Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?

kdo přijde

50 uživatelů půjde

hledání


HTTP://WWW.REALBEAT.CZ

Kultovní The Congos (JA) vystoupí v neděli 15. Listopadu v pražském Lucerna baru! Předprodej do 15.10. jen za 350Kč, poté 450Kč.

Lucerna Music bar ve spolupráci s Beat Promotion a reggae portálem JahMusic.net připravuje další lahůdku pro všechny milovníky jamajského roots reggae. The Congos patří k legendám a průkopníkům svého žánru už od svého prvního alba HEART OF THE CONGOS z roku 1977. Známý novinář a expert na reggae Steve Barrow tuto desku přirovnává k zásadním diamantům roots reggae po boku klasik, jako jsou alba NATTY DREAD (Bob Marley & The Wailers), MARCUS GARVEY od Burning Speara nebo RIGHT TIME od Mighty Diamonds. Není to přehnané tvrzení, protože The Congos tehdy nahráli s Lee Perrym v jeho kingstonském studiu Black Ark skutečně nadčasovou desku a možná i jednu z nejlepších nahrávek, kterou kdy Lee Perry zprodukoval. Posviťme si ale více na samotné The Congos, dnes už prošedivělé dědečky, kteří ale stále jsou plní čisté rastafariánské energie a také plní inspirace k novým skladbám. 15. Listopadu konečně poprvé (a možná naposledy) navštíví Českou Republiku, proto by byl hřích je tu propásnout…

Kapelu založili Cedric Myton s Royem "Ashanti" Johnsonem a později se k nim přidal se svým hlasem i Watty Burnett, kteří dodnes tvoří srdce této skupiny. Cedric Myton vyrůstal v kopcích ve farnosti Svaté Kateřiny na Jamajce a jeho kariéra odstartovala koncem 60. let, kdy byl členem Tartans. Ti se věnovali klasickému rock steady a ve své době zazářili hlavně hity jako "Dance All Night" a "Far Beyond the Sun", které nahráli v kultovním studiu Treasure Isle, jehož majitelem byl Duke Reid, který zároveň vlastnil jeden z prvních jamajských soundsystémů. Roy Johnson, rodák z jamajského Hannoveru začínal zpěvem spirituálů. Později se stal členem Sons of Negus Rase Michaela a díky jeho spolupráci s Lee Perrym se setkal s Mytonem, s kterým později založili The Congos.

Dalším členem kapely byl Watty Burnett. Příliš informací o něm, stejně jako o ostatních členech této kapely není k dispozici. Watty je známý spíše pod přezdívkou "King Burnett". Narodil se počátkem 50. let v Port Antoniu na severu Jamajky, kde i vyrůstal. Byl nejstarším z devíti dětí a zpěvu se učil ve škole a Baptistickém kostele, který jeho rodina navštěvovala. K hudbě jej přivedl jeho otec, který hrál na kytaru. S Jimmy Nelsonem založil duo Soul Twins a už ve čtrnácti začal po škole dojíždět do Kingstonu, protože v Port Antoniu nebylo žádné nahrávací studio. Tam se také seznámil s Lee Perrym a ve svých šestnácti pro něj natočil svou první nahrávku. Už v té době prý měl velice silný hlas. Jeho přezdívku, uvedenou výše, mu dal právě Lee Perry, který mu jednou řekl: "mluvíš jako král". Wattymu se však příliš nelíbila a později ji přestal používat. Jeho první sólové album bylo TO HELL AND BACK. S The Congos se dal dohromady v Black Ark studiu při práci na již zmíněné klasice THE HEART OF THE CONGSO.

Díky spolupráci s Lee Perrym se měli The Congos možnost setkat a pracovat i s dalšími legendami, jako jsou kytarista Ernest Ranglin, bubeník Sly Dunbar nebo "Sticky" Thompson. Ačkoliv po hudební stránce byli vynikající, to co je opravdu odlišilo od ostatních byl jejich zpěv. Johnsonův jasný a silný tenor a Mytonova, někdy až neskutečná, fistule. Díky Perryho produkci získali The Congos kvalifikaci, která neobyčejně zachytila spiritualitu a poselství roots reggae a celé epochy 70. Let. Ačkoliv mělo toto album na Jamajce pouze průměrné prodeje, například v SA a Velké Británii se z něj zakrátko stalo sběratelsky žádané zboží. Nedlouho po vydání se Myton a Johnson vydali každý svou cestou, ale ještě než se rozešli, nahráli spolu desku CONGO ASHANTI. Po rozpadu The Congos už ale nedosáhli takového úspěchu ani neoslovili tolik posluchačů jako v době své spolupráce.

