery aromas
Hogshead - 225 to 275 litre cask
IB - Independent bottling
NAS - No Age Statement
OB - Official / owner bottling
Octave - 63 litre sherry cask
Overproof - ABV higher than 46%
Phenols - Peaty, smoky aromas
Proof - Old system to measure ABV
Puncheon - 450 litre Sherry cask
Slainte - Cheers!
SMSW - Single Malt Scotch Whisky
Vatted Malt Whisky - Different malt whiskies from more than one distillery
Vatting - Blend of different whiskies
Vintage - Year of distillation
WIP - Work In Progress (unbottled)
YO - Years Old
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
SUCZKER --- 14:36:41 12.4.2017
nejsem nějaký velký vyznavač whisky, ale jeden kamarád je a chtěl bych ho trošku překvapit a k narozkám mu koupit nějakou japonskou. Je to vůbec dobrý nápad a pokud ano, máte někdo nějaký tip ?
??? --- 23:53:10 1.4.2017
??? --- 23:02:21 31.3.2017
Obecně whisky škodí světlo, přílišné teplo (pokojová teplota maximálně), případně pachy, které se dlouhodobě vyskytují kolem. Tuhle jsem měl celou dobu v té původní zavírací krabici. Obdobně jsem skladoval starou Aberlour A'bunadh a také vydržela bez větší ztráty kytičky několik let.

Osobně si po této vlastní zkušenosti myslím, že pokud je ta whisky a její korková zátka kvalitní, tak vydrží i několik let. A jestliže člověk navíc používá i ten argon, popř. přelévání do lahví menšího objemu, tak lze otevřenou whisky skladovat v podstatě neomezeně dlouho.
GOSHEWAN --- 17:37:36 31.3.2017
???: Ma omezena zkusenost v tomto smeru (vetsinou mi nic tak dlouho nevydrzi, ani v mem okoli) rika, ze prave po cca roce to prestava byt pitelne... Mozna zalezi i kde to skladujes, pri jake teplote a pod., nicmene 5.5 roku je uz opravdu hodne.
??? --- 12:55:16 31.3.2017
Jo, stále tou původní korkovou zátkou. A bez použití jakéhokoliv plynu. Samotného mě překvapuje, že není nikterak plochá, protože většinou se setkávám s doporučením konzumace do roku, maximálně dvou let.
GOSHEWAN --- 11:10:52 31.3.2017
???: Jak ji po tak dlouho mas zavrenou? Obycejnym korkem?
??? --- 23:39:26 30.3.2017
Bowmore 16 yo Sherry Matured 53,8 %
Použil jsem zlaté pravidlo a vodu a nestačil se divit. Pro srovnání dávám odkaz na zhruba rok staré a podstatně chudší TN: [ STEPNI_VLK @ Whisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání, nejlepších ingrediencích, skle atd. ] Poslední - pokud jde o ochutnávaní whisky, tak velmi bohatý - rok a půl evidentně začíná přinášet své ovoce.

Vůně: Uzené maso, slaneček, rozmarýn, bujon, pomerančová kůra, celerová nať, libeček. S vodou: kmín, slaný lák, kopr, terpentýn.

Chuť: Plast, karamel, slanost, zeleninový vývar. S vodou: pomerančový džem, campari, pomerančová kůra, moučkový cukr, karamely.

Dochuť: Dlouhá a příjemná. Rašelina, libeček, slanost a luštěninová polévka.

Závěr: Opravdová nádhera. Užil jsem si ji tak, jak snad ještě nikdy. Čas a voda dělají s whisky fakt divy.

Technická: Čistě pro zajímavost, láhev mám otevřenou už cca 5,5 roku a zbývá v ní přibližně čtvrtina patřičně zoxidovaného, ale jak vidno výše, stále velmi schopného a kvalitního obsahu. Dvakrát škoda, že je teď pro obyčejného smrtelníka tak kurevsky drahá. Její ceny už v aukcích v poslední době atakují 200 liber/eur.
??? --- 0:13:14 30.3.2017
To zkus určitě. Třebas ta Clynelish 14 yo je bez vody prakticky nijaká. Dokud do ní nekápnu aspoň pár kapek vody, tak se neotevře ani boha.

Dobré je zkoušet to třebas se dvěma skleničkama. Jednu nechat bez vody, do druhé kápnout. Porovnat a pak ještě ideálně nechat nějakou dobu být a přikrýt je. A znovu porovnat. Nebo těch skleniček rozlít ještě víc a nakapat do nich různé objemy vody. Dá se s tím solidně vyhrát...
KOCOUREK --- 23:52:40 29.3.2017
Poslední dobou jsem ochutnávky zanedbával i pití žel. Napravím to. Jsem moc zvědav na experimenty s přidáním vody, vyzkouším to.
??? --- 22:58:04 29.3.2017
KOCOUREK: Ten Benromach 100° Proof už mám doma též, akorát jsem ho zatím ještě neotevřel. Mám tady těch flašek teď nějak moc. Ale na základě Ralfyho recenze bych si skoro i vsadil (jakože to prakticky nedělám), že nebudeme litovat. A Springbank je klasika z největších. Moje milovaná palírna. Jsem zvědavý, jak ti sedne. Pak dej určitě vědět, ať sem nedávám tasting notes furt jen já.