Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?


Malá pomůcka pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí
  • Cluster AFull-Bodied, Medium-Sweet, Pronounced Sherry with Fruity, Spicy, Malty Notes and Nutty, Smoky Hints (silné, polosladké, vyloženě sherry s ovocnými, kořeněnými, sladovými tóny a náznaky ořechů a kouře): Balmenach, Dailuaine, Dalmore, Glendronach, Macallan, Mortlach, Royal Lochnagar;
  • Cluster BMedium-Bodied, Medium-Sweet, with Nutty, Malty, Floral, Honey and Fruity Notes (středně silné, polosladké, s ořechovými, sladovými, květinovými, medovými a ovocnými tóny): Aberfeldy, Aberlour, Ben Nevis, Benrinnes, Benromach, Blair Athol, Cragganmore, Edradour, Glenfarclas, Glenturret, Knockando, Longmorn, Scapa, Strathisla;
  • Cluster CMedium-Bodied, Medium-Sweet, with Fruity, Floral, Honey, Malty Notes and Spicy Hints (středně silné, polosladké, s ovocnými, květinovými, medovými, sladovými tóny a kořeněnými náznaky): Balvenie, Benriach, Dalwhinnie, Glendullan, Glen Elgin, Glenlivet, Glen Ord, Linkwood, Royal Brackla;
  • Cluster DLight, Medium-Sweet, Low or No Peat, with Fruity, Floral, Malty Notes and Nutty Hints (slabší, polosladké, s nízkou nebo žádnou rašelinou, ovocnými, květinovými, sladovými tóny a ořechovými náznaky): An Cnoc, Auchentoshan, Aultmore, Cardhu, Glengoyne, Glen Grant, Mannochmore, Speyside, Tamdhu, Tobermory;
  • Cluster ELight, Medium-Sweet, Low Peat, with Floral, Malty Notes and Fruity, Spicy, Honey Hints (slabší, polosladké, lehce rašelinné, s květinovými, sladovými tóny a ovocnými, kořeněnými a medovými náznaky): Bladnoch, Bunnahabhain, Glenallachie, Glenkinchie, Glenlossie, Glen Moray, Inchgower, Inchmurrin, Tomintoul;
  • Cluster FMedium-Bodied, Medium-Sweet, Low Peat, Malty Notes and Sherry, Honey, Spicy Hints (středně silné, polosladké, lehce rašelinné, se sladovými tóny a sherry, medovými a kořeněnými náznaky): Ardmore, Auchroisk, Bushmills, Deanston, Glen Deveron, Glen Keith, Glenrothes, Old Fettercairn, Tomatin, Tormore, Tullibardine;
  • Cluster GMedium-Bodied, Sweet, Low Peat and Floral Notes (středně silné, sladké, lehce rašelinné, s květinovými tóny): Arran, Dufftown, Glenfiddich, Glen Spey, Miltonduff, Speyburn;
  • Cluster HMedium-Bodied, Medium-Sweet, with Smoky, Fruity, Spicy Notes and Floral, Nutty Hints (středně silné, polosladké, s kouřovými, ovocnými, kořeněnými tóny a květinovými, ořechovými náznaky): Balblair, Craigellachie, Glen Garioch, Glenmorangie, Oban, Old Pulteney, Strathmill, Tamnavulin, Teaninch;
  • Cluster IMedium-Light, Dry, with Smoky, Spicy, Honey Notes and Nutty, Floral Hints (středně slabší, suché, s kouřovými, kořeněnými, medovými tóny a ořechovými, květinovými náznaky): Bowmore, Bruichladdich, Glen Scotia, Highland Park, Isle of Jura, Springbank;
  • Cluster JFull-Bodied, Dry, Pungent, Peaty and Medicinal, with Spicy, Feinty Notes (silné, suché, štiplavé, rašelinné a "medicínské", s kořeněnými, 'feinty' tóny): Ardbeg, Caol Ila, Clynelish, Lagavulin, Laphroaig, Talisker.


Pár tipů na dobré single malt whisky okolo 1000 Kč
Skotské
Laphroaig Quarter Cask - pro ty, co rádi kouř, rašelinu a dezinfekci
Ardbeg Uigeadail - další ostrovní kouřová pecka, navíc v sudové síle a s dozráváním v sudech po sherry
Aberfeldy 12yo
Deanston 12yo - nefiltrovaná, nebarvená, chuťově do medu
Glen Elgin 12yo
Glenfarclas 105 - nefiltrovaná, nebarvená, silná!
Legaig 10yo - nefiltrovaná, nebarvená, kouřová verze z palírny Tobermory
Talisker 10yo - hodně zvláštní a specifická chuť (pepř, slanost, koření a "nafta"), která každému nesedí (buď ji miluješ, nebo nenávidíš)
Clynelish 14yo - chuťově do hořko-kysela, nevšední a zajímavá; ovšem chce to čas po otevření láhve, než ukáže, co v ní opravdu je
Irské
Redbreast 12yo
Bushmills 10yo
Green Spot
Jameson Crested Ten - jedna z mála irských whiskey, která má jakžtakž nějaký charakter (protože absolutní většina z toho mála irských palíren je vlastněna nadnárodními společnostmi, tudíž je chuť unifikována tak, aby chutnala pokud možno všem)
Waleské
Penderyn Madeira Finish & Penderyn Sherrywood & Penderyn Peated - nefiltrovaná, nebarvená a chuťově velmi zvláštní aneb zdaleka nesedne každému (chuťově se tváří jako něco mezi skotskou a irskou, tj. jsou v ní ty irské květiny a nádech lepidla ve vůni)
Bonus aneb doporučení na 3 (cenově dostupné) single malt whisky pro začátečníky podle Ralfa z ralfy.com
Old Pulteney 12yo - lehká, citrusová, komplexní whisky zrající v sudech po Bourbonu
Highland Park 12yo - sherry, jdoucí v chutí od sladkého k lehce trpkému, suchému a tříslovému
Caol Ila 12yo - rašelinná, komplexní whisky za rozumnou cenu (na rozdíl od cenově přemrštěných Lagavulin, Ardbeg a Laphroaig)

PS: Máte-li rádi sladké whisky, zkuste Strathisla 12yo (jedna z nejsladších malt whisky vůbec), Dalwhinnie 15yo (medová malt whisky) či Fettercairn.

Pár tipů na dobré blended/vatted malt okolo 500 Kč
J&B Exception 12yo - vatted malt, tj. směs malt whisky z různých palíren bez přítomnosti dalších obilných whisek
Islay Mist - skvělá a hlavně levná varianta kouřových Islay whisky, která je navíc dostupná i v 12yo a 17yo verzi (cenově pochopitelně poněkud dražší)

Pár tipů na dobré single malt whisky od 1500 Kč výše
Skotské
Aberlour A'bunadh - nefiltrovaná, nebarvená, silná! (stále nové a nové šarže - je jednou z nejdéle vyráběných sérií single malt whisky vůbec)
Irské
Redbreast15 yo

Machalikovy zkušenosti aneb Rady pro "Neználky"
  • Kvalita whisky vzhledem k jejímu ubývání v láhvi
    Uisky neředit, a cask strength už vůbec ne! Jestli štípe, tak postupem flašky určitě přestane, často se uiska potřebuje "nadechnout". Chce jí to dát čas, ne do ní lít vodu. Nejlepší uiska je většinou okolo středu flašky.

    Po otevření bejvá uiska leckdy trochu ostrá nebo špiritózní, hlavně cask strength (já nic jinýho už skoro nepiju, ty čtyřicítky jsou ředěný už z výrobny a mají půl chuti), takže jí prospěje, když se trochu nadechne, aby se ztratila ta čerstvost. Chuť whisky se v průběhu jedné láhve mění a má na to vliv čas a poměr kapaliny/vzduchu ve flašce, co jsem vypozoroval. Je to jak gaussova křivka, whiska je v nejlepší kondici od nějakých pěti centimetrů pod rozšířením pod hrdlem až do nějakých pěti cáků ode dna. Pak už zase začíná slábnout. Ale důležitej je čas, takže flaška vyslopaná za týden nemá možnost se proměnit a probudit. U mě doma flaška vydrží průměrně tři měsíce až třičtvrtě roku, a první a poslední měsíc to málokdy je tak dobrý, jako uprostřed láhve.
    Jinak je skladuju normálně ve špajzu. Teplota, není-li nějaká nesmyslná, nehraje si myslím roli.

    Doplnění od ID Gobers: Proces, který se Ti odehrává v poloplné láhvi je vlastně také "ředění", akorát přirozeně probíhající tím, že se odpařují eterické složky a alkoholová pára.

