Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
Whisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání, nejlepších ingrediencích, skle atd.
STEPNI_VLK
Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.


Důležitá informace:
Stepni_vlk už nadále nepracuje ve Whisk#y baru který neexistuje, nýbrž v Angels' Share na Jezuitské 17 v centru Brna (bývalá podniková prodejna Rudolfa Jelínka naproti divadla).
Jakékoliv informace prozatím hlavně na FB stránce: https://www.facebook.com/Angels-Share-106949757676673/ Časem bychom snad měli mít i vlastní webové stránky. Nyní však bohužel jedeme v omezeném módu, kdy můžeme pouze prodávat lahve, nikoli nalévat, třebaže máme na baru přes 200 otevřených lahví.
Jakmile to situace umožní, rozjedeme pochopitelně jak bar, tak pravidelné degustace whisek i rumů. O whisky degustace se budu dělit já s Petrem Křenkem, otcem Whisky festivalu v Malé Morávce.
Máte-li zájem o ochutnávky dražších lahví whisky či rumu (cca od 10 tisíc výše), kontaktujte mne prosím v poště. Ideálně rovnou s emailovou adresou či tel. číslem na vás.
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
??? --- 23:02:21 31.3.2017
Obecně whisky škodí světlo, přílišné teplo (pokojová teplota maximálně), případně pachy, které se dlouhodobě vyskytují kolem. Tuhle jsem měl celou dobu v té původní zavírací krabici. Obdobně jsem skladoval starou Aberlour A'bunadh a také vydržela bez větší ztráty kytičky několik let.

Osobně si po této vlastní zkušenosti myslím, že pokud je ta whisky a její korková zátka kvalitní, tak vydrží i několik let. A jestliže člověk navíc používá i ten argon, popř. přelévání do lahví menšího objemu, tak lze otevřenou whisky skladovat v podstatě neomezeně dlouho.
GOSHEWAN --- 17:37:36 31.3.2017
???: Ma omezena zkusenost v tomto smeru (vetsinou mi nic tak dlouho nevydrzi, ani v mem okoli) rika, ze prave po cca roce to prestava byt pitelne... Mozna zalezi i kde to skladujes, pri jake teplote a pod., nicmene 5.5 roku je uz opravdu hodne.
??? --- 12:55:16 31.3.2017
Jo, stále tou původní korkovou zátkou. A bez použití jakéhokoliv plynu. Samotného mě překvapuje, že není nikterak plochá, protože většinou se setkávám s doporučením konzumace do roku, maximálně dvou let.
GOSHEWAN --- 11:10:52 31.3.2017
???: Jak ji po tak dlouho mas zavrenou? Obycejnym korkem?
??? --- 23:39:26 30.3.2017
Bowmore 16 yo Sherry Matured 53,8 %
Použil jsem zlaté pravidlo a vodu a nestačil se divit. Pro srovnání dávám odkaz na zhruba rok staré a podstatně chudší TN: [ STEPNI_VLK @ Whisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání, nejlepších ingrediencích, skle atd. ] Poslední - pokud jde o ochutnávaní whisky, tak velmi bohatý - rok a půl evidentně začíná přinášet své ovoce.

Vůně: Uzené maso, slaneček, rozmarýn, bujon, pomerančová kůra, celerová nať, libeček. S vodou: kmín, slaný lák, kopr, terpentýn.

Chuť: Plast, karamel, slanost, zeleninový vývar. S vodou: pomerančový džem, campari, pomerančová kůra, moučkový cukr, karamely.

Dochuť: Dlouhá a příjemná. Rašelina, libeček, slanost a luštěninová polévka.

Závěr: Opravdová nádhera. Užil jsem si ji tak, jak snad ještě nikdy. Čas a voda dělají s whisky fakt divy.

Technická: Čistě pro zajímavost, láhev mám otevřenou už cca 5,5 roku a zbývá v ní přibližně čtvrtina patřičně zoxidovaného, ale jak vidno výše, stále velmi schopného a kvalitního obsahu. Dvakrát škoda, že je teď pro obyčejného smrtelníka tak kurevsky drahá. Její ceny už v aukcích v poslední době atakují 200 liber/eur.
??? --- 0:13:14 30.3.2017
To zkus určitě. Třebas ta Clynelish 14 yo je bez vody prakticky nijaká. Dokud do ní nekápnu aspoň pár kapek vody, tak se neotevře ani boha.

Dobré je zkoušet to třebas se dvěma skleničkama. Jednu nechat bez vody, do druhé kápnout. Porovnat a pak ještě ideálně nechat nějakou dobu být a přikrýt je. A znovu porovnat. Nebo těch skleniček rozlít ještě víc a nakapat do nich různé objemy vody. Dá se s tím solidně vyhrát...
KOCOUREK --- 23:52:40 29.3.2017
Poslední dobou jsem ochutnávky zanedbával i pití žel. Napravím to. Jsem moc zvědav na experimenty s přidáním vody, vyzkouším to.
??? --- 22:58:04 29.3.2017
KOCOUREK: Ten Benromach 100° Proof už mám doma též, akorát jsem ho zatím ještě neotevřel. Mám tady těch flašek teď nějak moc. Ale na základě Ralfyho recenze bych si skoro i vsadil (jakože to prakticky nedělám), že nebudeme litovat. A Springbank je klasika z největších. Moje milovaná palírna. Jsem zvědavý, jak ti sedne. Pak dej určitě vědět, ať sem nedávám tasting notes furt jen já.
KOCOUREK --- 18:51:58 29.3.2017
Tak se moc těším na nové zážitky, objednal jsem si Benromach 10 YO - 100° Proof a Springbank 10 YO. Otázka kterou dostanu o víkendu a kterou v červnu jsem neřešil, nechám se překvapit. :)
GOSHEWAN --- 14:58:54 23.3.2017
???: V Makru v Praze za ~924Kc (akce), pripadne pokud se sejde hodne zajemcu tak http://www.vino-velkoobchod.cz/whisky/clynelish-14-years-old--coastal-east/ (839,- min odber 6ks, sem tam se daji ukecat na jeden kus)