Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
Whisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání, nejlepších ingrediencích, skle atd.
STEPNI_VLK
Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
WHISKEY
Prvopočátek slova whiskey pochází z gaelských slov Uisce Beatha [ˈɪʃcə ˈbʲahə] (ještě dříve Uisgebaugh), což znamená živá voda, jak destilovaný alkohol ve středověku pojmenovali irští mniši jednoduchým překladem z latinského aqua vitae (v oněch časech byla totiž whisky užívána především pro alchymistické a léčebné účely). Postupně byl výraz díky nesprávné výslovnosti slova Uisce poangličtěn až na dnešní Whisk(e)y.
Kdy byla destilována první whiskey, těžko říct; pravděpodobně v 15. století. Nejpopulárnější teorie říká, že v tom mají prsty irští mnichové, kteří kromě evangelia šířili rovněž tajemství destilace. Destilace samotná byla ovšem objevena perským vědcem jménem Rhazes.
Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, rady sebrané během života diskuse či tipy na whisky kolem 1.000 Kč (oblíbený to dotaz).
ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.
Pár termínů a zkratek, jejichž význam je dobré znát:
ABV - Alcohol By Volume (percentage)
Aldehydes - Grassy, leathery aromas
Barrel - 200 litre Bourbon cask
Butt - 500 litre Sherry cask
C/S - Cask Strength
Esters - Fruity, flowery aromas
Hogshead - 225 to 275 litre cask
IB - Independent bottling
NAS - No Age Statement
OB - Official / owner bottling
Octave - 63 litre sherry cask
Overproof - ABV higher than 46%
Phenols - Peaty, smoky aromas
Proof - Old system to measure ABV
Puncheon - 450 litre Sherry cask
Slainte - Cheers!
SMSW - Single Malt Scotch Whisky
Vatted Malt Whisky - Different malt whiskies from more than one distillery
Vatting - Blend of different whiskies
Vintage - Year of distillation
WIP - Work In Progress (unbottled)
YO - Years Old

[https://usercontent1.hubstatic.com/6274976_f520.jpg]
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
KRATIHLAV --- 16:36:35 16.7.2017
???: Cena přes dva tisíce je úplně v pohodě. Springbank jsme kdysi chutnal na festivalu a mám o tom zapsané pozitivní poznámky, takže jsem pro.
??? --- 14:39:57 15.7.2017
KRATIHLAV: Já bych koupil lehounce kouřovou, sladkou a ovocnou Springbank 18yo. Mají ji za krásnou cenu 2710 Kč. Mimochodem, novější verze 18yo se prodává kolem 5 tisíc.

Ale když jsem se tak díval na tu tvou sbírku, tak si nejsem jist, jestli budeš akceptovat cenu přes 2 tisíce za láhev. Zkus stanovit alespoň cenové rozpětí, když už ne přímo typ whisky (kouřová/nekouřová, sladká/hořká/kyselá), bez toho fakt těžko radit.
KRATIHLAV --- 9:19:41 15.7.2017
Chtěl bych poradit. Má se mi narodit dcera a jako budoucí dárek k nějakým dospělým narozeninám bych jí i sobě chtěl koupit dárek whisky. Legální věková hranice pro pití alkoholu je 18, takže by to mohla být nějaká 18YO případně 20YO pokud by se to dávalo až k dvacetinám.
Nějaký ten alkohol vlastním, tak jí to snad do té doby nevypiju.
ze stěhování při rekonstrukci https://photos.app.goo.gl/nN1fBdBDwzomFaNv1
??? --- 22:39:21 14.7.2017
Otázka do pléna. Měl někdo z vás možnost ochutnat Glenmorangie Signet? A pokud ano, tak jaké byly vaše dojmy?
??? --- 10:12:57 14.7.2017
Další negativní zkušenost s obchodem Vinotéka Dios

30. června jsem objednal láhev whisky s osobním vyzvednutím na pobočce v Brně. Přišel mi potvrzovací email s následujícím textem na jeho konci:

Vaší objednávce se od přijetí věnují naši odborníci. Při zpracování objednávky klademe důraz na perfektní a co nejrychlejší přípravu zboží k expedici,případně řešíme Vaši informovanost o dostupnosti zboží, které není momentálně skladem. Vzhledem k obrovskému množství Vašich objednávek, které s láskou hýčkáme, se může stát, že Vás neinformujeme obratem o stavu Vaší objednávky. Ale o to více se věnujeme přípravám k její expedici . Budeme opravdu rádi , když si v co možná nejkratším čase v klidu domova námi nabízené produkty plně vychutnáte .