  • Co je to přesně cask strength whisky a čím se liší od ostatních whisky
    Cask strength = sudová síla = uisky stočená ze sudu rovnou do flašek bez filtrace a ředění destilkou. Běžný whisky, co koupíš ve kšeftě, mají 40 % alkoholu, někdy 43 a některý dokonce i vyjímečně 46 (to je případ Taliskeru 10 yo), ale úplná většina je na 40. Je to snad i nějakej zákon EU nebo co. Koňaky jsou 40, rumy jsou 40, vodky jsou 40, všechno je 40. Vyrábí se tak, že se vezme whiska ze sudu a nalije se do ní voda, aby měla homologovanou voltáž, a zašpuntuje se to do flašek a posílá do Evropy. Cask strength jsou whisky rovnou z toho sudu, maj 48+ %. Typicky se to pohybuje mezi 51 a 55 %. Je to silnější vůní, chutí i alkoholem, je to koncentrovaná chuť. Po zvyknutí si na cask strength modely ti už obyč uiska tak nechutná, protože je prostě řídká a nevýrazná. Čekáš chlapský pití a dostaneš moučník. V případě většiny whisek navíc docela špatnej moučník.
    Koukni se na http://www.thewhiskyexchange.com/ na pár uisek. Třeba Auchentoshan nebo Bowmore nebo Benromach nebo Highland Park nebo Springbank dělají skvostný věci. Většinou jsou to různý omezený edice pár tisíců flašek z různejch sudů, třeba Bowmore Claret se dělá v sudech po burgundským nebo Auchentoshan 18 yo je ze sudu po portským atakdále. Flaška těchto whisky stojí okolo dvou až čtyř tyček, podle toho, co nakoupíš (dá se sehnat i skvostný pití za patnáct set třeba ale, nemusíš nutně hned to úplně zavrhnout, kdybys neměl love), a je to úplně jiná třída než běžně dostupný věci ve kšeftě. Ale pozor, vysloveně levný cask strength nejsou moc dobrý, ty jsou prostě jen silný a je to špiritus.
    Já osobně jednou dvakrát za rok nakoupím ze pět flašek tohohle a pak je postupně vypíjím všechny zaráz a trvá mi rok i dýl, než je všechny vypiju, přičemž prakticky celou dobu je mám na chuťové špici. Po jedné se to nakupovat nevyplatí, to zahučí moc rychle a nestihne dojít k tomu uvolňovacímu efektu.

  • Whisky a voda
    Starší názor: Nicméně whisku piju čistou, bez sody a bez ledu, pouze když chci trochu víc otevřít její chuť, tak do ní kápnu čisté balené vody, ona se lehce zředí a člověk v ní objeví jiný chutě a vůně, který jsou při silnější koncentraci zazděný alkoholem. Nicméně to dělám jen zřídka, většinou to je prostě čistá whiska při pokojové teplotě, ta se mi pije nejlíp. Studené chybí polovina chuťových informací.
    &
    Novější názor: Vodu bych do whisky nikdy nelil, nota bene do silné. Lidi říkají, jak se otevře ta chuť, ale hovno, prostě se to úplně obyčejně zředí. Navíc je to barbarství.

  • Doporučení pro nákup cask strength whiskies
    To jsem chtěl napsat, ale nakonec na to zapomněl: kdybys někdy chtěl kupovat silnou whisku, tak doporučuju vyhledávat nějaký takový, který maj třeba 53,4 %, nikoli 50 %, protože na ty první nikdo nijak nesahal. Kulatý číslo vypadá podezřele a s velkou pravděpodobností bude buď zaokrouhlenný nebo ta whiska na něj doladěná. Zlomky a desetinný čárky indikují opravdu stočenou uisku ze sudu tak, jak byla.

  • Něco málo poezie slov k single cask whisky
    Single cask znamená, že ta whiska je z jednoho jedinýho sudu, tj. když máš dvě flašky stejný single cask whisky, lišící se číslem flašky o pár stovek, tak je vysoce pravděpodobný, že jsou z různejch sudů, takže ta flaška, která byla ze sudu blíž u okna, bude teoreticky chutnat trochu jinak než ta, která byla ze sudu uprostřed sklepa, kde pod ním ležely pochcaný koňský hobliny. To je single cask. A ano, druhotně bejvaj tyhle whisky i cask strength, ale to s tím nesouvisí. Single cask je další stupeň v nárůstu kvality (lepší je spíš použít slovo osobitosti), protože je to ještě míň míchání a tudíž průměrování chutí.

  • Co určitě nejíst před degustací/popíjením
    Nedoporučuju whisku pít po ananasu, to je škoda whisky a ještě si hrozně popálíte jazyk. Ananas je hajzl.

  • Návštěva skotských palíren
    Vysloveně stály za to Talisker, i když mi nechutná, Highland Park (jedna z nejlepších whisek, co jsem měl), Aberlour (taktéž), Glenmorangie (mají tam velikej výběr a ochutnávku) a Benromach. Naopak slabší byl Deanston (malinká) a Clynelish (nejslabší destilerka, byl otevřenej jen shop). Oban byla v době mé návštěvy zavřená, je otevřená jen tuším od května do září.

  • Irské whiskey
    S irskýma je to těžký. Zaprvé to jsou většinou blended whiskey, nejsou to maltky. V irsku se to víc míchá. Zadruhé jsou si dost podobný charakterem (až třeba na Connemaru, ale tu beztak moc nedoporučuju), takže tam nenajdeš takovou paletu chutí jako mezi skotskejma. Za třetí je jich málo. Skotskejch je jak naseto.
    Irský, jak víš, jsou obecně lehký, květinový, já jim říkám "chladný" whiskey, protože v puse tak nějak nehřejou. Některý skotský, jak už jsem psal, jsou vysloveně pocitově teplý, ohřejou ti hubu zevnitř, vnímáš je celou hlavou. Irský takhle moc nefungujou, jsou v puse a v nose a jsou chladný. A protože je v irsku obecně chudší výběr, tak mluvím většinou o skotských.

    Každopádně o nejlepší irskou se podle mě dělí dva výrobci - Jameson a Bushmills - všichni ostatní jsou více či méně rubbish. Pokud máš rozpočet kolem litru, tak kup Bushmills 10 yo, to je takovej ten zelenej v kartonu s víčkem. Dle mě velmi, velmi dobrá uisky za tuto cenu, vydrží hrozně dlouho na jazyku a vůbec ničím nevadí. Na mým osobním žebříčku irskejch skoro konkuruje předraženýmu Midletonu (což je topmodel Jamesona), kterej ji sice v mnoha parametrech překonává, ale kupř. v držení v puse zklamává, Busmills si užiješ i po polknutí. Kdyby ses chtěl rozšoupnout, tak jdi do Bushmills 16 yo.

    Další důvod, proč se o irský tak nezajímám, je, že v Irsku nemají cask strength - všechno to jsou čtyřicítky. Jedinej Bushmills (a já ho mám vlastně ze všech irských nejradši, podle mě je to jediná solidní destilerka tam) měl svýho času tři modely, byly to nějaký 50+ %, a byly zraný v sudech po rumu, portským a bourbonu, co si pamatuju, a ty jsou dneska prakticky nesehnatelný. Byly vyrobený na zakázku pro jistej německej whisky klub fandů Bushmills a je jich jen pár stovek lahví. Jsou ve dvou vydáních, jedna má takovou barevnou etiketu, ta bylo pro ty němce, a pak si v Bushmillsu nechali sud pro sebe a stočili to trochu jinejch lahví, ale je to to samý, a to se prodávalo do světa. Ale co chci říct: s kámošem se nám jednou na eBay podařilo jednu tuto vydražit, říkali jsme si, silnej bušmils, to bude bomba, kvítkovej bujón rozpuštěnej v puse a v nose - byla to ta bourbonová - a zajímavý bylo, že to nebylo vůbec dobrý. Navzdory relativně nízkým procentům (skotský cask strength mají až 60 %, toto mělo 51, myslím) to štípalo v hubě jak kurva a nedalo se to pít. Kámoš to pak drtil snad rok a stejně to moc nepomohlo. Říkali jsme jí spalovač mrtvol. Poslední doušky jsme dopili letos v létě, kdy tam bylo pár cm ode dna a stálo to půl roku netknutý ve špajzu. To už šlo pít, ale chuťovej zážitek nebyl kdovíjakej. Moje teorie je, že jak to nemají standardně v nabídce, tak udělali pokus a vypálili to, ale zůstalo jim tam hrozně moc takovýho toho nízkýho alkoholu, teď si nevzpomenu, jak se mu říká, ale zkrátka toho, co se dává dopryč multinásobnou destilací.

    No a pak je tady ještě Jameson (když nepočítám Midleton) a tam by se možná nechal sehnat 18, ale určitě ne do litru. To je ta uiska, co jsem kupoval té koc na tataráku - dával jsem ti ochutnat? Je příjemnej, ale neshledávám na něm nic až tak moc speciálního. Když už Jamesona, tak rovnou Midleton, aspoň tak to mám já. Ale dost se od sebe liší jednotlivý ročníky a stojí to nesmyslný peníze vzhledem k tomu, co to nabízí. Takže s irskou to je těžký.

    Nedoporučuju Connemaru, Tullamore, Powers, Old Paddy, ostatní neznám. Zajímavá je Red Breast 15 yo, ale ta už se nedá sehnat (toto již v současnosti není pravda a dá se běžně koupit - vlkův dovětek) a vlastně její cena byla především v malým množství flašek a v tom, že už nikdy nebude. Letos už ji nekoupíš si myslím, loni stála stovky Euro, předtím byla levnější. Jak dobíhala, tak zdražovala. Chuťově byla dobrá, ale kdovíjakej zázrak se nekonal, Midleton je podle mě lepší.


