Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
KÁVA A ZDRAVÍ - studie o zdravotních účincích kávy
FADE
KÁVA - ČERNÉ ZLO NEBO POKLADNICE ZDRAVÍ?

Existuje řada mýtů o kávě a účincích, které má. Existuje i řada studií, které je vyvracejí či potvrzují. Zkusme dát dohromady, v čem káva škodí a v čem pomáhá.

Prosím, uvádějte zdroje, ze kterých čerpáte, ideálně odkazy na původní studie. Vítané jsou i články o těchto výzkumech referující, případně i zajímavé vlastní zkušenosti s pitím kávy či s vysazením či omezením kávy (v čem vás výrazně ovlivnilo - jak po stránce fyzické, psychické či sociální).
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
??? --- 9:24:21 17.7.2014
KATCHKA81: to je úplně jedno. A pokud to nebyl extrakt, ale dělala sis nálev nebo tak něco, tak tam se toho vylouhuje ještě méně. Proto najdeš víc antioxidantů v instatním kafi, než v espresu.

Zelená káva je na spalování tuků podvod a jako zdroj antioxidantů často méně hodnotná než dobře upražená směs s robustou. Zato je ovšem patřičně drahá, aby to podpořilo placebo efekt. Nehledě na to, že je daleko vyšší riziko výskytu mykotoxinu v něčem co neprošlo tepelnou úpravou a bylo to převáženo v pytlích na vlhkých lodích...

Ještě jsem kdesi zachytila, že někdo nabízí tu pravou zelenou kávu - ne jen neupražená kávová zrna, ale nezralá kávová zrna, snad dokonce ani nezfermentovaná. Což kromě toho že to bude hořké a hnusné, tak to ještě bude plné dosti divokých, škodlivých alkaloidů, které se rozkládají jednak při dozrání (srovnej chuť klasické komodnitní kávy a nějaké výběrovky zpracované suchou metodou) a pak především při té fermentaci.

To už je vyložená volovina.
KATCHKA81 --- 20:53:17 16.7.2014
Nemyslela jsem zelenou kavu v kapslich, o tom vime sve, ze? ;)
??? --- 21:08:23 15.7.2014
KATCHKA81: zelená káva je jako všechny zázračné přípravky podvod. Nepopírám tvou zkušenost že ti je lépe, ale není to zelenou kávou.

viz třeba http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf990510g (rozdíly jsou především v druhu kávy - robusta má antioxidantů více (proto je taky hořká), nikoliv v tom, jestli je to pražené a nebo ne)

http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf011702q nejvíce antoxidantů se do vody vylouhovalo u středně pražené kávy

Nejvíc antioxidantů je v kakau http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf0101410

A je to silný alergen http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7296806

A metaanalýza studií o hubnutí dopadla ještě hůř http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2943088/

SIVER: nejzdravější bude cikorka - tedy pražená čekanka - má ochranný vliv na játra. Čistá je buď docela drahá jako instantní a nebo se prodává jen upražená jako Karo s K. Ostatní jsou obilné, tedy méně nějakých účinných látek, více škrobů a pro ty co se mu vyhýbají, tak taky lepek.
Případně vyloženě funkční jsou pak ajurvédské kafe - tam je čekanka + léčivá bylina. http://www.ayur.cz/ayujrvedske-kafe

Zkoušela jsem pražen čekankový kořen a není to špatné, ale nedaří se mi ji pražit rovnoměrně. Často se míchá taky s praženým pampeliškovým kořenem, což pak léčivé účinky zesiluje.

Tohle je docela dobrej recept, ale osobně je lepší mít tam víc čekanky, než ostatních kořenů.
Love Your Liver Herbal Coffee | Delicious Obsessions
http://www.deliciousobsessions.com/2014/03/love-liver-herbal-coffee/
KATCHKA81 --- 20:51:44 15.7.2014
A zkouseli jste zelenou kavu, napr. S kardamomem?je to nahrada kavy, varianta melty nebo caro, ale mnohem chutnejsi.je to tedy hodne subjektivni, ale hodne mi pomohla zvysit imunitu-nebyla jsem nemocna v zime,spaluje tuky atd... kazdy si v ni najde to sve.dejte vedet, jak chutna vam ;)
SIVER --- 18:37:28 2.11.2012
POLIS: a nějaké důvody proč ji doporučuješ? co caro či melta? pil sem obojí,ale nejvíce mi chutnala vitakáva
POLIS --- 15:43:14 13.9.2012
SIVER: vitakavu muzu jen doporucit!
SIVER --- 20:54:50 27.6.2012
Tak na konec to vyhrála vitakáva
SIVER --- 17:19:29 27.6.2012
co jsem četl tak Melta je zdravější,ale nenašel jsem porcovanu meltu,nevíte kde koupit?
SIVER --- 17:11:59 27.6.2012
Zdravím Vás milovníci kávy,jelikož chci nahradit kávu něčím jiným tak bych rád se zeptal zkušenějších,kteří to vyzkoušeli. Co je chutnější,zdravější,podobný kávě.

Zvažuju Caro,nebo Caro vital či Meltu.Máte s tím nějaké zkušenosti?

Díky
MOMENT --- 16:32:29 20.6.2012
IMHO:

supermarketove kavy jsou jednim z duvodu, proc prevazuje nazor o nezdravosti kavy. dalsim duvodem, proc si lid mysli, ze kava je nezdrava je zpusob pripravy. kava MUSI byt cerstve uprazena. zrna po uprazeni ztraci kvalitu uz po nekolika dnech (u prekapavanych kav, tzv. dripech atd., je rozdil znat velmi markatne klidne hned druhy den, pokud fazole (zrna) nechame lezet nekde v otevrenem pytliku v policce kdesi v kuchyni. namleta kava, pokud jsme si ji nenamleli sami primo v ramci procesu pripravy jedne "porce" nema smysl. vsimnete si, ze v kavarnach, kde se snazi o spickovou pripravu, melou kavu zvlast na kazde jedno espresso! (pokud neni v lokale 64 japoncu). namleta kava ztraci kvalitu v ramci desitek minut. v procesu "zvetravani" kavovych zrn se v kavarnach "utahuji mlynky: v ramci jednoho baleni se lisi hrubost mleti na zacatku zpracovavani a na konci, pokud je pytel otevren nekolik dni, jinak by vysledne espresso z poslednich zrn nebylo podobne tomu prvnimu.

a proc o tom mluvim: kavova zrna po uprazeni reagujji se vzduchem a s okolni vlhkosti a diky obsahu tuku zlukne (to jsou ty kysele a horke pachute) a pokud pripravujeme kavu neuvedomele (mluvim hlavne o prilis dlouhe extrakci), kavu prepalime; neco jako prelouhovany caj. trisloviny nam skoro ani nedovoli napoj vypit. bohuzel u kavy jsou na to lide v cechach zvykli, takze jim to neprijde divne.

shrnuti: jakakoli balena kava bez data prazeni: nebrat, nepit. takovehle balicky se vali mesice kdesi ve skladech a to, ze balicek je vakuove uzavreny, neznamena, ze se vyse popsane procesy nedeji.

tady podrobnejsi informace a odkazy z jednoho ceskeho blogu:
http://jaknakavu.eu/espresso/supermarketove-espresso/
http://jaknakavu.eu/o-kave/vyvraceni-kavovych-pover-odkaz-na-pojednani/
http://jaknakavu.eu/o-kave/literatura-a-filmy-o-kave/