Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
recepty, fotky > zajímavá jídla a nápoje z cest ...
TSOH
na svých vejletech asi každý narazil na jídla v dané destinaci, která člověk třeba vidí/jí prvně... pojďte se podělit o recepty, fotografie... [http://3.bp.blogspot.com/_1YoRyntjFLA/SJC6Efp7-UI/AAAAAAAABDs/ODSUxS0A8y8/s400/tagine%2Bopen%2Bfire.jpg]
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
COLOMAN --- 13:38:36 13.12.2010
poznáte volaký odskúšaný recept na banány určené na pečenie/varenie??
skušalisteuž? jedliuž? chutnávám?
??? --- 3:43:40 23.7.2010
GIMEL: taky bych prosil o recept
ABNOBA --- 10:56:07 13.7.2010
GIMEL: muzu tedy poprosit o recept na Masaman Kari...doufam,ze tady v Berline potrebne ingr.sezenu:)))
mockrat dekuji:)))
EZEE --- 4:09:59 12.7.2010
???: morskej pavouk nebo jak ze?
OHONEY --- 14:07:45 2.6.2010
sapa trznice v prazske libusi ma zasoby
GIMEL --- 15:22:59 29.5.2010
ABNOBA: mám třeba hrozně dobrý recept na Masaman Kari (thajské), ale to se taky u nás moc vyrobit nedá. Většinou mi všechny pokusy ztroskotají na chybějící tamarindové šťávě nebo krevetové pastě :(
ABNOBA --- 14:52:32 29.5.2010
ELDA:
super...falafel miluji.A proto hnedka recept ukladam...
:) :) :)
ABNOBA --- 14:49:47 29.5.2010
GIMEL:
jj...to bude asi moc dobre?
Mas prosim jeste podobne receptury...dekuji za info
:) :) :)
ELDA --- 20:28:35 17.5.2010
Recept - Falafel
1 kilo sušených bobů namočíme na cca. 6h. (může být bob, cizrna, hrách, soja atd... či jejich směs) Zcedíme, opláchneme a znovu namočíme. Tento postup opakujeme dokud boby nebudou ve stavu klíčivosti. 24h by mělo stačit. Zcedíme a vyklopíme je do suché utěrky.
Vezmeme svazek petržele a koriandr natě a společně s 1 a půl hlavou česneku, jarními cibulkami a chilli papričkou jemně nasekáme.
Z bobů vyjmeme vrchovatou čajovou misku a zbytek rozmixujeme či projedeme mlýnkem na maso. Postup opakujeme dokud se z bobů nestane "suché" konsistentní těsto. Kousky bobů nám nevadí! Pokud se nahromadí přebytečná voda, tak jí odlijváme.
Přidáme nasekanou směs bylinek, 3 vrchované lžíce římského kmínu, 1 plochou lžíci mletého kardamonu, půl lžíce skořice a 1 lžíci mletého koriandrového semena a 2 lžíce sole a řádně promícháme. Dle potřeby přidáme ještě sůl, mletý koriandr a skořici.
Jestli je směs ve správném stavu měla by bez problémů držet jako krabička od syrek ve vertikální poloze. Pokud je řidčí rozmixujeme ještě zbývající část bobů do tuhého stavu a přidáme do těsta. Jinak zahustíme moukou či strouhankou a necháme hodinu odstát.
Ve fritéru či hluboké pánvi necháme rozpálit cca. litr oleje a z těsta hazíme kuličky ve velikosti vlašských oříšků do oleje. V Israeli na to mají speciální pomůcku, mi si budeme muset vystačit s lžící a rukou.
Smažíme do zlatova a podáváme s pitou, chumusem, techinou, harisou, zeleninovým salátem a Jemenským Chilbe z řeckého sena jako první a poslední chod:) Nechte si šmakovat - heb. be-teavon:)
GILLIATT --- 20:44:09 5.4.2010
Fotky jsou z pokusu o oslavu rakouských katolických tradičních Velikonoc v bosenské (tedy převážně muslimské) části Bosny a Hercegoviny. Jídlo se nejrpve muselo donést do kostela a nechat pocákat svěcenou vodou.

[http://lh4.ggpht.com/_ByynQ81QTUQ/S7osZKlNZlI/AAAAAAAAAEs/ZacuL7vNII0/P3291286.JPG]

[http://lh4.ggpht.com/_ByynQ81QTUQ/S7osZI05-jI/AAAAAAAAAEw/fzU4mzOPcbY/P3291287.JPG]

Na talířích je rakouská šunka, vepřový jazyk, uzené, klobásy, salám a pochopitelně vejce. Dále křen a k tomu se zakusovala sladká štola plněná skořicí, cukrem a rozinkami. Pokud se to přehnalo s křenem tak se zabořil nos do té štoly a přestaly slzet oči. To jsem tedy předtím neznala.