Vlkem porůznu sesbírané informace
  • Karamel ve whisky
    Karamelová chuť a vůně by měla pocházet ze sudu, což je způsobené jeho vypálením, načež se některá aromata uvolňují intenzivněji (zejména vanilin). Karamel se do whisky přidává kvůli barvě. Jednak proto, aby byla sytější (většina lidí má tendenci hodnotit tmavší whisky jako lepší), jednak proto, aby zůstala konstantní v průběhu let produkce té které whisky (opět kvůli plebsu, který má rád stejnost). Pokud není dostatečně velká zásoba/spektrum na míchání single malt whisky (často jsou ve 12-letých i mnohem starší ročníky), tak právě karamel zajišťuje konstantní barvu. Znalci se pak shodují, že karamel je neškodným - a zároveň jediným zákonem povoleným - aditivem do skotské whisky.

    Dobarvování karamelem tedy díky bohu nemá vliv na chuťové vlastnosti whisky. Dokonce se prý kdysi dělaly nějaké speciální tasting testy barvené a nebarvené whisky a rozdíl tam nebyl.

    Pochopitelně ale existují destilérky, které se přidávání karamelu ze zásady vyhýbají. Mezi ty by měl patřit kupř. Highland Park nebo Springbank.

  • K ukončení distribuce Talisker 10 YO (od jednoho člověka z jiného diskusního serveru)
    Mé informační zdroje říkají, že v Evropě bude desetiletá v běžných obchodech a supermarketech nahrazena NAS produktem, tedy Talisker Skye, desetiletá bude k dostání jen ve specializovaných prodejnách, nebo přes net. Palírny to dělají proto, aby stíhali pokrýt rapidně stoupající poptávku po single malt v Asii, kam právě bude větší část desetileté směřovat. Takže dobrá zpráva je, že desetiletá nezmizí, špatná je, že podraží.

    Talisker v tomhle není sám, vždyť je jen jednou z mnoha značek koncernu Diageo. To samé dělá např Laphroaig (US-JP koncern Beam Suntory), místo L.10yo bude základ L. Select, nebo Glenlivet (koncern Pernod Ricard), dvanáctiletá je nahrazena Founder's Reserve a následovat budou určitě i další.

  • Single malt whisky a voda (tentokrát dle Ralfa z ralfy.com)
    40% (nebo 43%) whisky jsou připraveny k pití, není potřeba do nich přidávat vodu, pravděpodobně budou filtrované, takže se nezakalí, když do nich hodíte led, a můžete je s čímkoliv smíchat a nestarat se o vůni a chuť. Jsou prostě ředěné. A jelikož etanol je ten, kdo nese chuť/vůni whisky, ne voda, bude toho v nich logicky méně.

    Oproti tomu cask strength poskytují větší koncentraci vůně a chuti. Také jsou ve většině případů nefiltrované a nebarvené. A reakce většiny lidí zvyklých na 40/43% whisky na ně je "panebože, to je silné, rychle přidat vodu". Důležité je podle něj vyvinout techniku ředění na ideální úroveň síly alkoholu pro každého z nás. Doporučuje přidávat vodu postupně - klidně i po kapkách - a dávat si na čas (v jedné z dalších recenzí říkal něco v tom smyslu, že čím pomaleji člověk k whisky přistupuje, tím dále dojde). Důležité je také vyzkoušet vůni neředěné whisky předtím, než do ní začneme přidávat vodu!

    Ředěním/snižováním síly whisky podle něj dochází k rozvázání vazeb mezi nositeli vůně/chuti a molekulami alkoholu. Je to reverzibilní fyzikální reakce. Alkohol prostě bere molekuly vůně/chuti z dřeva a váže je. Přidáním vody spustíme opačnou reakci.

    Čichat máme důkladně. Přidává jednu zajímavost: když čicháme k hraně skleničky a když čicháme doprostřed skleničky, jedná se o dva odlišné vjemy, dvě různé "čichové zkušenosti". Přijde to s praxí a pochopitelně je dobré dělat nosing oběma způsoby.

    !!! Aby byl názor na to, jestli přidávat nebo nepřidávat vodu do whisky, ještě vyváženější, tak Jim Murray v rozhovoru pro ČT říká, že ono uvolnění molekul se dá provést pouhým zahřáním whisky ve skleničce na teplotu těla. Molekuly vůně a chuti při něm zrychlí, vzdálí se od sebe a whisky se tím zjemní. Chladná whisky je dle jeho slov sevřená a nemluví s námi. Přidávání vody je dle Murrayho naprosto zbytečné - toliko ředí whisky, nic víc.

  • Single malt whisky a led/chlazení
    Single malt whisky by měla být servírována při pokojové teplotě (ovšem doporučováno je navíc zahřát skleničku s whisky v rukou), aby se z ní uvolnila všechna aromata. Dát láhev whisky do ledničky nebo přidat do panáku whisky led jsou spolehlivé metody, jak zabít single malt whisky. Látky, které whisky dávají její komplexnost (estery, aldehydy, fenoly, ketony, laktony, terpentýny atd.), jsou přidáním ledu do skleničky potlačeny, nebo dokonce zničeny. Potřebujete-li se v horkém dnu zchladit nějakým drinkem, složitá single malt whisky velmi pravděpodobně nebude tím správným řešením.

    Pokud nefiltrovanou whisky zchladíte, trochu se zakalí (někdy se tomu říká "skotská mlha" a stává se to i po přidání vody do whisky z vyšším obsahem alkoholu než 40 %). Právě toto je příčinou toho, proč někteří výrobci whisky filtrují za studena. Tato filtrace má ovšem naneštěstí za následek narušení složení a chuti v jisté míře. Máte-li tedy možnost a jde-li vám o kvalitu, kupujte si raději whisky s označením Non Chill-filtered.

  • Aroma whisky
    Rozdíl mezi nováčky ve světě whisky a nadšenci je v oceňování aroma. Zatímco nováčci mají tendenci se více věnovat chuti a vzhledu kvalitních single malt whisek, veteráni kladou větší důraz na vůně. Rozeznáváme sedm hlavních pachových skupin:
    • estery (ovoce, květiny, citrusy, hrozinky, víno, bonbóny) voní vždy sladce, ale mohou být jak jemné, tak štiplavé, příjemné či protivné,
    • fenoly (medicínský pach, jód, rašelina, kouř, čpavek, dehet, nafta) bývají dráždivé a převažující; lehce fenolová vůně dodává hloubku, kdežto příliš mnoho fenolů naopak působí nepříjemně a štiplavě,
    • aldehydy (čerstvě posekaná tráva, listí, seno, vřes, máta, byliny, kůže) jsou velmi příjemné, ovšem ve whisky obvykle přítomny pouze v malých množstvích,
    • sacharidy (vanilka, karamela, med) se svým sladkým projevem podobají esterům, ovšem nejsou ani ovocité, ani květinové; jsou žádoucí, ovšem pouze v kombinaci s ostatními složkami,
    • obilné vůně (slad, pšenice, chléb, sušenka, kvasnice) jsou nejčastěji přítomnými ve whisky vzhledem k tomu, že se whisky vyrábí z obilnin; nejpříjemnější jsou, pokud jsou přítomny i vůně ostatních skupin,
    • oleje (máslo, smetana, rybí tuk, různé druhy ořechů) mohou působit jak nepříjemně v případě rybího tuku, tak velmi lahodně; střídmá olejová vůně může být znakem kvalitní whisky,
    • dřevité vůně (jednotlivé druhy dřeva, dehet, pryskyřice, piliny) k whisky pochopitelně patří kvůli zrání v sudech; zkušení pijáci single malt whisek jsou schopni rozlišit různé dřevité vůně jako je cedr, borovice či dub, který je z pochopitelných důvodů přítomen nejčastěji a může být velmi uspokojující na rozdíl od vůně pilin.

    Existuje neuvěřitelné množství kombinaci výše uvedených vůní, a právě to je na sladové whisky fascinující. Na druhou stranu, u některých jemných whisky jsou tyto vůně tak integrované, že je téměř nemožné je odlišit.

    Každopádně čich je hrozně důležitý. Může rozeznat přibližně 35 tisíc různých pachů. Může odhalit vůně, které jsou naředěny v poměru 1:1.000.000. Chuť je jednoduchá: existuje jen sladké, slané, kyselé a hořké. Zapojte oba tyto smysly dohromady a jste na správné cestě. ;)

  • Převážení a skladování whisky (z odpovědi nalezené na jednom fóru)
    Cognac and whisky (Scotch) or whiskey (everything else) will travel just fine upright. ... If you are shipping, rather then just transporting in the back of your car, then you'll want to bubble-wrap the bottles before boxing. ... It doesn't hurt to leave them on their side if that is easier for you. Try to keep them out of direct light, with the humidity 40-70% and cool temps. ... There isn't anything wrong with storing sealed (original wax or foil and cork) on a vertical position for extended periods of time. I would put them on there side for a month or so every few years if you want to display them for a long time.

  • Jak relativně snadno vytáhnout zalomený špunt z lahve
    Viz tohle video.

  • Něco málo k absintu
    Pojďme si na férovku říct, že vznešené mýty a legendy, které kolem absintu kolují a činí z něj takový neobyčejný nápoj, jsou většinou záměrné pomluvy, zavádějící informace a dokonce i bohapusté lži. Důsledně to odhalil ve své seminárce jeden ze studentů, Vavřinec, který pečlivě docházel na mé přednášky na FF UK z cyklu legálních psychoaktivních látek. Sestavme si rychlý nápravník těchto omylů.

