Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
Whisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání, nejlepších ingrediencích, skle atd.
STEPNI_VLK
Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
WHISKEY
Prvopočátek slova whiskey pochází z gaelských slov Uisce Beatha [ˈɪʃcə ˈbʲahə] (ještě dříve Uisgebaugh), což znamená živá voda, jak destilovaný alkohol ve středověku pojmenovali irští mniši jednoduchým překladem z latinského aqua vitae (v oněch časech byla totiž whisky užívána především pro alchymistické a léčebné účely). Postupně byl výraz díky nesprávné výslovnosti slova Uisce poangličtěn až na dnešní Whisk(e)y.
Kdy byla destilována první whiskey, těžko říct; pravděpodobně v 15. století. Nejpopulárnější teorie říká, že v tom mají prsty irští mnichové, kteří kromě evangelia šířili rovněž tajemství destilace. Destilace samotná byla ovšem objevena perským vědcem jménem Rhazes.
Nastěnka ukrývá různé praktické odkazy, rady sebrané během života diskuse či tipy na whisky kolem 1000 Kč (oblíbený to dotaz).
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
??? --- 12:31:52 1.12.2016
FIRED: Vůbec první zmínka o domácím blendingu whisek od Ralfa:

whisky review 46 - D.I.Y. Blending whiskies
https://www.youtube.com/watch?v=a9CKShEI6F8
CEPAL --- 21:19:54 29.11.2016
BRUKEV: jo, klasickej chemickej hnuj. Radsi bych si za tech 275 Kc dal jednoho panaka Lagavulin 16 Distillers' Edition...

Jinak teda osobne kalvados vubec nemusim. Ochutnal jsem poctivej. Mam pocit, ze piju v lihu rozpusteny pecky a jadra...
BRUKEV --- 18:58:32 29.11.2016
Hele, nepil jste někdo tohle?
Calvados BOULARD GRAND SOLAGE 0,7 l od 479 Kč - Heureka.cz
http://destilaty.heureka.cz/calvados-boulard-grand-solage-0_7-l/#

V Albertu ted mají nějaký výprodej flašek s 50% slevou, spousta vín, ale i nějaké tvrdé. A tohle tam je za cca 275 Kč.

Cena je to dobrá, jako palič slivky, jablkovice a jiných destilátů bych rád calvados ochutnal. Jenže v českém složení uvádějí líh, voda, aroma, žádný "jablečný destilát", který bych tam čekal. Ve francouzštině na etiketě jsem nenašel vůbec nic.

Stojí to prd, ale i tak se mi nechce vyhazovat peníze za ochucený líh. Celkově vlastně moc nepiju různé Napoleony, Myslivce, Metaxy a podobné lihové nedobroty.
??? --- 1:44:58 29.11.2016
Nicméně pokud bych ještě někdy narazil na to konkrétní video, ve kterém vyloženě míchal dohromady zbytky z různých flašek, tak ti to sem hodím...
??? --- 1:38:52 29.11.2016
A tady další...

whisky review 236 - Blend-your-own Whisky
https://www.youtube.com/watch?v=FabGicBG3OE


whisky review 314 - create your own Whisky Liqueur
https://www.youtube.com/watch?v=GmDd_nL_he4
??? --- 1:38:29 29.11.2016
FIRED: On to nejspíš dělá poměrně často (a také o tom často kecá). Třebas když má zbytky ve flaškách, tak to prostě zkouší, co z toho vyleze. Ale nejprve si to asi zkusí na nějakém malém vzorku.

Naposled jsem to zaregistroval v téhle recenzi Caol Ila 18 yo , kde vyvažuje tu recenzovanou jinou Caol Ila v sudové síle od nezávislého producenta (dej si ho zhruba od desáté minuty):

whisky review 556 - Caol Ila 18yo single malt
https://www.youtube.com/watch?v=-f-5AQLz7JI


Ten domácí blending už jsem zaregistroval dříve. Tam se o tom i rozkecal víc. Ale které video to bylo konkrétně, to si bohužel nevzpomenu (beztak to bylo na konci nějaké recenze, páč to on dělá vcelku rád, že se po recenzování rozkecá o něčem dalším). Co jsem tak teď narychlo zapátral, tak tam těch videí ohledně vylepšování shit whisky, vyrábění vlastních whisky likérů apod. má celkem dost. Namátkou:

whisky review 85 - How to cope with bad whisky.
https://www.youtube.com/watch?v=bN-1mNqCLpc


whisky review 386 (1/2) - Amazing whisky improvement technique
https://www.youtube.com/watch?v=0zRkoT6nFu0
FIRED --- 21:24:44 28.11.2016
???: Mas link na video, kde mluvi o vlastni blended whisky? My to ted delame v praci, ale jsme v zacatcich, tak se rad dozvim neco novyho)
LEFTY --- 10:27:24 28.11.2016
Jinak, nové kotkejlové menu v L'Fleur: Na můj vkus se posouvají víc k "zážitkovému" baru, což mi úplně nesedí. Mají to koncipovaný jako průchod expozicí Louvru, což se pozná hlavně na servisu v atypických nádobách (amfora, busta Marca Aurelia, podobný píčoviny). To je pro mě flashback do devadesátek :-) Nicméně klasiky vám na požádání udělají bez mrknutí oka.
ALE: L'Fleur jsou pro mě mistři aftertastu. Jeden hlt drinku z menu se postupně rozbaluje a jede a chutná dlouhé minuty. Proto to stojí za to, a proto se tam vracím (a lepím 250,- za drink, kurva:-)). Pro mě v Praze jednička.
LEFTY --- 10:21:10 28.11.2016
Bathtub gin - Wikipedia
https://en.wikipedia.org/wiki/Bathtub_gin
:-)