Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
KAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
SAP





*





odkazy






- jak na kávu

- cuketka

- home - barista




*


Kafe roku není:

*

JACOBS
*





Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
PARANOIDANDROID --- 20:28:11 26.8.2005
mixwerk mam a je v klí
SIBYLA --- 20:09:55 26.8.2005
byla tady zmínkou o tom elektrickým mixérku na mléčnou pěnou, zvažuju, že to koupím domů, ale vim, že všude se pěna dělá tou parní tryskou, tak by mě zajímalo, jak je ten mixér efektivní .. mno jestli to k něčemu je :)
ANEKKE --- 19:32:10 26.8.2005
velice vycerpavajici
ZUZAK --- 16:25:19 26.8.2005
???: wow :)
??? --- 15:02:50 24.8.2005
Jak jsem k tomu nesmyslu s mlíkem přišla? Kamarád angličan mě přesvědčoval, že anglické vyšší třídy si do šálku nejprve nalijí mléko a pak teprve přidají čaj. To je asi pravda, tradice tak velí. On k tomu však dodával vysvětlení že je pak čaj daleko lepší, zdravější a bla bla bla. Tuto teorii jsme mu odstřelili docela rychle, když dostal dva šálky čaje a měl poznat jeslti v nich je rozíl. Nebyl, protože do čaje se leje mlíka málo, takže to rozdál nedělá.

Začal mi ale vrtat červík, jak je to kafem, protože v kafi mlíko prokazatelně váže nějaké látky na sebe ( lidi co mají problémy se žaludkem nemůžou pít černou kávu, ale s mlékem ano...) A v kávě typu latte a podobně už by ten rozdíl měl být makantní.
Myslím, že když do šálku naleju jednoho kapucínka smetany, tak ten rozdíl asi nepoznám.

Tak jsem právě provedla experiment.
1,5 cl kávy ( DE excela) přeprskáné přes ten stroj, co mu lichotím jako presovač
1,5 polotučného mléka našlehaného tímtéž prskátorem. V jednom hrníčku, takže teplota a míra našlehání mléka je stejná.

3 skleničky. pojmenujme je A B C

Do skleniček A a B jsem nalila kávu, našla půlku a kávu ze skleničky B nalila zpět do nádoby na kávu. Do skleniček B a C jsem nalila mléko a našla půlku.
Mléko ze skleničky C jsem nalila do skleničky A, čímž jsem dostala vzorek 1 - mléko do kávy .
Do skleničky B jsem nalila kávuz nádoby na kávu, čímž jsem získala vzorek 2 káva do mléka.

Rozdíly
- v teplotě. Ačkoliv káva vzorku 2 byla dvakrát přelévaná, tudíž by měla být chladnější, tak celkově byl mlíko s kafem teplejší než kafe s mlíkem.
- barva tekutina v obou skleničkách měla stejný odstín - káva s mlékem ;o). Pěna vzorku 2 byla bílá s hnědým vzorkem, jak tamtudy tekla káva. Pěna byla vyšší, než u vzorku 1. Barva pěny vzroku 1 ( kafe s mlíkem) byla světle hnědá a nižší.
- chuť - mlíko s kafem (vzorek2) chutnalo ostřeji a trošku nakysle, kafe s mlíkem bylo kulatější, ale míň výrazné.

Howg. Proč já nepíšu diplomku o kafi? Šlo by mi to mnohem líp.
PADRE_MIC --- 14:40:55 24.8.2005
Zdravím, jen tak mimo řeč bych doporučil ochutnat "Ústeckou domácí praženou kávu" její chuť je excelentní
MARTYNI --- 12:27:31 24.8.2005
sslunicko> souhlas, kdyz piju kafe, tak si do nej jiny nez plnotucny nebo smetanu nedam.. ale v tom slehaci prave naslehas jen to nizkotucny, protoze je v nem malo tuku.. a opravdu nema kazdy moznost slehat parou,k cemu taky, penu az zas tak moc nemusim, a tohle je zalezitost 20kc za slehac ;) kulata nadoba z vrchu vicko uprostred tycka s kruhovym hoodne jemnym sitkem..
SSSLUNICKO --- 1:19:41 24.8.2005
tak jsem zkousela ten experiment a musim rict,ze me chutove bunky nezaznamenaly zadne vetsi rozdily....hlavne byl problem v tom,ze byly dost spatne podminky pro pokusy....ale urcite to zkusim znovu...vice profesionalne;o)

MARTYNI: ale to jde vicemene jen pokud je to mleko studene a nebo maximalne pouzit takovy ten mini el.slehac primo na penu....ja tedy delam penu zasadne parou....chapu,ze ne vsichni maji tu moznost,ale prijde mi to nejlepcejsi a nejjednodussi......
jeste k tomu nizkotucnemu mleku.....chapu,ze je dnes trend mit vse s 0,00% tuku,ale me to proste prijde jako barbarstvi,vzyt to to kafe potom klidne muzu naredit rovnou vodou(nebo pridat spetku susene smetany)..............
ja piju kafe s mlikem proto,ze je v nem citit ta sila a plnost kavy(vetsinou picollo) ale zaroven je jemnounke a hladounke, jeste s tou penou.... jako by se clovek laskal s pericky.....
ale to je muj nazor....znam i par lidi,kteri proste plnotucne mleko nesnesou(nebo spise to jeste tucnejsi,klidne primo od zdroje)
MARTYNI --- 16:36:43 23.8.2005
jen co se tyka mlika.. zajimavy je pouzit takovej slehac s jemnym sitkem a nizkotucny mleko, udela to z mlika dobrou penu a kafe chutna zajimave..lze treba posypat skorici nebo tak necim..
SSSLUNICKO --- 13:58:01 23.8.2005
???: ja myslim,ze velky rozdil udela uz to jaky druh mleka pouzijes a taky jaka je sila kavy,jeji druh a samozdrejme chut ovlivni i pressovac,ktery pro pripravu zvolis....(je dost tezke aby po kazde byly stejne podminky)
ted jdu do kavarnicky....tak zkusim idealni podminky...stejne mnozstvi kavy a mleka v obou pripadech (vezmu s sebou i teplomer,aby i teplota byla v obou pripadech stejna) a potom ti dam vedet,ale myslim,ze v tom velky rozdil nebude...maximalne v estetickem vyzneni vysledku....:o)