    NÁZEV: Dle českého pravopisu je kodifikován název absint. U nás je přesto velmi často používané pojmenování absinth, ačkoli nemá žádné jazykové opodstatnění. Komu se zdá absint příliš obyčejný, měl by využít originální francouzské označení absinthe.

    THUJON: Jedna ze svaté trojice bylin v absintu je pelyněk obsahující tuto látku. Thujon je sice neurotoxický, ale po požití v absintu nezpůsobuje halucinace, jak se mylně traduje. Takové množství absintu, aby na člověka thujon zapůsobil (konkrétně paralýzou), není možné vypít. Mnohem dřív by totiž došlo k otravě alkoholem. Na thujonovém mýtu je však výhodné se marketingově přiživit a zdůrazňovat proto na láhvi, kolik procent thujonu ten který absint obsahuje.

    BARVY: Pravý absint změní barvu již po pár dnech ze zelené na olivovou až nahnědlou. Je to dáno rozpadem chlorofylu v bylinách v reakci na světlo. Zářivě zelená barva, která se v obchodech a barech objevuje nejčastěji (a mnohdy i za vyšší cenu než pravé absinty), jasně ukazuje, že se jedná o chemicky dobarvenou náhražku. Stejně tak v Čechách populární modré absinty (tzv. bohémské) vznikají umělým obarvením.

    ZÁKAZ: Začátkem minulého století, když probíhal boj za zákaz absintu, začaly seriózní výzkumy dokládat chorobu známou jako absintinismus. Opomenuly ovšem to, že popisují vlastně stejné symptomy, jaké má alkoholismus. A roku 1905, kdy alkoholik Jean Lafray pod vlivem absintu vyvraždil svou rodinu, se mohla rozjet úspěšná kampaň za úplný zákaz tohoto nápoje. Ve skutečnosti tento násilník vypil též sedm sklenic vína, šest koňaků a kávu s brandy. K legalizaci absintu začalo v tichosti docházet na konci 20. století a dnes je, až na výjimky, legální po celém světě. Tedy ne pouze u nás, jak si mnoho lidí nesprávně myslí.

  • Jak si vyrobit domácí absint
    Vyluhujte 2,5 kilogramu sušeného pelyňku a po 5 kilogramech hvězdicového anýzu a fenyklu v 95 litrech pětaosmdesátiprocentního etanolu. Nechte směs 12 hodin ležet v kotli. Poté přidejte 45 litrů vody, dobře promíchejte a začněte destilovat. Oddělte 95 litrů destilátu a rozdělte ho; ke 40 litrům přisypte po 1 kilogramu římského pelyňku a hysopu a 0,5 kilogramu citronové silice. Separát mírně zahřejte, pak meziprodukt odčerpejte, filtrujte a smíchejte se zbytkem (asi 50 litry) původního destilátu. Doplňte vodou na 100 litrů lihoviny — a máte čtyřiasedmdesátiprocentní absint tak, jak ho v roce 1855 dělali v Pontarlier…

  • Jaký kvalitní tonik lze u nás koupit pro míchačky?
    Zkuste ten od firmy East Imperial. Ve Warehouse #1 č. 13 si o East Imperial můžete přečíst několik článků. Najdete tam i srovnávací tabulky s jinými toniky (Fever-Tree, Fentimens, Schweppes, Coca-Cola, 1724, Q Tonic, Peter Spanton) pokud jde o obsah cukru, chininu a ochucovadel. Cituju:

    East Imperial Tonic Water inspirovaný receptem z roku 1903 je vyráběn malosériově, smícháním zcela přírodních asijských surovin a vody z novozélandských artézských pramenů. Plnění do láhví probíhá zastudena. Tato tradiční metoda výroby je zárukou zachování svěžesti a jemnosti, kterou nápoji dodávají rostlinné výtažky. Tonik se tak vrací zpět ke svým kořenům. ... Jde o zcela přírodní produkt bez vysokého obsahu kyseliny citronové, cukru a jiných konzervačních látek, které jsou v konkurenčních produktech používány k umělému vylepšení karbonizace.

  • Old Fashioned
    Oblíbil jsem si Old Fashioned, protože když dodržíte aspoň trochu základní "scénář", můžete použít jakýkoliv alkohol nebo bitters a tím získáte nespočet variant. Fantazii se skutečně meze nekladou a tak můžete použít opravdu cokoliv, tequilu, mezcal, gin, vodku, cognac, Jägermaister nebo třeba Chartreuse... Drink vznikl dost pravděpodobně v Pendennis Clubu v Louisville/Kentucky někdy mezi roky 1881 a 1895 a za jeho autora je považován Martin Cuneo. Název se vyvinul z termínu "old fashion", který byl v té době hojně používán. První knižní dochovaná zmínka pochází z roku 1895 a najdete ji v knize "Modern American Drinks" od George J. Kappelera. Zajímavostí je, že Cuneova receptura původně neobsahuje žádný citrusový zástřik. Ten se objevuje až v roce 1895 ve zmiňované knize a to v podobě citronu namísto pomeranče, jak bývá dnes zvykem. Jediné, co mají všechny receptury z konce 19. století společné, je bourbon a angostura. Jinak se liší v použití cukrového sirupu nebo kostkového cukru a v tom, zda do základu vymačkat plátek pomeranče a přidat koktejlovou třešeň, či nikoliv. První receptura, kterou bych rád zmínil, je z Black Angel's baru a jedná se o ginový Old Fashioned, na bázi Safron ginu Beefeateru 24, servírovaný na ledový diamant. Podle jedné historické ankety z roku 1940 byl Gin Old Fashioned druhý nejoblíbenější drink, ale ne z Geneveru. Další receptura, kterou nesmím vynechat, je ta od Martina Cunea, která obsahuje plátek pomeranče a třešeň, ale ty se v drinku pouze míchají, nikoliv mačkají s cukrem a angosturou, jak je běžné. Další super varianta je od legendy jménem Jamie Boudreau, který použije stejný díl cognacu, bourbonu a rumu. Výsledek je opět famózní a jeho chuť se ideálně hodí k doutníku. Poslední receptura je skutečně fancy a má navazovat na obsah tohoto čísla. Jedná se o variantu z ultra prémiové holandské vodky Ketel One, jejíž pšeničná hutnost se ideálně hodí k chuti tohoto drinku. Ten dále obsahuje cukrový sirup, střik angostury a tři střiky domácí kávové tinktury. Připíjím na zdraví a dobrou chuť.

    František Holeček
    Head Bartender Black Angel's baru Praha


Zajímavé příspěvky vytažené z historie diskuse
DREAMCASTER --- --- 13:08:01 11.12.2007
Co se tyce Irish Whiskey tak co muzu doporucit Red Brest Single malt dobra zalezitost za docela dobrej peniz ... pak urcite Bushmills ,Black Bush ,Bushmills 10/12 years old single mallt super zalezitosti... Jameson na cesky pomery cajk whiskey s kolou feer ale na ostrovni taky sracka....Singl malt Jameson jsem taky zkousel a nic moc.... tak na Colu bo ledik... ,ale mrdat...za ty prachy radsi Bushmillsku...
Kdyby se nedko motal cirou nahodou v Dublinu dojdete si na Templ Bar a do hospody Templ Bar tam maj vyber asi 150ti wisek ze Scotlandu a s Irelandu. Zasadni rozdil Scotska je vostrejsi jelikos se zasadne filtruje pres raselinu a kolikrat se i na raseline destiluje tak ze nektery skotsky jako napriklad Grand Fidich bo Lafroyd jsou tim hodne citit..{smoked} a rek bych rozhodne ne pro Beginery to spis takovou Glenmorange,Taliskra muzu vrele doporucit....pokud chce nekdo sahnout k naky levnejsi ,ale prece jen dobry Wisky tak si kupte Famous Grouse Je to neco jako Scotskej Tuzemak chlasta to tam kazdej!:]a neni ani extra draha....
MACHALIK --- --- 0:51:20 3.11.2009
Vlk: Connemara je jediná whiskey v Irsku, kde se používá sušení nad spalovanou rašelinou, tj. tím ovsem prostupuje kouř stejně jako ve Skotsku. Všechny ostatní se suší bez kouře a proto jsou charakteristicky květinový, tahle připomíná skotskou, má kouř. Je to taková rarita mezi irskejma. Bohužel, díky téhle vlastnosti ji člověk automaticky srovnává se skotskejma, kde samozřejmě pohoří. Když chceš kouřovou whisku, není důvod pít Connemaru, a když chceš irskou, tak taky není důvod pít Connemaru. Navíc je taková docela sprostá - jako kraj Connemara. Nic zásadního proti ní, v Clifdenu jsem si ji rád dal, patřila k věci, je to takový drsný chlapský pití, ale doma bych ji asi nekupoval. Ostatně je to třeba věcí určení než kvality. Do deštivé Connemary se možná hodí víc než vyšolichanej Midleton.