Odborníci, blabla, perfektní a nejrychlejší, blabla, neinformujeme, blabla. Neuvěřitelná snůška alibistických sraček. A výsledek na sebe nenechal dlouho čekat.

Od té doby se nedělo nic - žádný další email, žádný telefonát. Jen podotýkám, že tentokrát nebylo u láhve ani uvedeno, že se jedná o poslední kusy, ani že by ji neměli na skladě.

Dnes jsem se tam po 14 dnech rozhodl zavolat. Na kontaktním tel. čísle pro brněnskou pobočku mne paní hned zastavila a řekla mi, že pro webový obchod mi dá kontakt na jinou paní. Nechápu, proč tento kontakt není uvedený na webu! Tak jsem opět zavolal a tentokrát jsem se dozvěděl, že je moje láhev v Praze. Když jsem uvedl, že jsem zadával osobní odběr v Brně, tak mi paní řekla, že mají tuhle whisky objednanou, a že ji tedy podle všeho fyzicky vůbec nemají.

A opět jsem obdržel oblíbenou dávku výmluv a omluv, která je pro tento obchod naprosto typická. Paní prý jen zaskakuje za jinou, která je aktuálně na dovolené. Řekl jsem, že to mě jako zákazníka vůbec nemusí zajímat. A pak už jsem se neudržel a poněkud rázně jí vypověděl všechno, co jsem měl na srdci: ze čtyř objednávek u nich jen jedna koupená láhev, nulová (nebo pomalá) komunikace, neaktualizované stránky, výmluvy, výmluvy, výmluvy.

Chvíli na to mi překvapivě rychle dorazil email, ze kterého jsem se dozvěděl, že dotyčná konečně "zvedla" prdel a něco zjistila. Mimochodem, tento "skvost" opět stojí za přečtení:

Dobrý den, na základě našeho rozhovoru jsem šla Vaši objednávku pozjišťovat a bohužel tohle zboží je na kolkování, kde je doba dodání až měsíc a půl. Samozdřejmě mi bylo sděleno, že se můžete zastavit a naši odborníci s Vámi můžou vybrat mnohem lepší alternativu.. Omlouvám se Vám za vzniklé nepříjemnosti

s pozdravem pěkného dne,

Zhejbalová Denisa


Suma sumárum, neuvěřitelný šlendrián a humpoláctví. Tenhle obchod vám s definitivní platností vřele nedoporučuju, nemáte-li nervy ze železa a všechno obdobně na háku jako oni...
??? --- 1:07:53 14.7.2017
GOSHEWAN: Tak za prvé, negeneralizuji. Napsal jsem "ve většině případů", což dle mého rozhodně není zobecňování.

Za druhé, začneme třebas od klasického příkladu, 15 yo Glendronach Revival. Svého času - v roce 2011 - ji Ralfy vyhlásil whisky roku. S přibývajícími šaržemi mu ale chodilo více a více reakcí, které naznačovaly, že s kvalitou nebude něco v pořádku. Udělal tedy re-review a konstatoval, že první šarže byla, resp. byly evidentně vylepšované nějakými staršími whisky, zatímco u těch dalších, pozdějších - po jejím zpopularizování - už se s tím až tak moc nemazali.

Stejně případ je to s Aberlour A'bunadh. Její první šarže se dnes prodávají za ukrutné peníze. A něco mi říká, že s šaržemi nad číslo 30 se tak dít nebude, tedy minimálně ne se všemi. Mimo hodnocení na různých webech komentoval klesající kvalitu sudů (a tím i této NAS whisky) opět i Ralfy.

