Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
Whisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání, nejlepších ingrediencích, skle atd.
STEPNI_VLK
Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.


Důležitá informace:
Stepni_vlk už nadále nepracuje ve Whisk#y baru který neexistuje, nýbrž v Angels' Share na Jezuitské 17 v centru Brna (bývalá podniková prodejna Rudolfa Jelínka naproti divadla).
Jakékoliv informace prozatím hlavně na FB stránce: https://www.facebook.com/Angels-Share-106949757676673/ Časem bychom snad měli mít i vlastní webové stránky. Nyní však bohužel jedeme v omezeném módu, kdy můžeme pouze prodávat lahve, nikoli nalévat, třebaže máme na baru přes 200 otevřených lahví.
Jakmile to situace umožní, rozjedeme pochopitelně jak bar, tak pravidelné degustace whisek i rumů. O whisky degustace se budu dělit já s Petrem Křenkem, otcem Whisky festivalu v Malé Morávce.
Máte-li zájem o ochutnávky dražších lahví whisky či rumu (cca od 10 tisíc výše), kontaktujte mne prosím v poště. Ideálně rovnou s emailovou adresou či tel. číslem na vás.
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
FATTY --- 14:17:14 28.3.2018
Kamarad planuje vylet do Skotska. Mate nekdo tipy, jako palirny stoji za to navstivit? Pro co nejrozumejsi zazitek, bez turistickych nebo marketingovych sracek okolo..
??? --- 3:02:00 14.3.2018
Tomatin Contrast - Bourbon Matured + Sherry Matured (1973 - 1977 - 1988 - 1991 - 2002 - 2006) 46 % - první dojmy

Zkusil jsem na úvod klasicky zakroužit se skleničkami a vytvořit tak linii, ze které postupně stékají kapky. A dostalo mě, jak dlouho to trvalo, než začaly stékat a jak pomaličku stékaly u ex-bourbonu ve srovnání s ex-sherry.

Na nos je jasně výraznější ex-sherry s dominantním Toffifee tónem, s nepatrnou zatuchlinou (ale v pozitivním slova smyslu) na pozadí. To se asi dalo čekat. U ex-bourbon jen lehounce lak na nehty a čerstvě posečená tráva.

V chuti ex-bourbon Tomatinu je na první dobrou krásně výrazný vanilkový puding. V chuti ex-sherry pak jemná nakyslost, oříškovost, která pokračuje až do lískooříškové náplně bonbonů z bonboniér.

S vodou je ex-bourbon parfémovitější ve vůni a sladko-kyselá, citrusovitější v chuti. Ex-sherry je na nos snad ještě víc karamelovo-oříšková a v chuti něco jako slaná karamela s lehkou zemitostí (ještě trochu víc vody a času a je tam i chuť zralého červeného jablka).

Hlavně u ex-sherry Tomatinu je v dochuti krásně cítit vliv sudů z těch starších ročníků: dub, taniny, jemně svíravá chuť a něco jako křída. A ta dochuť je neskutečně dlouhá... Dochuť ex-bourbon jde pro změnu do nahořklé kůry citronu a té bílé slupky grepu mezi kůrou a dření. A s délkou té u ex-sherry si rozhodně nezadá.

Suma sumárum: Po neustálém přecházení od skleničky ke skleničce se mi ty dojmy - vzhledem k délce dochutě u obou - pak už začaly krapet prolínat. Takže pak už jsem raději nezapisoval nic. Nicméně první dojmy veskrze pozitivní. A vskutku, jedná se o spíše tišší single malt whisky, svým způsobem docela blízkou Auchentoshan, řekl bych, jen bez těch výrazných tónů lepidla ve vůni a kyseliny citrónové v chuti.
??? --- 1:15:33 14.3.2018
Tak, pustím si nejnovější review od Ralfyho a jdu na věc. ;) Jsem zvědavý, jestli se potvrdí to, co jsem slyšel, a sice že Tomatin je takový Auchentoshan z Inverness...

[//i.nyx.cz/files/00/00/18/20/1820677_75044c24a7112746c8b5.jpg?name=P1010349.jpg]
??? --- 2:08:51 8.3.2018
Tak jsem definitivně přidal další palírnu na seznam těch oblíbených. Už po ochutnání Glengoyne 21yo mi bylo jasné, že ta kvalita tam rozhodně je. :) Před pár dny mne o tomtéž přesvědčil už první panák z Cask Strength Batch No. 001 (kam se na ní hrabe Aberlour A'bunadh). A tohle video mě nejspíš definitivně přesvědčilo o tom, že všechno to, co jsem až doposud četl, nejsou jen čistě marketingové žvásty. Mimochodem, sice je dlouhé jak pohádka, začíná poněkud zvláštně a vlažně, ale pak se pánové rozjedou a naservírují spoustu zajímavých informací. Takže až budete mít někdy cca hodinu času, nalijte si panáka whisky a pusťte si ho k tomu. Zvláště pak patříte-li mezi fanoušky Glengoyne.