Jinak Kilbeggan ani další takový ty menší irský palírny neznám, takže nevylučuju, že tam nemůže být nějakej utajenej skvost. Ale podle mě by byl hodně drahej a vědělo by se o něm. Spíš půjde najít nějaká zajímavost jako ty tři silný Bushmillsy. Dej pak vědět, cos koupil a jak chutná.
MIKEX --- --- 11:15:22 8.11.2009
MACHALIK: Jen dodatek k Irskejm. Určitě souhlasím že Bushmills 10y/o (zelená krabice - single malt) je za tu cenu (30e) to nejlepší co se dá z irskejch koupit.
Měl sem možnost se poprat s lahví Bushmills 1608, 16, Rum Cask 14 a ochutnat 21 -

1608 - vychozený peníze, není to ani single malt a používají nějký speciální slad ("crystal malt") který hodně karamelizuje takže je to sladký jak cecek, nebrat
16 - je skoro dvakrát dražší než 10 a cestuje skrz několik druhů sudů takže opět je ta chuť dost zaoblená a oproti 10 se tam něco cestou ztratilo - možná tak dárek někomu protože to vypadá dobře :-)
21 - měl jsem jenom na ochutnání a připadalo mi to dost podobný 16

Rum Cask 14 je ale povedená, silnější, ostřejší než 10 a ne zase o tolik dražší (42e) určitě stojí za vyzkoušení!
MACHALIK --- --- 3:54:18 3.1.2010
1) Bushmills cask strength, nevím, jakej sud, myslím bourbonovej, 51 %?, spalovač mrtvol, zde už jen s drtkem na dně. Tou dobou (loni v červenci) už pitelná whiska, ale ničím zajímavá, spíš už lehce vyčpělá, ale pořád se zadním náznakem štípání. 114 EUR, Irsko, kámošova, koupená kdysi na netu, dneska už nesehnatelná (leda přes tady kolegu Mikexe). Asi nedoporučuju.

2) Highland Park 25 yo, 48 %, hrozně dobrá a "rovná" whiska bez zjevných příměsí ostatních chutí (ačkoli je zralá po sherry myslím), asi nejwhiskovější whiska, jakou znám, těžko tu chuť popsat. Koupím si ji někdy znovu, skvělá. Luxusní po těle jak bezchybná ženská. 125 EUR (nebo GBP?), Orkney Islands, moje, kupovaná na netu.

3) Aberlour Warehouse No. 1, cask strength, přes 50 %, nejvyšší model značky. Jemná, ušlechtilá, kvítková, vyšolichaná lowlands whisky, pokud si dobře pamatuju, tak sud po bourbonu, žádný příměsi sherry nebo tak, extrémně dobrá. Ještě čekám, až se víc nadechne. Můj nejnovější přídavek do sbírky. 100 GBP, Speyside, moje, kupovaná v destilerce. Nepůjde sehnat na netu.

4) Auchentoshan 16 yo, cs, 53 %, sud po bourbonu. Dneska už nesehnatelná, jediná třikrát destilovaná skotská, pokud vím, též velmi rovná a tudíž těžko popsatelná, nejslabší z následující trojice. Rozhodně však doporučuju, skvělý pro poznání, co dělá sud, pokud koupíte všechny tři. 90 EUR, Lowlands, moje, kupovaná na eBay.

5) Auchentoshan 18 yo, cs, 56 %, sud po portským. Taky nesehnatelná, nejlepší ze všech tří, silná jak noha u prdele, chlapský pití. Chutná trochu po mýdle, trochu jak tatův řemen, dřevo, skvělý. Dlouho, dlouho trůnila na mým žebříčku. Vlastně i dneska se o něj dělí jen s tím Aberlourem a Highland Parkem. 90 EUR, Lowlands, moje, kupovaná na eBay.

6) Auchentoshan 17 yo, cs, 51 %, sud po bordeaux. Naprosto nesehnatelná (ty dvě předchozí by se někde ještě vyštrachat daly), nejzvláštnější ze všech tří, ovocná, šťavnatá, se silnejma tónama vinné sklepní zatuchlosti. Bezvadnej doplněk k těm dvěma dalším. Jednou si asi ještě naposledy koupím celou tu triádu, než zmizí z povrchu planety. 90 EUR, Lowlands, moje, kupovaná na eBay.

7) Springbank Vintage 1997, cs, další data nevím a hledat se mi to nechce. Překvapení večera, ten den mi sedla asi nejvíc ze všech! Opravdu neskutečný pití, už si přesně nepamatuju všechny ty chutě, protože jsem ji tam měl poprvé a naposledy v životě, ale utkvěl mi dojem, že je skvělá. Chlastal jsem mu ji potom už celej večer (on mi zas ničil Highland Park a Aberlour). Doporučuju! Tohle bude moje další koupě, resp. asi ne přímo toto, ale něco trochu ještě raritnějšího od té značky. Pokud vím, tak 70 EUR, Lowlands, kámošova, kupovaná na netu.

8) Deanston 12 yo, silnější, myslím 46 %. Jak už jsem několikrát psal, asi nejlepší levná whisky, co jsem kdy pil. Lehká, skvěle kdykoli pitelná, osobitá!, s tónama medu a ořechů, žádnej průmyslovej nerezovej nudnej standard jako Jameson 12 yo nebo jiná komerce. Doporučuju všem, kdo nemaj moc peněz a chcou zkusit něco jinýho než běžnou supermarketovou spotřebku. 28 GBP, Highlands, kámošova, kupovaná v destilerce.

9) Benromach myslím 16, už fakt nevím. Tuhle si nepamatuju. Jediný, co vím, že je to zástupce "chladných whisky", tj. nehřejou v puse. Mám pocit, že mi přišla trochu neosobní. Nerad bych křivdil. Tu jedinou si nepamatuju. Pokud se nepletu, tak nějakých 80-90 GBP, Lowlands, kámošova. Byla kupovaná v destilerce, podle mě nepůjde sehnat na netu.

10) Bruichladdich 15 yo, 46 %, nevím, co za sud. Zajímavá whiska. Velmi chladná, silně železitá. Vážně je v puse cítit trochu rezavej hřebík, asi to dělají z nějaké speciální pramenité vody. Přišla mi dost příjemným zpestřením, nebyla ničemu podobná, ale sám bych si ji asi nekoupil. 60 GBP, Islay, kámošova. Kupovaná na netu.
MACHALIK --- --- 1:14:06 4.1.2010
Informace!!
Na přelomu roku 2008 a 2009 jsem zjistil, že sklinka dvě dobrýho bílýho dokáže vystřelit whisku do úplně jinejch rovin. Tou dobou jsem objevil strašně dobrej rýňák a rulandu z Moravy a furt jsem je chlastal, a pak jsem jednou zkusil si dát whisku, a byl to úplnej koncert. Takže! Dát si před whiskou napůl flašku by nemuselo bejt vůbec marný, ale v tom případě nemá smysl ty whisky vůbec střídat.
Takže nakonec bych ochutnávku od vína přece jen oddělil, jen ventiluju tuhle zkušenost.
MACHALIK --- --- 10:16:38 22.9.2010
Akorát Jameson a cola je podle mě humáč... ke cole se hodí Božkov, ten s ní úplně splývá, a taky třeba nějakej bílej suchej vermut, ale obecně mi vlastně míchání coly s whiskou vadí. Nejde to dohromady, vylejzaj z toho takový pachutě, hlavně hořkost, pichlavost a obecná nesourodost. Jak kdyby si ty bublinky, colová sladkost a whiska vadily.

Vůbec mi přijde, že namíchat něco slušnýho je solidní problém. Kupř. gin a tonic je hrozně dobrý, to tak nějak prolne beze švů dohromady, člověk nepozná, kde jedno končí a druhý začíná. Nebo martini - gin a vermut - to je taky zvláštní, co to v sobě udělá. Ten vermut jak kdyby z toho štiplavýho, kořeněnýho ginu udělal úplnou vodu: není tam skoro cítit, člověk je od sebe nerozliší. Jistě jich bude spousta dalších (manhattan, whisky sour, brandy alexander...). Ale občas se pokusím namíchat něco jakože vlastního, co mám pocit, že by mohlo fungovat, a to je vám průser... trčí to a hádá se to a člověk je rád, když to je pryč. A do téhle kategorie mi přide, že patří i whiska s colou.
BRUKEV --- --- 11:32:50 22.9.2010
Whiska cola:
1) záleží v jakém poměru to tam dáš. Šmitec.
2) záleží na značce surovin
3) piju to jako levnou alkopohodu, normál whisku bych do toho nedal

Já to fakt piju jako obyč alko mix. Mně třeba práve ten rum s colou (Cuba libre) nijak moc nejede. At už tam dám různé značky, nějak jsem ještě nepil dobrý mix. To samé třeba Screwdriver/Sputnik (když už hážem do placu ty mixy:) Tady sakra záleží na značce vodky a džusu. Někdy chrochtám, ale někdy, pokud je moc vodky or není dobrá, tak bych blil.
STQ --- --- 18:53:19 10.10.2010
objevil jsem (svou) whisky snu!
Ardbeg Corryvreckan - Ardbeg - Skotsko, ostrov Islay - Skotska-whisky.cz
http://www.skotska-whisky.cz/skotsko-ostrov-islay/ardbeg/ardbeg-corryvreckan.html

hledal jsem nejaky vyssi model ardbeg 10yo co mam jako bezny piti...a uz tyden mam doma lahev tohodle skvostu. po nekolika vecerech nenachazim nic, co by mi vadilo, spis porad hloubs pronikam do dech-berouci komplexnosti chuti. je to asi prvni whisky co je mi i lito pit s ledem a nemuzu nez doporucit. takze pokud nekdo mate podobnou uchylku smerem k zemitejsim, kourovejsim whiskam co vonej po raseline a pri napiti vas prenesou do bourlivy noci nekde na lodi...tohle je ona.