Kapela pak fungovala pod názvem Cedric Myton & Congo. V té době vyšly alba NATTY DREAD RISE AGAIN a FACE THE MUSIC, na kterých spolupracovala i Cedricova žena Yvone. S Wattym pak vydali album REVIVAL. Nakonec se konečně v roce 1990 kapela reformovala a v roce 2005 vyšlo další výborné album GIVE THEM THE RIGHTS. O rok později násldovalo další album COCK MOUTH KILL COCK (vydáno také pod názvem FEAST), které obsahovalo ke starým riddimům nahrané nové vokály. Ve stejném roce, tzn. Léta páně 2006, vydali také ve francouzské produkci výborné album SWINGING BRIDGE s hity jako “Spiritual Organisation”, "Lost Sheep", "Black Market Babies" nebo "Hills & Valleys".

V současné době hrají ve složení: Cedric Myton, Roy "Ashanti" Johnson, Watty Burnett a Kenroy Ffyffe. Na bubny je doprovází syn Roye Johnsona.

Diskografie:
• Heart of the Congos (1977) Black Ark
• Congo Ashanti (1979) Congo Ashanty/CBS
• Image of Africa (1979) Congo Ashanty/Epic/CBS
• Face The Music (1981) Go Feet
• Best Of Congos vol. 1 (1983) Tafari
• Natty Dread Rise Again (1997) RAS
• Revival (1998) VP
• Live at Maritime Hall: San Francisco (2000) 2B1
• Lion Treasure (2001) JDC/M10
• Give Them the Rights (2005) Young Tree
• Fisherman Style (2006) Blood and Fire
• Cock Mouth Kill Cock (2006) Explorer Music also issued as Feast (2006) Kingston Sounds
• Swinging Bridge (2006) Mediacom/Nocturne

CURLYLOCK
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
SORBAK --- 8:44:55 18.11.2009
DJHLAVA: a nemohl bys to dat na nekam, kde si to muzeme poslechnout i my dinosauri, kteri nejsou tak mladi, dynamicti a cool, aby meli ucet na bozskem FB?
BE_RRY --- 14:11:03 17.11.2009
Super vystoupeni, stalo to za to!!.)
TURBO --- 0:56:52 17.11.2009
bylo to super, jenom mi nebylo jasný, jak si to Lukáši myslel "díky všem, že ste dorazili a obzvláště největší dík těm, co tu jsou a koupili si lístek" :)
DJHLAVA --- 11:35:36 16.11.2009
takže, malý, bohůžel jen zvukový záznam koncertu z LMB http://www.facebook.com/video/video.php?v=1137229277446&ref=nf
ANICZKA --- 19:26:42 15.11.2009
Uz se tesiiiiiiiiim!!! ;)
CURLYLOCK --- 12:44:45 29.10.2009
Tak uz jsme si v to poste vyjasnili, finalni cena pri online predprodeji je skutecne 495Kc a to je prave 450Kc + 10% (45Kc) jako poplatek prodejce.. Jestli chces usetrit na poplatcich, zajdi na pokladnu lucerna baru..

ps. King Yellowman bude 6.12, do 15.11 jsou obdobne listky za 350Kc!
TURBO --- 11:11:40 29.10.2009
CURLYLOCK: prosímtě ještě jsem lupen na Congos nekupoval, ale vycházel jsem z informací tady http://web.ticketstream.cz/czts/site.frame.jsp?thread= či tady https://shop.ticketpro.cz/event_detail.asp?evnt=466902

Nicméně do Lucerny máš pravdu to bude asi nejjednodušší cesta :)
CURLYLOCK --- 10:10:16 29.10.2009
TURBO: Kde jsi to koupil za tuto cenu?? Do 15.10 to opravdu bylo za 350kč, poté 450kč. Oboji + 10% poplatek prodejce, bez poplatku jen na pokladne LMB..
3L1NK4 --- 13:32:09 28.10.2009
TURBO: ja to vcera koupila za 450,-...
DEATHKA --- 17:41:52 26.10.2009
curlylock...?...
TURBO --- 16:46:26 26.10.2009
cha, že prý "Předprodej do 15.10. jen za 350Kč, poté 450Kč." pěkný prd, teď je za 495,- a to "bez poplatků" (a to jsem si myslel, že poplatky maj jenom banky a letiště :)
KH_B --- 14:48:01 25.10.2009
tvoje chyba ;)
CZEENDA --- 14:11:33 25.10.2009
je to drahý, je to v neděli, je to dobrý, ale nejdu
BOLDRIK23 --- 13:37:57 21.10.2009
CURLYLOCK: To je jasný, že záleží na ceně, ale co vím tak dost nás na něj šetří...
CURLYLOCK --- 16:46:45 6.10.2009
nemuzu se dockat :) bude mit nekdo zajem o dubplates?
BE_RRY --- 18:15:40 24.9.2009
roots!.)

http://www.youtube.com/watch?v=qJHXKjtcvjY&feature=fvw

doufám, že mi to vyjde a zavítám tam!!