Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
Makrobiotika a výživa podle pěti elementů
DARJEEL

[http://www.dianasdesserts.com/news/news2005-10/AutumnComfortFoodBeverageRecipeImage.jpg]


Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
"Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)


makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
ITCHYHEAD --- 19:33:34 26.5.2018
zdraví je krásné, a nemoc je vlastně impuls a příležitost k jeho zlepšení, a tak ti popíšu svou cestu jak pracuji když se mi začne ozývat krčník bolavý, angínový krk. Udělám takové desatero:)

- Vyzdravením nemoci se tělo očistí, pokud k ní přistoupím přírodní cestou a onu očistu mu tak umožním
- V krku se v hlenu tvoří shluky bílých krvinek připravených se s nečistotami v těle se poprat. Angína, na kterou se často dávají ATB se v tomto prostředí teprve může vytvořit. Během průběhu nemoci se kdykoliv dá zkontrolovat stav výtěrem krku a odběrem krve.
- Pravidelně na krk přikládám obklad z horké soli (cca 300g čisté mořské soli rozehřeji do horka na pánvi a nasypu do bílého bavlněného povlaku. nechám přiložené jednu až tři hodiny a po každém obkladu sůl vyhodím), který nečistoty z oteklého krku vytahuje. Bílým krvinkám tím usnadňuje práci a zároveň díky prohřívání zmírňuje bolest.
- Pravidelně chodím na procházky/výklusy abych podporoval přirozenou cirkulaci v těle a tím znemožňoval bakteriím a virům se v krku zabydlet.
- Pravidelně kloktám horkou vodou
- Léčbu je možné podpořit homeopatiky, a to zejména pokud zmeškám prvotní příznaky angínového krku - 3x denně 5 kuliček Apis Mellifica 9CH a Belladonna9CH
- Uvědomím si na co mě nemoc upozorňuje a ujasním si jak to po vyzdravení napravím
- Jakmile začnu odhleňovat tak slavím a se zbavuji pro tělo již nepotřebného hlenu jakkoliv je to společensky možné
- Jakmile se odhlením užiji si dobrého jídla a užívám si každé sousto
- Promyslím jak to příště udělám lépe
ITCHYHEAD --- 22:47:56 27.9.2017
KORINKOWICZ: chlad zastavuje zrani, teplo jej rozjizdi. jde o to , co potrebujes
ITCHYHEAD --- 22:46:46 27.9.2017
Seitan
KORINKOWICZ --- 1:45:29 18.5.2016
Díky všem za rady! Už jsem to včera zkusil pomocí sklednic s vodou.
Nicméně metoda s igelitovým pytlíkem mě nenapadla a vypadá super! Tak možná příště :)
Ale ještě se tedy zeptám, co pak s tím (pokud nesním vše :) ... Stačí pak zavíčkovat a dát do lednice, nebo co ideálně?

[http://nyx.tomaskorinek.com/IMG_20160517_143227.jpg]
??? --- 23:30:25 17.5.2016
KORINKOWICZ: začni se zavařovačkou a ziplockovým sáčkem naplněným vodou. Naplníš sklenici, zaliješ lákem. Ziplockový sáček z trochy naplníš vodou. Dáš do sklenice, zatíží to zeleninu a navíc to jaksi bude minimalizovat kontakt láku se vzduchem. Celou sklenici pak zajisti buď plátnem a nebo potravinářskou folií, aby ti tam nepadal prach, hmyz a tak.

[http://1.bp.blogspot.com/-akeI-v8FeEI/Uhs3a7gMH-I/AAAAAAAABi8/b-nqwV_o814/s1600/fazolkyzatizeni.JPG]

Až tě to chytne, tak si na fleru vyber nějaký pěkný kvašák potřebné velikosti.
VAACLAV --- 23:25:30 17.5.2016
KORINKOWICZ: pamatuju si, že nekdo radil kvasit v pístovém ručním stroji na výrobu šlehačky - odpadl by problém s kovem..
BEBERA --- 9:46:43 17.5.2016
KORINKOWICZ: Na tomto webu najdeš všechny potřebné informace o kvašení včetně hromady receptů a tipů http://zkvaseno.blogspot.cz/2012/09/potrebne-vybaveni-co-vsechno-musim-mit.html

Ze začátku, když jsem kvasila ve sklenici jen zelí, stačilo nechat dva tři pěkné listy v celku, ty položit shora na stlačené zelí a zatížit třeba vydrhnutým vyvařeným kamenem. Pak jsem přešla na zatěžování užší sklenicí naplněnou vodou a teď zatěžuji igelitovým pytlíkem naplněným vodou, rozloží se po povrchu pěkně rozvnoměrně.
KORINKOWICZ --- 21:48:28 16.5.2016
Jakožto úplný neznalec pomrkávám po makrobiotice a momentálně bych si rád poprvý vyzkoušel udělat pickles. Jakou na to používáte nádobu, pokud nemáte tu přímo na to udělanou? A jak moc k tomu nesmí vzduch, když bude zelenina pod hladinou? A nedal by se na to použít klasický french press? Ten by mi přišel celkem ideální, ale nevim jestli by nevadilo, že zelenina bude v dlouhodobym kontaktu s kovem... Poradíte pls? (stačí mi udělat si to udělat na pár dnů dopředu, nepotřebuju to skladovat dýl)
LYDI --- 13:26:44 12.2.2016
KACCABA: jo jako jin - hmota - plne, to dava smysl (: diky, linky si prectu, diky moc! (: s relativitou jin/jang vim - nat vic jinova nez samotna mrkev a tak (; (teda doufam, ze je to takto spravne vyjadreni :P )
KACCABA --- 9:50:58 12.2.2016
LYDI: Je to obráceně, jinové orgány jsou plné (= orgány cang - srdce, játra, plíce, slezina, ledviny) a jangové duté (orgány fu - žlučník, žaludek, moč. měchýř, tenké střevo, tlusté střevo a trojitý zářič) :)

Kvalitní studijní zdroj je např. Vladimír Ando, z něj vycházejí články na rahuntě
- zde ty obecné základy - http://www.rahunta.cz/news/zaklady-energetiky-tela-podle-tcm-/
- zde celý seriál o orgánech - http://www.rahunta.cz/tags/Tradi%C4%8Dn%C3%AD%20%C4%8D%C3%ADnsk%C3%A1%20medic%C3%ADna/

Obecně k určování co je jin a yang - jin a yang jsou relativní, nic není absolutní jin nebo absolutní yang, vždycky to je třeba posuzovat ve vzájemném vztahu, co vůči sobě je jin a co yang ;)