Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?

hledání


http://www.festivalalimenterre.cz/cz/o-festivalu/

Glopolis pořádá první ročník mezinárodního filmového festivalu AlimenTerre,
který se koná 17. – 19. 10. 2011 v malém sále kina Světozor.

U příležitosti Světového dne výživy, který každoročně připadá na 16. října, organizuje Glopolis v Praze první ročník mezinárodního filmového festivalu AlimenTerre, který se za hranicemi České republiky, například v Belgii, Francii či mimo evropský kontinent v Togu a Beninu, těší již víceleté tradici. Promítané filmy připomenou české veřejnosti, že více než jedna miliarda obyvatel naší planety trpí chronickým hladem a že většinu těchto hladovějících tvoří paradoxně ti, kteří stojí na počátku produkčního potravinového řetězce – drobní zemědělci.

Festival AlimenTerre představuje nejen některá z úskalí, s nimiž se potýká produkce potravin napříč kontinenty, ale přináší také možné způsoby, jak se s těmito problémy vypořádat a jak nasměrovat zemědělství a výrobu potravin na cestu udržitelnější produkce. Poskytuje také prostor drobným farmářům z rozvojových i rozvinutých zemí, aby veřejně promluvili o problémech, se kterými se potýkají, a zasazuje jejich výpovědi do globálního kontextu potravinové produkce a výživy.

----------------PROGRAM--------------------

Cibule pro nevěstu / For the Best and for the Onion! (80kč)
Zemědělství představuje v Nigeru, podobně jako v mnohých jiných rozvojových zemích, klíčový přínos pro místní ekonomiku. Cibule Galmi purple, která pochází z Nigeru, je velmi ceněným artiklem na trzích v celé západní Africe. Každoročně se jí zde prodá na 400 000 tun. Dokumentární snímek zachycuje pěstitelskou sezonou ve vesnici Galmi a ukazuje, jak nepředvídatelnost cen na trhu a výkyvy úrody mohou ovlivnit i nejosobnější životní rozhodnutí.

Farmář John / The Real Dirt on Farmer John (80kč)
Natáčení dokumentu začalo už v padesátých letech, kdy Johnova matka přinesla domů amatérskou kameru a začala natáčet život své rodiny. V šedesátých letech John s přáteli filmoval život na farmě, zatímco se ji urputně snažil udržet v chodu. Bankovní půjčky pomalu vypršely a John musel skoro vše prodat. Nedostatek peněz, smutek nad skoro ztracenou farmou Johna dovedly až k cestě do Mexika, aby se nakonec vrátil a založil Petersonovu bio-farmu, která dnes zásobuje biozeleninou a bioovocem přes 1300 rodin v okolí Chicaga.
Režisér Taggart Siegel strávil s Johnem skoro 20 let a i díky tomu přinesl upřímné svědectví o zániku a vzkříšení jednoho snu.

Hlad / Hunger (80kč)
Nikdy dříve nedosahovala potravinová produkce tak závratných čísel jako v současnosti. Paralelně s množstvím vyprodukované potravy však roste také počet lidí na zemi, kteří hladoví. Chudí obyvatelé Haiti konzumují koláče, při jejichž výrobě se jako základní surovina používá bahno. V jednom z regionů Keni umírá na podvýživu polovina dětí. Film Hlad poskytuje prostor pěti lidem ze tří kontinentů, aby veřejně promluvili o svých každodenních strastech. Jsou to lidé, kteří jen zřídka za svůj život poznali pocit plného žaludku a kteří si velmi dobře uvědomují beznadějnost své situace. Jejich zpovědi doplňují vysvětlení místních odborníků a aktivistů.

Pig Business – skutečná cena levného vepřového / Pig Business (60kč)
Dokumentární film Pig Business je cestou matky a eko-aktivistky Tracy Worcesterové za poznáním, kdo platí skutečnou cenu levného vepřového nabízeného ve velkých obchodních řetězcích. Její putování vede od obřích polských farem zpracovávajících vepřové maso až ke klobásám na pultech britských supermarketů. Zastavuje se přitom u těch, kterým expandující „vepřový byznys“ zasáhl do života. Setkává se s drobnými farmáři i zahraničními pracovníky, kteří obsazují jejich pozice, nachází komunity žijící ve stínu obřích farem a naslouchá těm, kteří jsou zasaženi znečištěním vody a vzduchu způsobeným průmyslovým zpracováním vepřového masa. Nechybí ani rozhovory s čelními politickými představiteli či Robertem Kennedym Jr.

Ti-Tiimou / Ti-Tiimou, nos sols (80kč)
Burkina Faso se, podobně jako mnohé jiné země Afriky, ocitla se svými přírodními zdroji téměř na dně. Sucho, přesídlování obyvatel na venkov, intenzivní nešetrné způsoby pěstování bavlny, nadměrné užívání chemických hnojiv a pesticidů, to všechno umocňuje současnou bezútěšnou situaci. Pokud nebude tento proces zastaven, ekologická katastrofa se stane nevyhnutelnou.

Z popelnice do lednice? / Taste the Waste (80kč)
Je to neuvěřitelné, ale je to tak. Více než polovina vyprodukovaného jídla se nikdy nedostane na talíře spotřebitelů. Místo toho skončí v kontejnerech nebo na skládkách. Řeč přitom není jen o zkažených potravinách, ale i o naprosto nezávadných produktech, kterým často ještě neprošla záruční lhůta. Jen v zemích Evropské unie potká tento osud 90 milionů tun jídla ročně, což je dvojnásobek objemu potravy, která by stačila k nasycení všech hladovějících na světě. Jak je možné, že dochází k ničení takového množství jídla?
Režisér Valentin Thurn hledá vysvětlení u obchodníků a manažerů supermarketů, pekařů, velkoobchodních inspektorů, příjemců sociálních dávek, ministrů i úředníků Evropské unie. Nesnaží se ve svém dokumentu moralizovat, ale přijít na kloub masovému plýtvání potravinami a představit inspirativní nápady, jak zbytečnému vyhazování jídla zamezit.

Po každém filmu budou následovat debaty s autory filmů, odborníky na představená témata nebo se zástupci z rozvojových zemí.
Filmy budou promítány v malém sále kina Světozor.
http://www.kinosvetozor.cz/cz/cykly-festivaly/164/AlimenTerre/241/2011/

LINOLEUMKA
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.