Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
KAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
SAP





*





odkazy






- jak na kávu

- cuketka

- home - barista




*


Kafe roku není:

*

JACOBS
*





Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
MACATA_PRDELKA --- 3:07:24 17.12.2009
ERNEST_GASKIN: už sem to četla třikrát dokola, ale... asi mi dnešní množství vypité kávy znemožňuje pochopení psaného textu.

prostě tomu nerozumím. jak to myslíš s tou čokoládou? a dubají? káva je rostlina a kakaový bob snad není plod stromu? standart korporačního kapitalismu - to je něco z marxe?
ERNEST_GASKIN --- 2:59:11 17.12.2009
jo, a ještě jedna věc, coby vzkaz závistivejm lidem, který mi před nedávnem vyčítali, jak se vytahuju se svym kávovarem.

johanka je nemocná a je dost možný, že vzhledem k nízkejm teplotám umře, protože si v současný době nejsem schopnej dovolit profesionální servis.

kdybyste náhodou někdo dobře znali nějakého kávovarového opraváře ochotnýho nějak se dohodnout, dejte mi prosím vědět. nerad bych o tu holku přišel.
ERNEST_GASKIN --- 2:46:31 17.12.2009
BOTA01: to si děláš prdel, tuček tam byl? začínám tomu klukovi fakt závidět. jako jo, dělá pro bohémy, ale musí se taky nějak živit, žejo.
a účast na out of the box? bastard.

jinak,
co se týče strady. další info, co jsem vyhrabal, mluví o tom, že bude stejným způsobem, tedy okamžite, regulovatelná teplota, údajně bude ovladač vypadat jako jog disk ipodu ;))
každá hlava (dokonale samostatná - vastní boiler) má mít zabudovanou paměť pro několik způsobů extrakce a USB port (zkurvenej usb port na kávovaru, chápete to?) s plnou kontrolou nad všemi variabilitami extrakce.

technicky to znamená, že opravdu už nebude co objevit na espressu, jak jít dál. Ano, ten stroj bude drahej jak blázen, ale dřív nebo později ostatní výrobci espressomašin přijdou s jejich koncepty a do deseti let bude strada stát několik desítek tisíc. bude si jí moct dovolit prakticky každej.
každej si bude moct stáhnout soubor s příponou .stradapyčo, kterym dvojklikem vyrobí kávu za extrakce, jak jí někdo navrhl. dostupné budou mlýnky s mikro filtry, které zaručí přesnou hrubost mletí.

na baristovi bude už jen dose a tamp - tolik pro nás, jako pro už prakticky vyhynutej druh.

a abych to nekončil tak katastrofálně - paul pratt tvrdí, že několik jeho známejch servisáků uvažuje, že zruší autorizovaný servis pro lamarzocco před vydáním strady, protože si nedokáží představit, jak jí proboha budou opravovat ;))

VAMPIREGIRL: ona je tahle oblast diskuse, nadnešeně označitelná "perly sviním" příliš komplexní. S čokoládou se to moc srovnávat nedá - to, co se nazývá dnes čokoládou je diametrálně odlišné od její původní chuti a po pravdě si nejsem jistý, jestli je to ku škodě. Obecně přijímaný koncept "kvality" čokolády lindt je především v podílu kakaa, které čokoládu nedefinuje o mnoho více, než ostatní součásti směsi. to -imho- zabíjí původní snahu o zkvalitnění ingrediencí a přípravného procesu tím, že se příliš odklání od chuťového konceptu čokolády.

kafe je na tom jinak. kafe je prostě kafe. je to konkrétní rostlina. a samozřejmě, člověk zvyklý na úroveň chemicky dorovnávané kávoviny v instantní kávě nedocení chuťový rozdíl vůči kávám nejvyšší třídy. obecně ale platí, že existuje kvalitativní třída, která bez problémů dnešní standart korporačního kapitalismu bez problémů přebije v každém člověku.
zásadní rozdíl, který dá skok z kávového ekvivalentu papírové krabice pod mostem do prezidentského apartmá dubajského hotelu bych ale samozřejmě považoval až za kontraproduktivní, ale - i když se nerad opakuji - jsem si jistý, že existuje cesta, jak potěšit jakéhokoliv kávového pijana chuťově nevídaným zážitkem.

a jen zběžně k cukru; samozřejmě, že všeho moc škodí. kilo soli také promění sebelepší jídlo v něco, co chutná jako... kilo soli. ale prostá špetka ho může posunout dál. nesnažím se tvrdit, že by všichni měli sladit; jen bych nepovažoval užívání cukru jako primárně špatnou věc.
KOCHANSKA_CH --- 13:36:28 16.12.2009
Lindt & Sprüngli miluju. Teď jsem dostala hořkou s mátou. Už se po ní zaprášilo. :-)
VAMPIREGIRL --- 13:34:33 16.12.2009
PALEONTOLOG: no, já jsem například podstrčila Lindtku už pár lidem a většinou mě s ní poslali někam, že je hořkáááááá a takhle čokoláda nechutnááááááá :-)
PALEONTOLOG --- 11:04:09 16.12.2009
VAMPIREGIRL: to si myslím, že právě poznají, obdobně jako u té čokolády... že se zarazí a nebudou vědět, jak reagovat.. je věc druhá.. nadruhou stranu - lidem co zkremují milku bych tu 70% taky rád koupil.. ať si pochutnají (konečně)
VAMPIREGIRL --- 23:07:59 15.12.2009
ERNEST_GASKIN: ale jo, z těch instantních kafí si jacobs nestojí až tak zle, nicméně těžko říct, jestli lidem, co si prostě daj čas od času instantní jacobs, bude chutnat nějaká fajnšmekrovina. To je skoro jako kdybych občasnému konzumentovi milky předložila osmdesátiprocentní lindtku :-))) asi by ji taky nedocenil. Ale co vím, možná by pro ni zahořel a stal se z něj znalec :-)

Co se cukru týče - zastávám názor, že každému, co jeho jest. Já kafe ani čaj nesladím už od dětství, nechutná mi to, spíš mi přijde, že to tu chuť zabíjí a sjednocuje - sleje mi to všechny druhy kafe i čaje do jedné podobné chuti. Ostatně já bych do sebe nenalila ani sladký džus nebo limonádu, vadí mi to.
MACATA_PRDELKA --- 23:03:43 15.12.2009
nedá mi to, pochlubím se.
ode dneška si melu a připravuju kávu dovezenou přímo z Habeše, před 6 dny upražená a koupená v Hararu. Nure roasted harar coffee. Zatím teda chroupu zrnka a prohnala sem to french pressem, zítra vylovím džezvu ze dna kredence.

první zážitky, voní intenzivně, čerstvě (no jasně:-), trochu po upečeném chlebu. je středně silná, plná, acidita velmi jemná. dochuť až do sladka. necítím tam žádné příchutě (zatím), prostě samotné kafe skrznaskrz.
BOTA01 --- 19:02:52 15.12.2009
ERNEST_GASKIN: Doplnim info primo od zdroje(z veletrhu) od dvou nadsencu http://www.doubleshot.cz/2009/10/25/la-marzocco-out-of-the-box/
GHOSTDOG --- 14:21:38 15.12.2009
JOPS: ted na mě z elle vypadly vzorky nescafe espresso, alta rica a cap colombie...je to ten prášek tak by mohly být dobrý...zkoušet ale nebudu:-)))