jedina nevyhoda na kterou jsem zatim prisel je, ze mi ted normalni ardbeg (43%) chutna jak limonada...

v reakci na nedavnou diskuzi o jinem piti nez whisky: diky panove! zkusil jsem - diskuzi inspirovan - gin s tonikem a zjistil jsem ze to je pro me idealni piti do spolecnosti. da se ho vypit hektolitr, neuspava me (ba naopak nakopava) a prijemne se po nem povida. samotny gin ovsem porad pit nemuzu - chutna mi spis jak rozpusteny zuzu gumovy medvidci nez neco co by se dalo pit.
MACHALIK --- --- 21:41:26 12.10.2010
STQ: Hendrick's je moje současná jednička, spolu se Saffronem. Neumím se rozhodnout, kterej je lepší. Doporučuju si je koupit pospolu a střídat. Bombay je takovej brutální proti Hendrick'su, ale taky má víc voltů, takže je to jak s těma silnejma whiskama. Ale Hendrick's je prostě třída, no, s tím nejde nic dělat. Zkus Tanqueray Ten, jestli ho někde seženeš, já ho neměl, ale měla by to být bomba. Na ginech je dobrý to, že jsou zadarmo :)
SONNY1344 --- --- 16:45:35 5.2.2011
MACHALIK: psal jsi tu o nápadu archivovat slivovici v sudech - k tomu jedno velký varování, dle starých paličů (a dle kamaráda, který to zkoušel) jde slivovice archivovat maximálně dva roky v dřevěným sudu, pak se prostě zkazí.. jinak rok v sudu udělá ze slivovice (samozřejmě nejlepší, k jaký jsi schopen se dostat) opravdovou lahůdku
BRUKEV --- --- 17:29:17 31.3.2011
Takže je tu mrtvo, tudíž se vrátím k tématu kazící se lihoviny:)
Dle páleničářů: sud používaný dokáže dodat lehkou chuť i slivovici, ta se v něm nicméně nezkazí. Jen lehce změní barvu a bude se samozřejmě odpařovat.
MACHALIK --- --- 21:07:39 19.5.2011
Jinak na tenhle čajovej obřad se vyser. Je to pití! Nalej si někdy pořádnou sklinku a dej si do pusy větší objem a válej ho chvilu a kousej a měj toho plnou hubu, nepolejvej si jenom jazyk (to jsem též dělával na začátku, ale je to chyba). Když si totiž člověk dá větší doušek než jenom takový to klasický polejvání jazyka, tak to chutná jinak a víc. A dá se to mít v hubě dýl. No a s to tou vodou jsi radši ani neměl říkat. Nechceš si objednat tu sherry v TWE? Je z těch tří nejlepší!
MACHALIK --- --- 16:53:09 28.6.2011
Jinak nějaký kecy k mým novým whisky:

- Aberlour A'bunadh Batch no. 26 // 60,1 % // 1000,- Kč
- Glen Elgin 16 yo // 58,5 % // 1200,- Kč
- Laphroaig Cask Strength Batch no. 02 // 58,3 % // 1000,- Kč
- Springbank 1997 Cask 789 for Oddbins // 59,4 % // 2900,- Kč

Takhle nějak si představuju zásobu na zbytek roku.
Překvapivě jsem (zatím) nejvíc překvapenej tou Glen Elgin. Zaprvé ji v EC mají o 500 korun levněji než na TWE, takže její cena by se asi spíš měla počítat jako 1700,- Kč, ale i tak: je to velmi, velmi dobrá whiska, má v sobě spousta dřevitejch tónů, je silná, ale neštípe, chuť je zemitá a velmi bohatá na různé podtóny z oblasti dřeva, dřevin, kořenů, jehličí, lesa, hlíny, hub apod. Skvělej zážitek. Abduláh je klasickej, pro mě dobrej, chutná jak třešně se smetanou. Springbanka ještě nemám jasnýho, je velmi vyzrálej, ale ta rana do pusy není tak velká jak u Glen Elgin, očekával bych ještě silnější chuť, ať už jakýmkoli směrem. No a Lafrojg je masakr. To je koncentrovanej višňák. Mám pocit, jak kdybych si rozbil koleno, dostal na něj od doktora tu zelenou sračku a pak to pil. Slanej, jodovej jak prase, kouřovej - přemýšlím, jestli mi vůbec chutná! Po mnoha letech whiska, ke které se asi budu muset propít.
Závěr: stálo to za to. Každej den lehce pochlastávám.
STQ --- --- 19:12:53 29.6.2011
Tak prvni setkani se Supernovou...je (na Ardbeg) az prekvapive kultivovana! Tam kde je standartni 10yo ostrej a jednoduse zemite kourovej a Corryvreckan se propaluje az do zaludku a jeste o kus dal je Supernova takova dospela. Docela kultivovana, sofistikovana a daleko lip se pije. Ovsem po tom Bowmoru (diky, Machaliku :)) je to furt jeste moc kourovy a chybi ji nejaka hloubka. Takze si ji budu nechavat na seznamovani navstev s jinou nez --jim beam-johnie walker-jameson-- whisky a sam zustanu u Bowmoru...
WILDENBURY_SQ --- --- 19:03:46 30.6.2011
Jinak ja jsem ze Supernovy uplne unešenej. Presne to, co jsem hledal, respektive co mi v mym repertoaru chybelo - kouř. Hrozne moc kouře. Kapalna slanina. Strasne moc kouře, jemná slanost a kouř, uaaaah! Jako nic vic tam neni, ale ja tam ani nic vic nechci :) Pro me idealni zalezitost, kdyz jsem primitivni zombik, co chce smoookeeeeee...

Co se filozofickych chvil tyce, furt u me vede Bow. A do budoucna by me zajimaly Machalikovy tipy na neco Bow-style, ale prej jeste lepsiho :) Nicmene špetka koure tam bejt musi za vsech okolnosti!
MACHALIK --- --- 21:04:21 3.7.2011
Obecně mi ale přijde, že ta fascinace kouřem je u každýho jen přechodná. Ten kouř je zvláštní, ale časem mi přišlo, že všechno tak trochu unifikuje a vysloveně jsem začal vyhledávat whisky bez kouře. Dneska to mám tak 3:1 pro nekouřový whisky na počty flašek.
MACHALIK --- --- 16:11:59 21.8.2011
Stran Lagavulinu: já začal pít whisky po jedné zásadní události v mým životě a to byl velkej panák Lagavulinu 16 yo, toho klasickýho, v jedné barcelonské hospodě. To bylo něco tak neuvěřitelnýho, že jsem pak hned na další služebce koupil Midletona a pak Bowmore a Auchentoshan, obě silný, a pak už to letělo. Akorát po zvyknutí si na Laph QC už mi Lagavulin 16 nikdy kdovíjak nechutnal, přišel mi slabej, takovej umělohmotně vyšolichanej, jak když si na něco hrajou (oproti upřímnýmu, zemitýmu Laphroaigu), a obecně jsem od něj spíš odklonil. Ale 12 yo jsem nikdy neměl - to je CS, ne? Jasněže je. Ho zkus, mohlo by to bejt dost dobrý, já bych ho bral. Ať ho mám odškrtnutýho.
STQ --- --- 22:19:52 30.8.2011
no dobre dobre, takze to na co si pamatuju:
Ardmore
http://www.thewhiskyexchange.com/P-7234.aspx
nejzvlastnejsi zazitek: whisky, ktera v prubehu vecera (a pul lahve) dokazala totalne zmenit chut ve smeru jemnej kour ala bowmore -> hrozinky -> suseny jabka (a ze normalne na tydle chute moc neverim a nebavej me). druhej vecer zacinal uz na komplexnich ovocnejch chutich ale byl tam porad naznak koure a bavilo me to. jemna, prijemna, komplexni a neinvazivni, nepalila v drzce, koupil bych znova.

Bowmore Mariner 15yo
http://www.thewhiskyexchange.com/P-7739.aspx
neco mezi levnejsima bowmore (darkest) a tema 16yo co se tu probiraly a objednavaly. chut trochu 'brutalnejsi' nez u 16yo, vic do vyraznyho koure, ale porad docela prijemna. v pameti mi ale nijak zvlast nezustala a znova bych si ji asi nekoupil

Glenmorangie Sonnalta PX
http://www.thewhiskyexchange.com/P-2517.aspx
nejdrazsi co jsme tam pili a totalni zklamani (a pro me utvrzeni v tom ze bez aspon trochy koure se fakt neobejdu) - neprilis komplexni predrazena tresnova limca.