2017 Glengoyne Live Tasting
https://www.youtube.com/watch?v=n1wlhmLfJZI
??? --- 15:55:31 6.3.2018
Už je to mraky let, co nám tady [ MACHALIK @ Whisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání, nejlepších ingrediencích, skle atd. ] poprvé doporučoval (a pak ještě v několika dalších příspěvcích) Deanston 12yo. Pozorní čtenáři této diskuse zajisté vědí, že jsem ho nakonec poslechl a jednu láhev si koupil. Myslel jsem si, že už tak znovu neučiním, nicméně Ralfy teď udělal re-review Deanston 12yo v novém designu a konstatoval, že jako jedna z mála těch, které recenzoval opakovaně, se v ještě zlepšila. To zní jako výzva.

Mimochodem, nejspíš jsem přišel na to, proč Machalikovi chutnal jak Deanston 12yo, tak Clynelish 14yo, který pak koštoval u mě doma. Jak asi tušíte, existují různé druhy "new make spirit": ovocný, olejnatý, travnatý, sirnatý atd. No, a jedním z nejvzácnějších stylů je tzv. voskový. Ve Skotsku jsou pouhé 3 palírny, které ho dosahují, a to Clynelish (která je jím vyhlášená), Deanston a Dailuaine. Přičemž Dailuaine k němu přišla tak trochu jako slepý k houslím: Svého času totiž suplovala palírnu Clynelish, která byla uzavřena kvůli modernizaci, poněvadž obě patří nadnárodnímu koncernu Diageo. Z toho důvodu tam byla roku 2005 výrazně prodloužena fermentace. Délka fermentace je jedním z faktorů, které přispívají ke vzniku voskového destilátu. Mezi další pak patří mimo jiné čistá mladina ("wort") a v případě Clynelish také zbytky olejů z třetí části destilace, ocasu (tvz. feints), tedy to, co je v jiných palírnách odstraněno.

Samotného by mě to nenapadlo. Ale je fakt, že když jsem po tomhle zjištění zkoušel porovnávat Deanston 12yo a Clynelish 14yo, jistá podobnost tam byla. Byť ani omylem nechci říct, že by byly stejné. Na to je Clynelish až příliš osobitá. Jedna z těch whisky, do které když se zamilujete, tak už není cesty zpět.

ralfy review 716 - Deanston 12yo @46.3%vol (re-reviewed 2018)
https://www.youtube.com/watch?v=cIFSZZ0SNfo
SAMOUT --- 22:40:59 27.2.2018
Tak jsem tu nechal hodinku vydychnout jeste jednu sklinku ty Glencadam, a asi ji miluju. Bez vody je krasne sladka po karamelach, ovocna (merunky?), s nakyslym koncem, svezi, lahodna. Nelejte do toho vodu, a dejte tomu cas. Za ty penize (Maneo 1395 kc) bozi koupe. Ralfy je buh, nejdriv Glen Scotia 15yo, a ted tohle. Mam s tim panem asi trochu podobny chute.
SAMOUT --- 21:23:09 27.2.2018
SAMOUT: Od nekoho kdo tomu, na rozdil ode me, rozumi :-)

ralfy review 708 - Glencadam 15yo @ 46%vol
https://www.youtube.com/watch?v=Dfl4RpmKlPA&t=49s
SAMOUT --- 21:14:51 27.2.2018
Glencadam 15yo je neco, co jsem jeste nikdy nepil. Je to nejspecifictejsi whisky, kterou jsem kdy ochutnal. Coz ovsem neznamena, ze by nebyla dobra. Cerstve posecena trava, citrusova horkost, slabe nakysla, s mohutnym nahorklym rozvinutim vprostred dousku, aby pak presla v horkosladkokysely maximalne prijemny ocas. Pokud chcete neco, co se nicemu nepodoba, totalne charakterni whisky, tak tohle je tip.

A protoze kosmir musi byt v rovnovaze, tak jsem si k ni koupil odporne konvencni, lec naprosto fenomenalni Glenlivet 18yo. Vim, ze je to provar, ale ja ji proste rad :-).
ARASHID17 --- 13:19:19 23.2.2018
Víte že Glentgrant již nemá v Čr distributora?