Obdobně je tomu i u dalších cask strength NAS jiných palíren. Takřka vždy je suverénně nejvýše hodnocena šarže první. A věřím tomu, že kdybych si dal tu práci, takových případů bych našel mnohem víc i u jiných řad.

Obecně je problém s nedostatkem kvalitních sudů, který se ještě zostřuje s neustále rostoucí poptávkou po whisky v průběhu posledních 10 let. Často bývá zmiňována kvalitativní nevyrovnanost jednotlivých šarží. Na druhou stranu je pravda, že jsou tu stále palírny, které jsou naopak vyhlášené relativní vyrovnaností šarží co do kvality.

A aby to nebylo zase až tak jednoduché, v celém tom spletenci různých vlivů hraje roli i aktuálně vlastník palírny. A ti se, bohužel, dost často mění. Třeba zrovna palírnu Bruichladdich vlastnila firma Jim Beam Brands a údajně ji celkem poslala do řiti. Pak to celé - tuším v roce 2001 - koupil malý vlastník ze Skotska. Výsledkem bylo používání kvalitních sudů, nepoužívání barviva a nefiltrování, plus lahvování v minimálně 46 % síle. Tedy samé pozitivní věci. Jenže si vzal úvěr od banky a celé to vlastně neměl až tak dalece ve svých rukou. A nakonec to pro něj dopadlo blbě. Před pár lety byl donucen palírnu prodat. Vždycky je pak otázkou, jaké změny přijdou s novým vlastníkem a hlavně, jak se to projeví na kvalitě whisky.

A konečně za třetí, můžeš ty nějak podložit své tvrzení, že ve většině řad Bruchladdich jsou lepší pozdější šarže?
GOSHEWAN --- 22:13:44 12.7.2017
???: A jak známo, první šarže bývají ve většině případů ty nejlepší

Tohle mi pripada jako dost silne tvrzeni. Ten argument na me pusobi nepresvedcive, tim spis u palirny, ktera ma vetsinu svych rad lepsich prave s pozdejsimi sarzemi. Podle jakych jinych pocinu to generalizujes?
??? --- 18:25:22 12.7.2017
V krátké době další, tentokrát ještě o něco větší radost. Větší proto, že se mi podařilo vydražit první šarži první verze 10yo po převzetí palírny od nadnárodní společnosti (dnes už je ovšem vše opět jinak), nadto signovanou mistrem lihovarníkem a generálním ředitelem Bruichladdich. A jak známo, první šarže bývají ve většině případů ty nejlepší, protože se na trh zavádí nový produkt a tak se chce producent předvést v co nejlepším světle.

Mimochodem, zatímco na TWE stojí tahle první verze (ne ovšem první šarže) 10yo 71 liber, já tu svou vydražil kupodivu jen za nějakých 63 liber.

[//i.nyx.cz/files/00/00/17/29/1729230_d71e1ce70a0c62b05a23.jpg?name=P7120046.jpg]
??? --- 13:06:39 4.7.2017
JCSOFT: Díky moc za tipy. Nebyl by odkaz na tebou doporučované láhve v nějakém našem eshopu? Mimochodem, až budeš příště dělat degustaci podobnou té v zmiňovaném článku, možná by nebylo na škodu dát o jejím konání vědět i ve zdejší diskusi. Věřím tomu, že minimálně někteří by ji ocenili.

Teď se dívám, že jsem dle webu SherryClub pil ochutnávky z produkce La Cigarrera.
JCSOFT --- 10:46:02 4.7.2017
WAMP_ELF: ech... uvědomte si, co je "většina whisky" :) To nejsou vymazlené staré single malt prestižních producentů :)

???: tak samozřejmě suché :-) Určitě bych doporučil zkusit třeba Bodegas Sánchez Romate Oloroso Don José nebo jejich Amontillado NPU. Nebo obecně kvalitní Oloroso, problém by mohl být v tom, že PX je na tebe moc sladké (což na každého, většina je IMHO lepší na vanilkové zmrzlině než na pití :-D) a u běžného Amontillado moc výrazný ten tón zrání pod flórem z fino/manzanilla sherry. Případně možno vycházet odsud: http://www.jizni-svah.cz/2017/04/nezajem-o-sherry-report-z-degustace.html :-)