Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
KAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
SAP





*





odkazy






- jak na kávu

- cuketka

- home - barista




*


Kafe roku není:

*

JACOBS
*





Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
TEREZZZKA --- 14:29:28 4.9.2011
no dobře, nechce se mi vůbec nic užitečnýho dělat :) , tak stručný přehled

espresso - malá silná káva, připravená ze 7-10 g jemně mleté kávy, extrahovaná po dobu 20-30 sekund, pod tlakem asi 9 barů, vodou o teplotě asi 93 st.Celsia, o výsledném objemu 20-30 mililitrů. Výsledná viskózní tekutina obsahuje asi 5 mm vysokou vrstvu elastické cremy.

ristretto - malá silná káva, připravená ze 7-10 g jemně mleté kávy, avšak jemněji než na espresso, abych při dodržení stejných podmínek ohledně teploty, tlaku a doby extrakce dosáhli výsledného objemu do 20 ml

espresso macchiato - espresso zalité troškou mléka a mléčné pěny, podávané v šálku o objemu asi 80 ml

cappuccino - mléčný nápoj podávaný v šálcích o objemu 150 - 180 ml, obsahující espresso a zpěněné mléko, výsledný nápoj má pak asi 1 cm vysokou pěnu, objem 150-180 ml a měl by být přirozeně sladký, ale zároveň nepohlcující chuť kávy, o teplotě, která umožňuje okamžité napití.

café latté - mléčný nápoj připravovaný z espressa a teplého mléka, v šálku o objemu okolo 250 ml, obsahující miminum mléčné pěny

latté macchiato - mléčný "long drink" připravovaný do vysoké sklenice o objemu asi 300 ml, obsahující zpěněné mléko, asi 3cm vysokou pěnu a espresso

café au lait - nápoj pocházející z Francie, servírovaný původně v polívkových miskách, obsahující zpravidla překapávanou kávu zalitou teplým mlékem s miminem mléčné pěny



Takový základ, snad jsem nic nespletla.
ANYSA --- 13:54:11 4.9.2011
???: moje angličtina je víc než dost mizerná :-/ právě proto jsem se ptala na nějaký český web.
??? --- 13:32:04 4.9.2011
ANYSA: anglická wikipedie ;-)
TEREZZZKA --- 12:24:31 4.9.2011
ANYSA: ne :) ale až dopíšu bakalářku a udělám státnice, tak to můžu sepsat :) Nebo si můžeš sehnat knihu O kávě od Petry Veselé, je to tam celkem dost názorně popsáno.
ANYSA --- 11:53:14 4.9.2011
TEREZZZKA: tak nejenže nevím v tvé anketě co polovina pojmů znamená, ale vlastně ani nevím, jaké jsou rozdíly mezi kávou macchiatto, latté, cappuccino, ristretto a spousta dalších názvů, které vídám v kavárnách. A navíc je ani neumím správně vyslovit. Nemáš tip na nějaký web kde by to bylo hezky česky všechno vysvětlené ?
TEREZZZKA --- 22:41:33 1.9.2011
Zahlasujte mi, ze zvědavosti, kdo ten klub nesledujete... dík :)
[ TEREZZZKA @ ANKETY všech témat ]
??? --- 7:52:52 30.8.2011
LA_SKA: ha - tak já si nedávám "nejmenší kafe jaké umíte uvařit s mlékem." ale flat white, dobré vědět ;-)


BLACK_ONYX --- 13:43:54 29.8.2011
LA_SKA: Skoro nikde. Ono záleží, co vlastně chceš za Flat White. Zkus Cup Up na Vinohradech, tak jsme ho s panem Smrčkou zkoušeli :-)
LA_SKA --- 9:24:25 29.8.2011
Poradíte, kde v Praze dělají Flat White?
??? --- 13:32:19 25.8.2011
???: Citim sa hyckana a je to super.