Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
Whisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání, nejlepších ingrediencích, skle atd.
STEPNI_VLK
Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.


Důležitá informace:
Stepni_vlk už nadále nepracuje ve Whisk#y baru který neexistuje, nýbrž v Angels' Share na Jezuitské 17 v centru Brna (bývalá podniková prodejna Rudolfa Jelínka naproti divadla).
Jakékoliv informace prozatím hlavně na FB stránce: https://www.facebook.com/Angels-Share-106949757676673/ Časem bychom snad měli mít i vlastní webové stránky. Nyní však bohužel jedeme v omezeném módu, kdy můžeme pouze prodávat lahve, nikoli nalévat, třebaže máme na baru přes 200 otevřených lahví.
Jakmile to situace umožní, rozjedeme pochopitelně jak bar, tak pravidelné degustace whisek i rumů. O whisky degustace se budu dělit já s Petrem Křenkem, otcem Whisky festivalu v Malé Morávce.
Máte-li zájem o ochutnávky dražších lahví whisky či rumu (cca od 10 tisíc výše), kontaktujte mne prosím v poště. Ideálně rovnou s emailovou adresou či tel. číslem na vás.
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
??? --- 23:18:16 29.9.2020
Mimochodem, pokud nám to ten pán, co si teď hraje na ministra zdravotnictví, nezatrhne, tak příští čtvrtek ve Whiskáči opět rozjíždíme degustace. Tentokrát už asi až na výjimky jen pod mým vedením. A velmi pravděpodobně pokaždé s nějakou lahví, kterou jen tak někde neseženete. Více informací zde: https://www.facebook.com/events/2752227048379541/
??? --- 23:10:42 29.9.2020
Dnes jsem dokončil degustační poznámky pro Glen Scotia 15yo. Hodím to i sem, ať se dám také něco vlastního. ;)

Vůně: Petržel, libeček, klobása, sušená rajčata, rozmarýn, mléčná karamela, skořicový cukr a sušené kopřivy. Ale také lehce zatuchlý sklep s hliněnou podlahou, dřevěný prach, něco jako motorový olej a možná i terpentýn. Rovněž náznak slanosti. A příště to může být zase něco jiného, dalšího, zvláštního. Prostě velmi komplexní a silná vůně.

Po přidání vody se vůně utlumí. Vanilka, kmín (ten římský, exotičtější ve vůni), kandovaná citronová kůra, želé bonbony, Zlaté žloutkové věnečky Opavia a linecké cukroví. Žampiony.

Chuť: Hutná a olejovitá konzistence. Uzená klobása, med, pórek, hrozinky, perlivé víno, arašídové máslo, naražená (hnědá) část jablka, pomeranč, spařené mandle, pomerančová marmeláda.

Po přidání vody lehce zhořkne (ale příjemně). Čajové pečivo, zeleninový vývar, zázvor, citronová kůra. Kořeněné kondenzované mléko a mléčný oolong čaj. Mango.

Dokončení: Sladká mletá paprika, sušený libeček, šumivá tableta, hroznový cukr, jarní cibulka, lékořice, kopřivový čaj, pomerančová kůra a slaný karamel.

Po přidání vody silně perlí na jazyku jako soda či šampaňské. Grapefruit, pepř a šumivé víno. Doznívá zázvor. Čokoláda s mořskou solí.

Dojmy: Přesně ten typ whisky, který vám s každým dalším nalitím přinese zase něco nového, a který nepřestává překvapovat. Kombinace různých chutí, která ovšem dohromady funguje. Jinými slovy, whisky s výrazným charakterem.

Přidání vody dle mého "odstraní" vliv sherry finiše a odhalí původní zrání téhle whisky. Mně chutná více bez ředění. Za tu cenu neuvěřitelná bomba!
??? --- 15:05:30 25.9.2020
JAKOUBEK: Ok, v tom případě beru. U bourbonu je používání lihovarnických výpalků pro další fermentaci klasika, jak jsem psal.
JAKOUBEK --- 14:47:06 25.9.2020
???: Myslel jsem vuci napr. skotske, japonske ci irske produkci. Sour mash znam od pivovarniku, ale u whisky jsem na nej jeste nenarazil.
??? --- 13:51:39 25.9.2020
JAKOUBEK: Jestli máš na mysli konkrétně "sour mash", tak cca 95 % produkce je vyráběné touhle formou, tudíž nic zvláštního.
JAKOUBEK --- 7:53:05 25.9.2020
Pokud netrpíte předsudky vůči americké produkci, včera jsem měl možnost ochutnat Sour Mash Whiskey od Michter’s. Stojí za povšimnutí, už vzhledem ke způsobu výroby.



[//i.nyx.cz/files/00/00/21/96/2196874_bb99f4a5abd9de8cccb7.jpg?name=attachment.jpeg]
??? --- 11:55:49 20.9.2020
???: aha, ok, diky za info:)

kazdopadne ten online event je na cely tyden 2-9.10., nejen na vikend
??? --- 2:01:41 20.9.2020
???: Pokud je mi známo, tak Whisky Show už je dávno odpískaná. Takže ne i, ale pouze virtuální konferenci.
??? --- 21:00:40 19.9.2020
The Whisky Exchange porada 2-4.10. Whisky festival v Londyne a nabizi i virtualni konferenci, lupeny jsou za 20 liber. Program zde:

Schedule | The Whisky Exchange Whisky Show
https://whiskyshow.com/london/virtual-show/schedule/
??? --- 17:42:28 7.9.2020
Další skvělý rozhovor se zajímavým hostem, Tomem Kimmererem, biochemikem, vědcem v oboru lesnictví, konzultantem řady palíren bourbonu a autorem knihy Venerable Trees.

WhiskyCast Live: The #WhiskyWednesday webcast for August 5, 2020
https://www.youtube.com/watch?v=BPz80s-277I