Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
KAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
SAP





*





odkazy






- jak na kávu

- cuketka

- home - barista




*


Kafe roku není:

*

JACOBS
*





Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
WRONSKI --- 20:14:33 4.9.2011
TEREZZZKA: Proč by mělo být espresso s extrakcí pod 20 vteřin zdravotně závadné?
TEREZZZKA --- 20:10:26 4.9.2011
LUKAS87: nikdy jsme tenhle názor neslyšela a odporuje všemu, co jsme se o kávě naučila :) Předně kofein se z kávy uvolňuje až po určité době, zkracovat tedy tuto dobu nedává smysl, ristretto má být "silnější" než espresso, pak také "short" vyjadřuje přece objem, ne délku extrakce (proto je latté macch. long drink, to není z mé hlavy) a pak taky mi bylo vždy opakováno, že espresso extrahující pod hranicí 20 s je v podstatě zdravotně závadné. a pokud si vyzkoušíš udělat ristretto dejme tomu tedy za 15 s 30 ml tekutiny, pochybuju, že bude chuťově nějak zajímavé, bude kyselé a hlavně řídké, za tu dobu se nestihnou rozvinout a vyextrahovat všechny oleje a nápoj tak pozbyde typické konzistence.
LUKAS87 --- 16:19:02 4.9.2011
TEREZZZKA: já vím. jenom jsem měl pocit, že ristretto = 30 ml za polovinu času (tedy cca 15 sec.)

vycházím z tohohle (konkrétně cituju z wikipedie, ale i coffeegeeg a homebarista se na tomhle shodují): "Ristretto is a very "short" shot of espresso coffee. Originally this meant pulling a hand press faster than usual using the same amount of water as a regular shot of espresso. Since the water came in contact with the grinds for a much shorter time the caffeine is extracted in reduced ratio to the flavorful coffee oils."

ačkoli dneska se to skutečně realizuje spíše tak, jak píšeš ty...
TEREZZZKA --- 16:01:44 4.9.2011
LUKAS87: hrubší mletí - rychlejší extrakce, jemnější mletí - pomalejší extrakce. Aby Ti za 30 s vzniklo 20 ml tekutiny, potřebuješ, aby to byl pomalejší proces než za 30 s 30 ml.
LUKAS87 --- 15:58:26 4.9.2011
TEREZZZKA: moment, nemělo by se ristretto mlít hruběji, aby za kratší čas vzniknulo stejný množství rychleji extrahovanýho kafe, než u esressa? teda alespoň tahle jsem o tom četl já...
TEREZZZKA --- 15:22:00 4.9.2011
???: teoreticky ty, které dělají filtrovanou kávu, french press už je celkem dost rozšířený, tak pak už je to jen o dostatku vhodného nádobí a ochotě obsluhy :)
??? --- 15:18:46 4.9.2011
FLIPPER: myslíš jako v čechách, ehm... no ... Dělá vůbec nějaká kavárna bazének silné kávy 1:1 s horkým mlékem?
TEREZZZKA --- 15:15:35 4.9.2011
WRONSKI: je to tak, nemyslím si, že by si tady u nás s tím někdo dával práci a přenastavoval kvůli tomu mlýnek, ale logicky by se to tak udělat mělo, když jen zastavíš extrakci espressa dřív, nedostaneš tak ten kofeinově silnější nápoj, jakým by ristretto mělo oproti espressu být.
FLIPPER --- 15:11:28 4.9.2011
TEREZZZKA: díky ... teď už aspoň vim jak si odborně říct o moje oblíbený "cafe con leche" na kterym jsem si vypěstoval závislost ve Španělsku :)
WRONSKI --- 14:58:48 4.9.2011
Aha, takže na ristretto musí být jinak namleto, a nikoliv kratší extrakce - v tom případě jsem řádné ristretto ještě neměl.