Clynelish 14yo
http://www.thewhiskyexchange.com/P-1665.aspx
prijemny jednoduchy lehky piti, nijak zvlast komplexni ale do krku klouze samo, idealni na denni piti na vyhledech do zamlzenejch udoli, po navratu jsem nakoupil domu na vecery u filmu :)
WILDENBURY_SQ --- --- 12:52:18 11.9.2011
Takze jsou tu dojmy z Hammerheadu. JE DOBRÁ. Skoro bych rekl moc dobra za tu cenu. Hlavni chut bych popsal jako... Českou :) Ja to tam proste cejtim, nemuzu si pomoct, i ve vuni. Je jemňounká, smetanoidní. Dalsi vec, ktera me moc potesila, je kour. Malilinko tam je, takovej zavan, jako kdyz projdete kolem reznictvi. Takze ji muzu pit :)

Zadnejma pišišvorkama neoplyva, proste typicka whisky chut, jemna, se špetičkou kouře, v hubě nechává takovej hezkej sametovej pocit. Zadnej vyraznej dojezd, pretrvava lehka whisky chut, zadny spaleny noviny ani dehtovana lana s kanapem :)

Takze ostuda se nekona, jen jsme se STQem špekulovali, jestli jako vytočej nalezeny sudy a šmitec, safra, takova skoda.. Meli by to rozjet znovu, honem prodat zasoby, udelat reklamu a za dvacet let ji tu zas mame :)
STQ --- --- 18:44:46 11.9.2011
ja po vikendovym poctivym testovani muzu rict ze Hammerhead pit ve vetsim mnozstvi nemuzu
neni to uplne spatny piti, ale chybi mu sofistikovanost a rafinovanost skotskejch whisky, nejak nedokazu rict co (jesti vubec neco) tim basnik chtel rict...a nema koule. za ty prachy si radsi koupim treba JW Black Label nebo Ardbeg 10yo. skoda ze v tom asi nebudou pokracovat, za takovejch 20 let by to mohli slusne vyladit..
BRUKEV --- --- 12:57:34 22.9.2011
Takže konečně testována Hammer Head.
Známkovat jako ve škole, dal bych lepší trojku.
Hodně mě ovlivnilo to, že jsem whiskey delší dobu nepil a že jsem navykl spíše na rumy, které jsou takové jemnější.

HH mi tedy přišla ostřejší a trvalo, než jsem alespoň trochu na whiskovitost navyknul. Pak se zdá celkem jemná, nijak ostrá. Vůně mix nějaké parfemovanosti, lehce květiny, pak jakoby závan kůže a určitě tam cítím kouř.
Jakože není špatná, ale vyslovený bestseller to pro mě není.
MACHALIK --- --- 16:02:02 26.1.2012
WILDENBURY_SQ: Co nechápeš? 40+% koňak neexistuje, všechny jsou 40 % rovných, a 40 % whisku nepiju, s tou si potírám štípance od komárů, když už mě jí někdo bohužel čas od času obdaruje. Sám nakupuju výrazně silnější a vlastně za poslední leta nejslabší, co jsem měl doma, byl 48 % Lafrojg QC, kterej absenci alkoholu nahání chutí. Klasická 40 % whisky je ale stejně nepitelná jako ten koňak, akorát nemusí nutně stát ty tisíce korun. Nebo to řeknu ještě jinak: za řekněme trojku si koupíš opravdu kurva zajímavou (a silnou) whisky; za stejný peníze si v koňaku koupíš leda tak nudnou voňavou šťávu. Co na tom nechápeš?
MACHALIK --- --- 16:34:11 26.1.2012
Jinak v době, kdy jsem si myslel, že koňak má na světě své místo, jsem napil 3 flašky Hennessy FdC (á 1000,- Kč), to celkem šlo, pak jsem zkusil alternativu Remy Martin VSOP (á 800,- Kč), to se nedalo, bylo to jak ovocnej sirup s vinnou příchutí, a pak jsem se plácl přes kapsu a koupil si flašu Hennessy XO (á 3000,- Kč) ve snaze před sebou obhájit, že v těch koňakách přece jenom něco je.
Není.
Zážitek s Hennessy XO si pamatuju dodnes, prvotní okouzlení bohatou vůní záhy vystřídalo vystřízlivění díky jeho poměrně ploché a s vůní nekorespondující chutí. Přímé srovnání se stejně drahou (a i stejně čtyřicetiprocentní) whiskey Midleton 2006 vyšlo tristně pro koňak - chuť byla o tolik méně zajímavá, že de facto nebyl důvod ho pít. Taky mi ta flaška pak vydržela roky, protože se mi pak už málokdy stalo, že bych si řekl "a teď bych si dal panáka - koňaku". Sirup se dá podle mě pořídit i levněji.
ZOIDBERG --- --- 9:18:46 8.2.2012
BRUKEV: Měl jsem slivovici od známého, který to měl asi rok v soudku (dubovém) a nic moc. Nazlátlá barva, příchuť po taninu... Další pokus jsem udělal se slivovicí a dubovou dýhou, výsledek stejný. Pak jsem se začal pídit po informacích a opravdu se slivovici do soudků dávat nedoporučuje. Prostě tím kvalitní destilát nic nezíská a horší se nezlepší. Jo jablka, to je jiná pohádka. Ale pozor, soudky na calvados jsou po portském! To je důležité. Postup je ten, že výrobci calvadosu dávají čerstvý destilát na nějaký ten měsíc do nového soudku, aby to získalo příchuť po dřevu, a pak se to dlouhé roky archivuje v soudcích po portském. Zkus se podívat tady, je to opravdu podrobné a fundované: http://knihy.abz.cz/prodej/jak-se-dela-calvados

Citelně levnější soudky jsem viděl u výrobců z Polska, nejbližší je dokonce kousek za hranicemi, u Wisly.
ZOIDBERG --- --- 10:51:31 9.2.2012
Na griotku musíš mít hlavně hromadu šťavnatých a zralých višní, které zbavíš stopek, umyješ je, nacpeš do nějaké velké sklenice, pěkně prosypeš cukrem, a necháš je někde v teple den dva, ať pustí šťávu. Pak zaliješ alkoholem dle možností a chuti a necháš někde v chládku nějaký ten měsíc. Fajnšmekři přidávají navíc třeba zelený nezralý ořech, nebo trošku domácí malinové šťávy. A pak to přecedíš, naplníš lahve a je to.
MALEJ_EJCKA --- --- 14:47:11 28.4.2012
ja dodam k debate o japoske whisky Nikka: moc mi nejela, prisla mi dost podivne horkosladka, lehce kakaova a trtinova, citil jsem tam hodne bourbonu (ze by sud po bourbonu?). se svoji oblibou kourovych a silne "drevnich" kousku se k ni asi prozatim vracet nebudu.
MACHALIK --- --- 0:51:42 18.9.2012
STQ: Jestli ji koupíš (Highland Park 25 yo), tak mě fakt bude zajímat tvoje hodnocení. Jsem si ji kdysi dovezl z Orknejí za 110 liber a byla to pecka... pecka pecka pecka. Dodnes na ni vzpomínám a musím si ji koupit někdy znova. Kámoš gynekolog, velkej pič, ale v té době ještě nepříliš zkušenej ve whisky, ji se mnou chutnal a byl úplně nadšenej; znavšíc celou triádu Bowmore, co už jsi myslím měl, jakož i konkurenční Auchentoshan, použil přirovnání, že chutná jak ta nejdražší, luxusní, umytá kurva. K tomu ta směšná směska fontů na krabici... úžasný.
YOKY --- --- 9:58:55 12.12.2012
Kedlubna: Co se týče menších nekorporátních palíren, doporučuji taky jak bylo zmíněno: Kilchoman 2010, např. Winter Release..je to farmářská palírna, jediná založená za posledních 125 let. Na to jak je mladá, je to skvělá whisky s nasládlým startem, kouřovým rašelinovým tělem a ovocným dojezdem. Pak od Springbanku: Longrow CV - taky kouřové tóny, případně Hazelburn, např. 12yo - třikrát destilovaná. Zajímavostí je, že Springbank jako jedna z 20ti kdysi funkčních palíren v Campbeltownu funguje dál. Nebo Balblair, ročníková vydání - taky skvělé pití, sice dnes palírna patří Inveh House Distillers, ale pořád 4 ze sedmi zaměstnanců palírny nesou přijmení Ross - což je zakladatel palírny. Pak mě napadá Edradour, jedna z nejmenších palíren ve Skotsku.
Pořád jsou to ale whisky relativně k dostání. Zajímavější jsou pak různá nezávislá plnění, např. Murray McDavid, Chieftains, Dun Bheagan - z těch známějších. Od něch lze získat palírny, které jsou tiché (nevyrábí), to je pak celkem raritka.
Další možností může být zajet do Skotska na ostrovy nebo na vysočinu do malých vesniček a nakoupit domácí whisky a nějak to převézt sem. Kromě Edradouru a domácích whisek lze vše ochutnat ve Whisky Baru Valevil v Brně, případně v Jindřišské věži ve Whiskerii v Praze.
YOKY --- --- 14:22:37 18.12.2012
WILDENBURY_SQ: Můj nejoblíbenější blend je Black Bottle v základu. Na vůni nic moc, je to blend, ale z Islay Maltů to chytilo zajímavou kouřovou chuť...
WILDENBURY_SQ --- --- 10:55:39 16.1.2013
Tak jsem ochutnal Lapha triple wood, byste neverili kde, v prazskem Crossu, ta kavarnicka nahore je fakt celkem prijemna. Panak za kilo, rekl jsem si, ze tolik prilezitosti asi nebude a vzhledem k tomu, ze me shaneni cele lahve nijak netankovalo, investice mi to prisla rozumna.

