Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
Ájurvéda
CONTINUITY
Informace, zkusenosti a odkazy tykajici se tradicni indicke mediciny. Byliny, techniky, masaze, oleje, vyvazovani konstituce, knihy a texty, lekari a odbornici a dalsi :)

Ajurveda.cz - je tam i prehled dalsich odkazu:)
Ayurveda.cz, ajurvedske centrum Dr. Freje
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
CONTINUITY --- 12:44:35 4.9.2015
REK11: Je mi úplně jasný, že může být spousta dobrých chovů, kde se dělá všechno správně, ale bio certifikát nemají, protože je to drahý, byrokratický a kdovíco všechno....

Ale jak to mám jako běžnej spotřebitel poznat? Pokud nemám informace o konkrétní farmě, nekupuju přímo od nich, tak bio je alespoň nějakou zárukou něčeho. Pokud vím, stanovují jeho pravidla nějaké alespoň minimální snesitelnější a přirozenější podmínky chovu zvířat. Tedy, že musí mít nějaký výběh a nemohou být krmena totální chemií.
Je mi jasné, že to mohou být podmínky opravdu minimální, že to rozhodně nemusí dosahovat ájurvédských představ o kvalitním mléce, ale každopádně jako spotřebitel vnímám v nebio a bio mléku opravdu zásadní rozdíl.
Běžné nebio mléko v supermarketu (nemluvím o tom z té vaší farmy:) považuju za naprosto nepoživatelný sliz, už na pohled (jemné odstíny divných barev, divná konzistence), z požití i malého množství se mi zvedá žaludek, už ani kafe s trochou toho nemůžu vypít...když jsem si to posledně několikrát dala v masale na festivalu (překecala jsem se, že mi stojí za to dostat do sebe to zahřívající koření, i za cenu požití "mléka"....), bylo mi z toho divně ještě asi 24 hodin....není to podle mě vůbec potravina a dobrovolně už to do sebe nedám...
Čerstvé bio mléko mívá alespoň konzistenci-vůni-vzhled-chuť připomínající jídlo a takovéto efekty nezpůsobuje....

Samozřejmě další problém je homogenizace, homogenzivoané bio mléko taky považuju za nepoživatelné i v malém množství :(( (na tento problém mě rovněž poprvé upozornil Prashanti, a moje zkušenost přesně potvrzuje to, co řekl, že homogenizací se z mléka stává nestravitelná podivnost....)
Stejně tak nepovažuju za poživatelná žádná mléka ošetřená UHT z Tetrapacku, bio nebo nebio, jedno, tento způsob zpracování prostě potraviny ničí.

Co se týče "farmářského" mléka, k tomu budu mít důvěru právě jen, pokud budu znát konkrétní farmu a budu vědět, že to na ní je třeba tak, jak píšeš ty. Protože, co si pomůžu, pokud je mléko "přímo z farmy" a ta farma je nějaký klasický velkochov (tuhle jsem překládala manuál k dojicímu zařízení pro takový velkochov, kde obšírně vysvětlovali, proč je nejekonomičtější, aby krávy hlavně nikam nechodily, děs a hrůza, produkty tohoto systému prostě požívat nechci a vůbec mě nepřekvapuje, že je mi z toho zle....)...

Můžeš rozvést, co je tedy v nepořádku s těmi bio chovy? Ráda se poučím?

Osobně mi z mléka dostupného na CZ trhu momentálně přijde nejlepší BioVavřinec, to je opravdu dobré a mám z něj dobrý pocit, že snad má dokonce i nějaké ty pozitivní vlastnosti, které mléku přisuzuje ta ájurvéda :)
Dobré je taky nehomogenizované bio mléko, které mají v Bille, i když Vavřinec je o třídu lepší :)
REK11 --- 12:38:36 30.8.2015
CONTINUITY: musim ti oponovat. Meli jsme kravin, kravy mely vybeh, kdy v rozumnem pocasi mohly byt venku. Nijak rozhodne netrpely, ale bio znacku jsme nemeli. Ostatne ani hodne jinych podobnych zarizenich. Jinak o bio si myslim svoje od prednasek na VS-zemedelka. Radsi farmare. Ted jsem si donesla od kamaradcina otce krasnou mrkev, cibuli a cesky cesnek....
CONTINUITY --- 9:49:59 3.6.2015
Nabízím knihy:

Vasant Lad: Ayurveda: The Science of Self-Healing 200,-
David Frej: Ájurvéda 150,-

Pošlu poštou kamkoliv, což je asi nejjednodušší, jinak si je můžete taky vyzvednout večer na Vinohradech
KLUZAU --- 10:53:59 19.5.2015
ahoj, prodám Ayurveda and the mind, dr. Frawly, za 150 Kč. Sešli se mi doma dva kusy.
HORA --- 13:54:01 8.4.2015
CONTINUITY: Jj, to máš pravdu, že pokud by to měl brát všechno člověk doslova bude pořád akorát přemýšlet nad jídlem, což se mi právě poslední dobou dost stává..
Nějak se právě snažím najít balanc mezi tím na co mám chuť a co "by se mělo".
Je to asi tím, že jsem teď načetl nějaký knížky, a tak to pomalu vstřebávám.
Bohužel se právě občas nevyhnu extrémům, ale to je asi normální.
Taky si ale myslím, že intuitivní přístup je fajn. Já si vždycky jakoby vizualizuju to jídlo, který budu vařit a vnímám co na to moje tělo :)
S tím melounem to byl jen takovej příklad :) Taky by mě nenapadlo jíst meloun a zapíjet ho mlíkem :)
Na druhou stranu udělat si banánovej koktej by mě v létě napadlo a tahle kombinace taky není doporučená kvůli rozdílné vípace obou potravin.

Asi to nebudu hrotit a půjdu zlatou střední cestou ;)









CONTINUITY --- 13:01:09 8.4.2015
JANITA: tentokrát bohužel nejdu, ale velmi doporučuju :))
CONTINUITY --- 11:18:14 8.4.2015
HORA: Kdybych měla dodržovat úplně všechna ta jemná pravidla z knih co s čím, to by si člověk nemohl dát skoro žádné jídlo ;)) ...myslím že rozvíjení intuitivního přístupu je základ....

Na druhou stranu, s tím melounem a mlékem možná trochu cítím o čem to je, nějakej smysl mi to dává.. Meloun se pokud vím doporučuje jen samotnej, s ničím..... Bude to mít důvody.
Ale potom stejně záleží na konstituci, a na stavu agni, někteří to spálí bez problémů :) Fakt bych se dívala na to, jak to cítíš v břiše, jak se pak cítíš a co pak vylučuješ, a rozhodla se podle toho....
Je pro tebe tahle kombinace nějak důležitá?
Osobně si neumím představit, že by mě to napadlo jíst víc než 1x za rok, a takto málo je přijatelná prakticky jakákoliv kombinace ;-D, takže bych se tím vůbec netrápila, akorát bych si to asi dala před jakýmkoliv dalším jídlem, rozhodně ne po slaném jídle...

Ale pokud cítíš potřebu jíst mléko s melounem každej týden, tak pak jistě má smysl to řešit....a pokud bys to jedl každej den, tak to bych to doporučení nebo spíš nedoporučení brala docela vážně....
JANITA --- 7:24:32 8.4.2015
CONTINUITY: jdeš? Mě to hodně láká!
HORA --- 19:54:39 7.4.2015
CONTINUITY: Tak jasně, jako mně bude třeba dobře fungovat i sekaná s hořčicí a rohlíkem někde v bufáči :) Jen, mě zajímalo, jestli to někdo řešíte, nebo jíte takříkajíc intuitivně.
CONTINUITY --- 16:26:41 7.4.2015
HORA: Asi bych to tak nehrotila, pokud tobě ta kombinace funguje bez problémů, tak se tím není potřeba trápit :)