Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
Whisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání, nejlepších ingrediencích, skle atd.
STEPNI_VLK
Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.


Důležitá informace:
Stepni_vlk už nadále nepracuje ve Whisk#y baru který neexistuje, nýbrž v Angels' Share na Jezuitské 17 v centru Brna (bývalá podniková prodejna Rudolfa Jelínka naproti divadla).
Jakékoliv informace prozatím hlavně na FB stránce: https://www.facebook.com/Angels-Share-106949757676673/ Časem bychom snad měli mít i vlastní webové stránky. Nyní však bohužel jedeme v omezeném módu, kdy můžeme pouze prodávat lahve, nikoli nalévat, třebaže máme na baru přes 200 otevřených lahví.
Jakmile to situace umožní, rozjedeme pochopitelně jak bar, tak pravidelné degustace whisek i rumů. O whisky degustace se budu dělit já s Petrem Křenkem, otcem Whisky festivalu v Malé Morávce.
Máte-li zájem o ochutnávky dražších lahví whisky či rumu (cca od 10 tisíc výše), kontaktujte mne prosím v poště. Ideálně rovnou s emailovou adresou či tel. číslem na vás.
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
??? --- 11:59:23 9.3.2019
No, tak jestli máš nejraději heavily peated, tak to ses u té Lagavulin sekl. Měl sis vzít raději 12yo Cask Strength - ale chápu, že ta je pro většinu finančně poněkud nedostupná. A Balvenie 14yo Peat Week je za mě sice skvělá, ale také všechno, jen ne heavily peated.

Mimochodem, právě teď je tu 3333 příspěvků. Hezké číslo. :)
EZOP --- 7:33:26 9.3.2019
SAMOUT: Tak ji tam mají za cirka 35€. Jedu zrovna na hory a kdyz jsem tu láhev konzultoval s prodejcem, tak mi bylo řečeno, ze ji vidí spis na letní popíjení.
Navíc mám nejraději heavy peated.
??? --- 23:21:14 8.3.2019
Něco pro pobavení - tedy pokud zrovna právě nepatříte k těm, kteří blbnou s průměrnými GoT whiskami:

TV World Braces For Tsunami Of Whisky Nonsense | whiskysponge
https://whiskysponge.com/2019/03/07/tv-world-braces-for-tsunami-of-whisky-nonsense/

Tak či tak, někdo z Diageo bude mít za tenhle nápad fakt hodně pěkné prémie...
SAMOUT --- 23:26:35 5.3.2019
EZOP: Jj, navic by mela byt cenove dostupna, imho do max €45 (v CR 1050 Kc na Maneu).
??? --- 22:58:42 5.3.2019
EZOP: Moc pěkné. I když by to teda chtělo vidět i ty ceny. ;) Whiskey se používá pro irskou a pak také v USA, byť ne striktně - lze tam najít obě dvě varianty. Přičemž ani ti Irové to tam nemají odjakživa. To "e" navíc začali používat až koncem 19. století, když se snažili - mimo jiné i pamfletem Pravda o whisky z roku 1878 a žádostí o zákaz u královské komise - odlišit tu jedinou správnou whisky od té blendované skotské, kterou tehdy neuznávali. A to z důvodu užití obilné whisky vyrobené v koloně.
EZOP --- 19:52:44 5.3.2019
EZOP: A díky za tip na ten Arran
EZOP --- 19:52:23 5.3.2019
SAMOUT: Já to furt motám :-) ale někde se to používá ne? Jop má to rozděleny začíná Isle přes Highland ..... až po Bourbony.

Má tam otevřené v podstatě všechny na skladu tak když kupuji tak ochutnám par a vyberu.
SAMOUT --- 19:06:29 5.3.2019
Zcela rozhodne bez "e" :-). Btw. ten fialovej tubus ve spodni rade je moc dobra Isle of Arran 14yo.