Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
Sous-vide, vaření ve vakuu při konstantní nízké teplotě
SARRI
Sous-vide (z francouzštiny, v překladu znamená „ve vakuu“) je kuchařská metoda, při níž se potraviny připravují ve vzduchotěsném umělohmotném obalu ve vodní lázni s řízenou teplotou. Takto vakuované se potraviny (maso, ryby, zelenina nebo ovoce) pošírují po různě dlouhou dobu. Většinou jde o několik hodin – někdy až 72 – při přesně vypočítané teplotě, která je nižší než bod varu. Nejčastěji při teplotě v rozmezí 55 – 60 °C. Záměrem je zachovat přirozenou chuť, šťávu a texturu kvalitní potraviny při stejnoměrném ohřívání v přesně teplotně kontrolované vodní lázni.

Hlavní výhody metody sous-vide
- Široké možnosti využití – je vhodný pro přípravu masa, ryb i zeleniny
- Uchování původních vlastností potravin – nemění se vzhled, barva, vůně ani obsah živin
- Snadné plánování – suroviny můžete mít předem připravené k další úpravě
- Úspora na surovinách - maso má minimální váhový úbytek
- Ekonomický provoz – nízké náklady na energie

[https://sousvideguy.com/wp-content/uploads/2016/10/Anova_Review.png]
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
DEVIL --- 15:36:05 27.8.2020
VOY: ja je obracim naruby. ja to ale pouzivam tak 1 tydne na maso a tak dvakrat tydne na vajicka ktery nemusej bejt v plastu..
s tema rohama ma kure pravdu ale ja se cejtim lip kdyz ten pytlik pouziju 2x
KURE --- 9:45:07 27.8.2020
DEVIL: ty sponky mě sraly, koupil jsem v obi plastový svorky do dílny, jsou větší a snáz se s nima operuje.

VOY: to bych nedělal.
teoreticky by šly umejt, ale mam strach aby něco nezůstávalo v růžcích, nebo se důkladnym mytím neprotrhly.
A vzhledem k tomu kolik toho dělam a ceně těch pytlíků a voseru s mytím to nemá cenu.
VOY --- 9:25:11 27.8.2020
DEVIL: A ty je pak nějak reusuješ?
??? --- 8:43:50 27.8.2020
DEVIL: Díky, pomohlo mi to rozhodování.
DEVIL --- 7:31:48 27.8.2020
???: to vis ze jo. to staci. jestli nemas profi kuchyni tak ti staci cokoliv co umi ve vode zatapet na pozadovanou teplotu...
vacuum sealer nepouzivam. stacej mi ziplocy a takovy ty A kancelarsky svorky
??? --- 12:51:12 26.8.2020
Můžu se zeptat, co si myslíte o tomhle setu? Je to aspoň průměrné?
SET Lauben Sous Vide Stick SV01 + Lauben Vacuum Sealer VS01
DEVIL --- 11:32:54 18.2.2020
KURE: Modernist Cuisine - The Art and Science of Cooking
KURE --- 16:19:35 7.2.2020
NECRO_BUTCHER: tak recepty napsané v knize jsou nepoužitelné :D ty suroviny prostě neseženu, i kdybych chtěl, což nejspíš nebudu.
Ale jednotlivé části, popis úpravy jednotlivých komponent a taková ta omáčka kolem receptů je přesně to co jsem chtěl. tedy Děkuji.
NECRO_BUTCHER --- 19:46:08 6.2.2020
KURE: thomas keller - under pressure
KURE --- 12:24:09 6.2.2020
možná lehce ot, ale nemáte tip na kuchařku/YT kanál/web... kde se sous vide probírá nějak víc technicky do hloubky? Tedy místo "hoď maso na hodinu do 62stupňů, ogriluj, voila!" teorie, proč kolik stupňů na jaký maso, nějaké méně tradiční použití SV, ovoce, zavařování, omáčky. prostě něco zajímavého :)