Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
KÁVA A ZDRAVÍ - studie o zdravotních účincích kávy
FADE
KÁVA - ČERNÉ ZLO NEBO POKLADNICE ZDRAVÍ?

Existuje řada mýtů o kávě a účincích, které má. Existuje i řada studií, které je vyvracejí či potvrzují. Zkusme dát dohromady, v čem káva škodí a v čem pomáhá.

Prosím, uvádějte zdroje, ze kterých čerpáte, ideálně odkazy na původní studie. Vítané jsou i články o těchto výzkumech referující, případně i zajímavé vlastní zkušenosti s pitím kávy či s vysazením či omezením kávy (v čem vás výrazně ovlivnilo - jak po stránce fyzické, psychické či sociální).
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
SIVER --- 18:37:28 2.11.2012
POLIS: a nějaké důvody proč ji doporučuješ? co caro či melta? pil sem obojí,ale nejvíce mi chutnala vitakáva
POLIS --- 15:43:14 13.9.2012
SIVER: vitakavu muzu jen doporucit!
SIVER --- 20:54:50 27.6.2012
Tak na konec to vyhrála vitakáva
SIVER --- 17:19:29 27.6.2012
co jsem četl tak Melta je zdravější,ale nenašel jsem porcovanu meltu,nevíte kde koupit?
SIVER --- 17:11:59 27.6.2012
Zdravím Vás milovníci kávy,jelikož chci nahradit kávu něčím jiným tak bych rád se zeptal zkušenějších,kteří to vyzkoušeli. Co je chutnější,zdravější,podobný kávě.

Zvažuju Caro,nebo Caro vital či Meltu.Máte s tím nějaké zkušenosti?

Díky
MOMENT --- 16:32:29 20.6.2012
IMHO:

supermarketove kavy jsou jednim z duvodu, proc prevazuje nazor o nezdravosti kavy. dalsim duvodem, proc si lid mysli, ze kava je nezdrava je zpusob pripravy. kava MUSI byt cerstve uprazena. zrna po uprazeni ztraci kvalitu uz po nekolika dnech (u prekapavanych kav, tzv. dripech atd., je rozdil znat velmi markatne klidne hned druhy den, pokud fazole (zrna) nechame lezet nekde v otevrenem pytliku v policce kdesi v kuchyni. namleta kava, pokud jsme si ji nenamleli sami primo v ramci procesu pripravy jedne "porce" nema smysl. vsimnete si, ze v kavarnach, kde se snazi o spickovou pripravu, melou kavu zvlast na kazde jedno espresso! (pokud neni v lokale 64 japoncu). namleta kava ztraci kvalitu v ramci desitek minut. v procesu "zvetravani" kavovych zrn se v kavarnach "utahuji mlynky: v ramci jednoho baleni se lisi hrubost mleti na zacatku zpracovavani a na konci, pokud je pytel otevren nekolik dni, jinak by vysledne espresso z poslednich zrn nebylo podobne tomu prvnimu.

a proc o tom mluvim: kavova zrna po uprazeni reagujji se vzduchem a s okolni vlhkosti a diky obsahu tuku zlukne (to jsou ty kysele a horke pachute) a pokud pripravujeme kavu neuvedomele (mluvim hlavne o prilis dlouhe extrakci), kavu prepalime; neco jako prelouhovany caj. trisloviny nam skoro ani nedovoli napoj vypit. bohuzel u kavy jsou na to lide v cechach zvykli, takze jim to neprijde divne.

shrnuti: jakakoli balena kava bez data prazeni: nebrat, nepit. takovehle balicky se vali mesice kdesi ve skladech a to, ze balicek je vakuove uzavreny, neznamena, ze se vyse popsane procesy nedeji.

tady podrobnejsi informace a odkazy z jednoho ceskeho blogu:
http://jaknakavu.eu/espresso/supermarketove-espresso/
http://jaknakavu.eu/o-kave/vyvraceni-kavovych-pover-odkaz-na-pojednani/
http://jaknakavu.eu/o-kave/literatura-a-filmy-o-kave/
NIMBUS --- 22:02:10 27.4.2012
???: Tak na rok skoro přesně můžu potvrdit :) Nescafé classic je celkem pitelné :) něco tomu malinko schází, ale k večeru, když má člověk chuť na kávu a nechce trpět nespavostí, nebo už měl devět kafí a další by ho zabila, se to dá pít :)
NIMBUS --- 18:33:56 25.4.2011
???: dekuji za info - klido odzkousim to instatni nescafé!
??? --- 16:15:20 23.4.2011
NIMBUS: bezkofeinové kupuju Nescafé Classic (Gold mi nedělá dobře na žaludek ani kofeinové, ani bezkofeinové). Je vcelku snesitelné.

Měla jsem tu jednu sypanou Jihlavanku bezkofeinovou (koupeno jako pokus, protože jsem na ni narazila v místní sámošce) a přišla mi docela chuťově příjemná.

Jinak teda své kofeinové i kávové závislosti jsem se mezi časem zbavila úplně, protože moje dítě mělo až do konce 4. měsíce těhotenství takovou averzi vůči kávě (asi ví, že kofein zvyšuje náchylnost k potratům), že jsem blila nejen z pití kávy (kofeinová, bezkofeinová, dokonce i kávovinová - všechno jedno), ale i ze samotné vůně kávy, pokud si někdo do vzdálenosti dvou metrů udělal presso.
Teď už ji můžu, ale zas na ni už nemám chuť.