Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
Makrobiotika a výživa podle pěti elementů
DARJEEL

[http://www.dianasdesserts.com/news/news2005-10/AutumnComfortFoodBeverageRecipeImage.jpg]


Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
"Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)


makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
CHRPA --- 16:31:53 26.4.2015
zdravím vespolek,
snažím se hlouběji proniknout do filosofie makrobiotický stravy, ale narazil jsem na jeden překvapivý problém - je poměrně jednoduchý dočíst se v makrobiotický literatuře, co všechno bych neměl pít a jíst, ale už mnohem složitější je dopídit se u mnoha "zakázaných" potravin, Z JAKÝHO DŮVODU by se neměly jíst.
tak například se mi nedaří najít nějaký vysvětlení, proč nesmím:

1) jíst zelený a červený papriky - nerostou tady či co? to by mělo teda platit i pro žlutý a oranžový pariky ne?:)
2) pít černý čaj (a potažmo i kávu) - stimulanty či co? zelený čaj je taky stimulant ne?
3) jíst mražené potraviny - čerstvou zeleninu přeci taky vařim, dusim atd., tak co je špatnýho na mrežený zelenině? snad z důvodu, že neznám její původ a způsob, jakým se dostala ze záhonu až do pytlíku v mrazáku?

ohledně konzumace čerstvýho ovoce a syrový zeleniny (viz např. Dr. Norman Walker) a makrobiotickýho doporučení všechno tepelně upravit, mám taky spoustu otazníků. Norman Walker doporučoval jíst převážně čerstvý ovoce a zeleninu, včetně pití čerstvých ovocných a zeleninových šťáv. založil laboratoř pro výživu a výzkum a 70 let vědecky zkoumal správnou výživu. dožil se věku 116 let v plnym zdraví. Naproti tomu Michio Kushi podstoupil v roce 2004 operaci tlustýho střeva. Tak sakra, co si o tom mám myslet??? Rád bych si ověřil a našel přesvědčivý důkazy o tom, že makrobiotika je opravdu ten správný, stovkami let ověřený, systém zdravý výživy, tak jak ho prezentují její zastánci, ale je několk věcí, který mi do toho prostě nezapadaji.. a rád bych si je vyjasnil....

takže díky za jakýkoli zasvěcený komentář či osvětlení!:)
YEETKA --- 12:02:29 17.4.2015
???: vařím jenom listy beze stonků, to je pak trochu piplačka.. v lese ji nemáme, stavím se ráda..
??? --- 11:50:52 17.4.2015
DARJEEL: dobra, brzy na vasich talirich!.))
YEETKA: jak to myslis? to snad staci sparit a podusit, ne? a roste to snad vsude... kdyby ti chybela, stav se;)
YEETKA --- 11:13:23 17.4.2015
???: aha:))
ono je s bršlicí taky dost práce při přípravě k vaření, ale výsledek stojí za to.. o nějakou bych i stála:)
DARJEEL --- 11:04:12 17.4.2015
???: predsudky! ;)

SCHWEPZ: vskutku makrobioticke reseni... ve smyslu toho, ze jste zustali jen u trech :-)
SCHWEPZ --- 11:01:39 17.4.2015
???: u nás kopřivy teprve začínají, myslím že to je "jak kde". A minulý víkend začli pampelišky, těch pak máme plnou zahradu, rád bych udělal med, ale nevím, jestli se k tomu dostanu. Zkusím namotivovat švagrovou ,)

špenát dělám tak, že mám špenát a teprve do něho přidávám medvědí česnek a spařené kopřivy - nikoliv že bych vzal kopřivy povařil a pojídal ,-) taky můžeš dochutit: vajíčko, opečená cibulka, špetka mouky, soli a pepře...nejsem ortodox
SCHWEPZ --- 10:58:00 17.4.2015
DARJEEL: včera jsem byl s kolegy na zahrádce na třech svijanech, nemohu přeci nechat játra příliš expandovat!
??? --- 10:33:27 17.4.2015
YEETKA: ja mam vuci ty brslici nakej blok - roste nam to tu kolem chaty jako ten nejvetsi plevel, je tu toho pomalu vic nez travy... bojuju s tim v zahonech, a zrat se mi to nak nechce.))
DARJEEL --- 10:32:27 17.4.2015
Nezapomenme ovsem na vyvazovani, prilis silna jatra mohou utlacovat ostatni organy!
YEETKA --- 10:29:27 17.4.2015
???: u nás jsou ideálně veliký - spíš teda malý, dají se sbírat i v průběhu sezony, špičky..
špenát je bezva nakombit s bršlicí, nebo klasickým špenátem..
a čaji z čerstvých mladých kopřiv se na jaře nic nevyrovná, to je síla..