Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
KAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
SAP





*





odkazy






- jak na kávu

- cuketka

- home - barista




*


Kafe roku není:

*

JACOBS
*





Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
ZUZAK --- 16:25:19 26.8.2005
???: wow :)
??? --- 15:02:50 24.8.2005
Jak jsem k tomu nesmyslu s mlíkem přišla? Kamarád angličan mě přesvědčoval, že anglické vyšší třídy si do šálku nejprve nalijí mléko a pak teprve přidají čaj. To je asi pravda, tradice tak velí. On k tomu však dodával vysvětlení že je pak čaj daleko lepší, zdravější a bla bla bla. Tuto teorii jsme mu odstřelili docela rychle, když dostal dva šálky čaje a měl poznat jeslti v nich je rozíl. Nebyl, protože do čaje se leje mlíka málo, takže to rozdál nedělá.

Začal mi ale vrtat červík, jak je to kafem, protože v kafi mlíko prokazatelně váže nějaké látky na sebe ( lidi co mají problémy se žaludkem nemůžou pít černou kávu, ale s mlékem ano...) A v kávě typu latte a podobně už by ten rozdíl měl být makantní.
Myslím, že když do šálku naleju jednoho kapucínka smetany, tak ten rozdíl asi nepoznám.

Tak jsem právě provedla experiment.
1,5 cl kávy ( DE excela) přeprskáné přes ten stroj, co mu lichotím jako presovač
1,5 polotučného mléka našlehaného tímtéž prskátorem. V jednom hrníčku, takže teplota a míra našlehání mléka je stejná.

3 skleničky. pojmenujme je A B C

Do skleniček A a B jsem nalila kávu, našla půlku a kávu ze skleničky B nalila zpět do nádoby na kávu. Do skleniček B a C jsem nalila mléko a našla půlku.
Mléko ze skleničky C jsem nalila do skleničky A, čímž jsem dostala vzorek 1 - mléko do kávy .
Do skleničky B jsem nalila kávuz nádoby na kávu, čímž jsem získala vzorek 2 káva do mléka.

Rozdíly
- v teplotě. Ačkoliv káva vzorku 2 byla dvakrát přelévaná, tudíž by měla být chladnější, tak celkově byl mlíko s kafem teplejší než kafe s mlíkem.
- barva tekutina v obou skleničkách měla stejný odstín - káva s mlékem ;o). Pěna vzorku 2 byla bílá s hnědým vzorkem, jak tamtudy tekla káva. Pěna byla vyšší, než u vzorku 1. Barva pěny vzroku 1 ( kafe s mlíkem) byla světle hnědá a nižší.
- chuť - mlíko s kafem (vzorek2) chutnalo ostřeji a trošku nakysle, kafe s mlíkem bylo kulatější, ale míň výrazné.

Howg. Proč já nepíšu diplomku o kafi? Šlo by mi to mnohem líp.
PADRE_MIC --- 14:40:55 24.8.2005
Zdravím, jen tak mimo řeč bych doporučil ochutnat "Ústeckou domácí praženou kávu" její chuť je excelentní
MARTYNI --- 12:27:31 24.8.2005
sslunicko> souhlas, kdyz piju kafe, tak si do nej jiny nez plnotucny nebo smetanu nedam.. ale v tom slehaci prave naslehas jen to nizkotucny, protoze je v nem malo tuku.. a opravdu nema kazdy moznost slehat parou,k cemu taky, penu az zas tak moc nemusim, a tohle je zalezitost 20kc za slehac ;) kulata nadoba z vrchu vicko uprostred tycka s kruhovym hoodne jemnym sitkem..
SSSLUNICKO --- 1:19:41 24.8.2005
tak jsem zkousela ten experiment a musim rict,ze me chutove bunky nezaznamenaly zadne vetsi rozdily....hlavne byl problem v tom,ze byly dost spatne podminky pro pokusy....ale urcite to zkusim znovu...vice profesionalne;o)

MARTYNI: ale to jde vicemene jen pokud je to mleko studene a nebo maximalne pouzit takovy ten mini el.slehac primo na penu....ja tedy delam penu zasadne parou....chapu,ze ne vsichni maji tu moznost,ale prijde mi to nejlepcejsi a nejjednodussi......
jeste k tomu nizkotucnemu mleku.....chapu,ze je dnes trend mit vse s 0,00% tuku,ale me to proste prijde jako barbarstvi,vzyt to to kafe potom klidne muzu naredit rovnou vodou(nebo pridat spetku susene smetany)..............
ja piju kafe s mlikem proto,ze je v nem citit ta sila a plnost kavy(vetsinou picollo) ale zaroven je jemnounke a hladounke, jeste s tou penou.... jako by se clovek laskal s pericky.....
ale to je muj nazor....znam i par lidi,kteri proste plnotucne mleko nesnesou(nebo spise to jeste tucnejsi,klidne primo od zdroje)
MARTYNI --- 16:36:43 23.8.2005
jen co se tyka mlika.. zajimavy je pouzit takovej slehac s jemnym sitkem a nizkotucny mleko, udela to z mlika dobrou penu a kafe chutna zajimave..lze treba posypat skorici nebo tak necim..
SSSLUNICKO --- 13:58:01 23.8.2005
???: ja myslim,ze velky rozdil udela uz to jaky druh mleka pouzijes a taky jaka je sila kavy,jeji druh a samozdrejme chut ovlivni i pressovac,ktery pro pripravu zvolis....(je dost tezke aby po kazde byly stejne podminky)
ted jdu do kavarnicky....tak zkusim idealni podminky...stejne mnozstvi kavy a mleka v obou pripadech (vezmu s sebou i teplomer,aby i teplota byla v obou pripadech stejna) a potom ti dam vedet,ale myslim,ze v tom velky rozdil nebude...maximalne v estetickem vyzneni vysledku....:o)
RAVENIUZ --- 13:55:46 23.8.2005
???: fuuha, tak to fakt neviem rozlisit. ja viem rozlisit akurat ci je to obycajna "smetana do kavy" alebo kondenzovane mlieko ;)
??? --- 11:33:11 23.8.2005
Věříte na rozdíl nejdřív mlíko pak kafe versus do kafe mlíko? Experimentuju s různejma teplotatma a stupněma našlehání a furt si nejsem jistá, co je fakt rozdíl a co si namlouvám...