Zrovna tenhle Laph me nechaval klidnym celkem opravnene. Je to takovy trochu preplacany, necitil jsem tam typickou Laphovitost, dost se to tluče. Ani ovocna, ani kourova, takovej hybrid. Druhej hlt mi prisel uplne chutove prazdny, jak kdybych byl vodku (libovolnou jinou koralku) s prichuti cehosi. Nezanechalo to ve me dojem. Ale jsem rad, ze mi neutekl zatim zadny z beznejsich Laphu :)
MAZDA --- --- 16:26:41 24.2.2013
Naposledy jsem si teď dal Ardbeg Corryvreckan a musím přiznat, že mě sakra překvapilo, jak moc je tam cítit rašelina. Až jsem z něj měl pocit, že je ještě jodisolovitější, než klasický Laph.
Ale taková Glendronach 15 yo Moscatel finish, to bylo úplně jiné kafe :) Tím spíš v porovnání s tím Ardbegem. Ten muškát byla velice příjemná záležitost. Pití do zimy a ke krbu, řekl bych :-)
SONNY1344 --- --- 18:24:25 10.3.2013
jinak můžu nahodit krátkou recenzi na Macallan fine oak masters edition. Macallan byla moje první single malt a s ní přišla velká fascinace. Od tý doby jsem ochutnal cca 20 značek (a stále ještě jsem spíš ve fázi hledání a objevování) a Macallan se dlouho držel na špici, byť možná trochu ze sentimentálních důvodů. Nicméně tuhle masters edition jsem prostě ochutnat chtěl. A bylo to velký zklamání, v podstatě zatím asi největší zklamání ze všech ochutnaných whisek. Chuťová charakteristika týhle whisky může být poměrně stručná - všechny ostatní tóny a polohy totiž spolehlivě přebíjí neuvěřitelná medová sladkost která tvoří už samotný tělo whisky a při doznívání ještě zesílí s hodně jemným náznakem skořice, sladu a sena. Připomněla mi Jack Daniels Honey, kterou jsem ochutnal jenom proto, že jsem zvědavej a někdo donesl láhev na vánoce. Za mě tedy never more.
STQ --- --- 19:11:33 10.3.2013
kluci po cem vam nejvic chutna whisky? rozumej po cem jste nejvic schopny si uzit jemny tony, alkohol nepali atakdal? ja u sebe vysledoval zatim to, ze mi pred pitim nedelaj dobre sladky veci (at uz ovoce, kolace nebo cokoliv jinyho, cejtim pak akorat paleni a alkohol a nejsem schopnej rozeznavat chute) a naopak dela mi dobre kvalitni pecivo (domaci chleba) s dobrym maslem a sunkou. taky quiche, pizza a podobny veci. a jak to mate vy? docela by me zajimalo jestli to ma nejaky obecny zakonitosti...
MACHALIK --- --- 19:13:03 10.3.2013
STQ: Mně velmi, velmi chutná po bílým víně. Spíš sladším. Naopak úplnej killer je ananas, to už jsem myslím psal.
WILDENBURY_SQ --- --- 9:25:57 11.3.2013
Nemuzu pred whiskou chilli nebo vyrazne korenene veci, mam radeji neco jemnejsiho. Jednou jsem zkusil silnou (ale velmi kvalitni omacku) a pak si asi po pul hodine dal Laph CS. Byl to ultimatni zazitek, byl jsem zavalenej asi tisicerem strasne vyraznych chuti, takovy chutovy trip (se vsim vsudy, takze az trochu bolestivy). Bylo to moc, nelituju toho - nehodlam opakovat.

Ovoce e-e, vubec, jak richa Machalik, vpodstate zadny. Jsou tam kyseliny a whiska pak jen pali jak čert a stane se z ni koralka. Kupodivu, vino taky muzu pred panackem, je jedno jaky, jen nesmi byt moc kysely. Zelenina u me nema zadny vliv, delam si sýrovo-zeleninove talire k vinu, to samozrejme smakuje moc, ale na wizoura tohle zadny vliv nema myslim.

Co mam k wizourovi hodne rad, to je hořká cokolada. Kvalitni. Jen kousicek, poradne rozkousat, spolknout a pak tu cokoladovou horkost splachnout panackem. Naucil jsem se to, kdyz jsem kdysi koketoval s koňakem, tahle operace ho vyzdvihla o level vejš, ale furt me vic bavi whisky. Drzte se, tohle delam spis s nekourovymi nebo slabe nakourenymi. Nejake mirnejsi Balvenie mi takhle hodne smakujou.

No a protoze jsem pubertak, tak miluju kombinaci dobre (ale jemne, zadny paprikas) uzeniny apod.. A dobre kourove whisky :) Treba anglicka / americka slanina, jen treba 3-5 dkg, do křupava, lehce opeprit, toast s dobrym maslem a k tomu kouřovku. Timhle se jednou predavkuju asi.
STQ --- --- 9:47:31 11.3.2013
WILDENBURY_SQ: co myslis tou kvalitni omackou? to si neumim zaradit
STQ --- --- 9:48:54 11.3.2013
...jo a zapomel jsem na syry. stary francouzsky tvrdy kozi syry. a dobry zeleny olivy. to je pak ultimatni extaze...
WILDENBURY_SQ --- --- 9:49:36 11.3.2013
STQ: Lethal ingestion, dekujeme Machalikovi.

Pripadne se kvalitni chilli omacky resi zde..
[ Chilli aneb máte rádi ostré věci? ]
GOSHEWAN --- --- 10:01:21 11.3.2013
V zasade jak pise WILDENBURY_SQ - cerstve pecivo (klidne opecene) s maslem a masem (sunka, osmahla slanina...) a nebo tmava cokolada (kterou ovsem preferuju spis k rumu). Obecne nic vyrazne koreneneho.

U sebe jsem navic vypozoroval, ze chute lepe rozpoznam a vychutnam po delsi fyzicke aktivite - kolo, bezky... Pochopitelne ale ne vysileny a hladovy (:
WILDENBURY_SQ --- --- 15:31:55 17.11.2013
Benromach peat smoke - skvělý pití, pepřový! Fakt to štípe na jazyku a to mě baví. Za rozumnou cenu. Můj nový favorit.

Ledaig single malt - Z Tobermory je vsechno dobry. Tenhle Ledaig je z mladsich a "svezich" (pokud se tak zkvasene spalene pneumatiky daji nazvat) maltu, opet priznivy pomer cena vykon.

Dopracoval jsem se k tomu, ze tyhle "brutalni" whisky je lepsi pocucavat po panacich, zmrskat se tim je asi opravdu zbytecne drahy a neni to kdovijaky zazitek (po tretim panaku se z toho stava default kořalka a probuzeni se spalenou pneumatikou v hrdle a na jazyku je nic moc. Vseho s mirou...)
MACHALIK --- --- 12:47:04 5.12.2013
PINGVINS: Není to odpověď na tvou otázku, ale mám teď doma Macallan 15 yo a není to dobrý. Za 100 USD nebo i 100 GBP, za který se dá sehnat, je to absurdně slabá whisky, myslím chuťově. Tato značka, stejně jako v mých očích třeba Glenmorangie nebo Glenfiddich, je přeceněná a má především vymakanej marketing.
MALEJ_EJCKA --- --- 13:14:20 5.12.2013
MACHALIK: Já přidám i "stížnost" na Macallan 18yo Fine Oak. Ne, že by to bylo špatný pití, ale ta značka je hrozně předražená - 0,7l 18yo stojí tak cca 3000,-, za což bych chtěl úplně jinej level. Takže se přidávám doporučení hledat v podobný cenový hladině něco jiného ...

Nové Macallany jsem tedy taky nepil, ale vzhledem k výše řečenému je vyhledávat nebudu.
MACHALIK --- --- 13:18:50 5.12.2013
MALEJ_EJCKA: Jaký to je? Moje 15 yo je slabá. Nemyslím tím volty, ale prostě ten zážitek tam není. Naleješ to na jazyk, celkem se nic neděje, žuješ ji, furt nic, je tam slabá chuť a slabá sladkost, nic určitýho, pak ji spolkneš, ocas je prázdnej, nezůstává v puse... kořeň, co mi ji koupil, říkal, že je to "morning whiskey", ale mi přijde, že bych si ji snad nedal ani k snídani. Někdo by možná řekl jemná, ale já už dospěl do stádia, že mi přijde prostě a jen prázdná.
MALEJ_EJCKA --- --- 14:08:46 5.12.2013
MACHALIK: Podobnou slabost, tedy nevýraznost má i osmnáctka - ty roky tam samozřejmě cejtit jsou, hlavně v závěru loku (suchost, svíravost). Jinak se musím přiznat, že si vybavuju jen silnou až nepříjemnou sladovost. Ale ať už tu whisky válíš po patře jak dlouho chceš, nevykřesáš příliš rozmanitosti. Jediný, co mi v pozitivním slova smyslu utkvělo v paměti je lehká "živočišnost" ve stylu CVček od Springbank a Longrow.
MALEJ_EJCKA --- --- 12:40:34 25.7.2014
WILDENBURY_SQ: Já jsem teda bezmezný příznivce Octomoru! Byť nutno přiznat, že jsem si jej nikdy nedal "z voleje" jako první kousek... vždy jsem předtím pil něco kouřového a sudového (často právě Laphroaig CS :)).

Pití whisky mě mj. baví i proto, že člověk v ní najde chuti a vůně, které by jinak do úst nikdy nevpustil, byť moje smysly velice lákají - silně živočišný, ale i anorganický až technický. Vždycky mi například voněly mořidla, promazaný stroje nebo čoudící dřevo - no a v Octomoru, byť je v zásadě poměrně nekomplikovanou whisky, to najdu v silně koncentrovaný podobě.