Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?

hledání


Přijďte vegansky posnídat, zvou Vás kolektivy z Valče (KV kraj) a Karlových Varů!

FÉROVÁ SNÍDANĚ 2014

10:00 (i dříve) – Zámecký park Valeč (u kavárny Prádelna), 11:00 Park u Lázní V - Karlovy Vary


Přijměte pozvání na Férovou snídani ve Valči a Varech! Akce se uskuteční ve Valečském zámeckém parku, v těsném sousedství kavárny Prádelna od 10 hodin, následně od 11 hodin taktéž ve Varském parku u Lázní V. Co je fair trade? Fair trade je označení pro férový obchod, tedy všude tam, kde pěstitel, lidé na poli, převozník i prodejce dostanou férově zaplaceno a nepřiživí se v rámci vykořisťování druhého. Jedná se především o země třetího světa, o vývozy kávy, čaje, kakaa, banánů, hraček, a dalšího zboží, kde vykořisťování a dětská práce jsou poměrně často k vidění. Právě tomu se fair trade snaží zamezit. Jednou z možností je samozřejmě vynechání zcela těchto dovozových lahůdek, avšak pokud se pro ně rozhodneme, měli bychom vědět, co podporujeme a znát původ.

Férová snídaně probíhá formou pikniku, na kterém se sejdou všichni, pro které je důležitá odpovědná spotřeba, důstojné pracovní podmínky a dodržování lidských práv všude ve světě. Nejde o ochutnávku ani komerční propagaci – každý si na snídani donese své fér-bio-lokální-jakékoli dobroty a pokud má chuť, rozdělí se s ostatními snídajícími. Férová snídaně je senzační příležitost setkat se s kamarády, rodinou nebo sousedy a strávit společně jedno květnové sobotní dopoledne příjemnou snídaní.
Oslavu letos pojmeme v co nejširších etických souvislostech, tedy ideálně z lokálních surovin a opět ve veganském stylu (pouze z rostlinných zdrojů). Jako náhradu vajec můžete využít namočené ovesné vločky, banán, rozmělněné lněné semínko, prášek do pečiva. Jako náhradu za kravské mléko lze využít některou z rostlinných alternativ (sójové, ovesné, pohankové, kokosové, mandlové, ořechové…mléko či smetana). Nebude-li se vám chtít řešit alternativy, nevadí, doneste s sebou třeba domácí marmošku nebo upečte chléb, nebo se prostě přijďte inspirovat  Nic než dobrá nálada s sebou není potřeba. Budeme se na vás těšit!


Recepty - rostlinná mléka:

Ingredience receptu: 100g sojových bobů (sušených) nebo 80g ovesných vloček (mandlí, rýže), voda, cukr nebo agáve, příp. další příchutě, "sýrařské" plátno na cezení.

Sojové boby necháme přes noc namočené ve studené vodě (znásobí objem a vysají vodu). Scedíme a dáme do vysokého mixéru v poměru 1 hrnek bobů na 3 hrnky vody a mixujeme alespoň pět minut dokud směs nění hladká. Poté přelijeme do velkého hrnce s nepřilnavým dnem a vaříme na mírném ohni za stálého míchání a během toho odstraňujeme bílou pěnu, pokud se objeví. Vaříme alespoň 20 minut, ale raději déle. Přidáme cukr či agáve a další příchutě. Promícháme a necháme vychladit.

Poté si na jiný hrnec připevníme "sýrařské" plátno (ideální jsou sponky či kolíčky) a hmotu přecedíme (z té tužší hmoty, která zůstane v plátnu, lze udělat třeba veggie burgery k osmažení, osobní zkušenost však nemám). Sojové mléko chutná nejlépe chlazené. V lednici vydrží chutné dva až tři dny.

Ovesné mléko se dělá podobně. Ovesné vločky (80g na 1l) necháme půl hodiny namočené ve vodě nebo je na pět minut povaříme. Ochutíme cukrem, sirupem, vanilkou, skořicí apod. Poté rozmixujeme a přecedíme plátnem.

Rýžové mléko: 1 hrnek rýže se dá vařit s 8 hrnky vody a vaří se do změknutí rýže (1-2 hodiny). Průběžne se může dolévat voda, aby to nebylo moc husté. Nakonec ochutíme (např. vanilkový cukr). Nechá se vychladit, rozmixuje se a přecedí přes plátno.

Mandlové mléko: 100g mandlí se nechá nemočit přes noc. Voda se slije, mandle se vsypou do mixéru se 4 hrnky vody, osladí se (javorový sirup aj.) a důkladně se rozmixuje. Nakonec se přecedí přes plátno

více receptů např. na http://soucitne.cz/recepty/podle-data-pridani
http://www.veganske-recepty.wz.cz/
http://www.boo.cz/
http://veganodaktyl.veganka.cz/
http://veganotic.blogspot.cz/ a další a další :)

FRETI
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.