Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
Whisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání, nejlepších ingrediencích, skle atd.
STEPNI_VLK
Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
WHISKEY
Prvopočátek slova whiskey pochází z gaelských slov Uisce Beatha [ˈɪʃcə ˈbʲahə] (ještě dříve Uisgebaugh), což znamená živá voda, jak destilovaný alkohol ve středověku pojmenovali irští mniši jednoduchým překladem z latinského aqua vitae (v oněch časech byla totiž whisky užívána především pro alchymistické a léčebné účely). Postupně byl výraz díky nesprávné výslovnosti slova Uisce poangličtěn až na dnešní Whisk(e)y.
Kdy byla destilována první whiskey, těžko říct; pravděpodobně v 15. století. Nejpopulárnější teorie říká, že v tom mají prsty irští mnichové, kteří kromě evangelia šířili rovněž tajemství destilace. Destilace samotná byla ovšem objevena perským vědcem jménem Rhazes.
Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, rady sebrané během života diskuse či tipy na whisky kolem 1.000 Kč (oblíbený to dotaz).
ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.
Pár termínů a zkratek, jejichž význam je dobré znát:
ABV - Alcohol By Volume (percentage)
Aldehydes - Grassy, leathery aromas
Barrel - 200 litre Bourbon cask
Butt - 500 litre Sherry cask
C/S - Cask Strength
Esters - Fruity, flowery aromas
Hogshead - 225 to 275 litre cask
IB - Independent bottling
NAS - No Age Statement
OB - Official / owner bottling
Octave - 63 litre sherry cask
Overproof - ABV higher than 46%
Phenols - Peaty, smoky aromas
Proof - Old system to measure ABV
Puncheon - 450 litre Sherry cask
Slainte - Cheers!
SMSW - Single Malt Scotch Whisky
Vatted Malt Whisky - Different malt whiskies from more than one distillery
Vatting - Blend of different whiskies
Vintage - Year of distillation
WIP - Work In Progress (unbottled)
YO - Years Old

[https://usercontent1.hubstatic.com/6274976_f520.jpg]
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
??? --- 9:36:25 22.12.2015
Přírůstky za poslední měsíc aneb Přežil jsem sezónu, tak je zapotřebí udělat si radost..

[//i.nyx.cz/files/00/00/14/79/1479063_679dbfe15c85516064f2.jpg?name=DSC00685.jpg]
ATREY --- 11:41:27 21.12.2015
20ml UV spektralniho lihu + 30ml mekke vody + protrepat,nemichat = napoj bohu
??? --- 21:44:44 18.12.2015
ANT_39: Díky za upřesnění. Také už jsem se v mezičase dočetl. Stejně jako to, že přišel o ženu a kluci o mámu..
ANT_39 --- 17:48:03 18.12.2015
(???: Byvaleho zpevaka, ted zpiva v Albendu a Kernu zpiva nevim kdo.)
??? --- 1:52:27 18.12.2015
Málem bych zapomněl:

AIR CAFE Kavárna Brno
http://www.aircafe-brno.com
facebook Air Cafe
rezervační telefon: 773 610 319
??? --- 0:50:55 18.12.2015
Jeden takový příběh a doporučení podniku v jednom, ať to tu trochu oživím..

Před nějakým časem jsem pro známého sháněl Brno Gourmet Map - což je mimochodem výborná záležitost, vycházející měsíc co měsíc, pro orientaci v brněnských restauracích, barech, kavárnách či hospodách; mapka s očíslovanými puntíky v rámci širšího centra a k tomu legenda - a nikde na ni nemohl natrefit. Pak jsem ovšem na základě jejich Facebooku zjistil, že tam má větší reklamu Air Cafe, které mi shodou okolností právě tento známý coby výbornou kavárnu doporučoval k návštěvě. Řekl jsem si, že tam by to mít mohli, a jednoho pozdního večera se tam vypravil.

Přišel jsem tam někdy kolem desáté a koutkem oka okamžitě zaregistroval na baru ležící mapku. To už se ke mně ale vrhal barman a ptal se, čím může sloužit. Ježto jsem od přírody těžký asociál a lehký misantrop, je mi něco podobného spíše nepříjemné, takže jsem poděkoval a řekl, že se jen porozhlédnu. Sbalil jsem mapku a prozkoumal terén. Od pohledu to byl takový mix kavárny a baru. Vše ve stylu holdu českým válečným pilotům (dokonce i nápojový lístek je v tomto duchu, jak jsem posléze zjistil).

Ten barman, který se na mne prve vrhl, byl jeden z majitelů, mladší z bratrů Kronkových (pro zajímavost, synů zpěváka skupiny Kern). Právě na toho jsem se obrátil s několika otázkami, protože mi přišlo hloupé zase jen tak vypadnout. Mimo jiné jsem se ho zeptal na to, jakou mají kávu. Odpověděl, že nejedou v nějakých trendech se 100% arabicou, a že používají klasický poměr 70 % arabica, 30 % robusta, což si nechávají míchat tuším že v Terstu. No, a zeptal se mne, jestli chci ochutnat. Neměl jsem důvod odmítnout a současně jsem ho poprosil o nápojový lístek a jal se studovat, co že mají v nabídce.

Když jsem se ho ptal na šíři míchaných drinků, nějak jsme se dostali také k tomu, že se specializují na rumy, že jich mají na 260 druhů. Neberou vše, nicméně od každého výrobce jen to, co je po ochutnávkách zaujme a co považují za dobré, popř. co má zajímavý příběh, když už panák stojí majlant. Mezi tím neustále poletoval po podniku, každou chvíli se bavil s někým jiným. Nějak jsme se dostali také k povídání o vínu a on mi řekl, že tam má zrovna výbornou Pálavu, a že mi dá ochutnat. Takže jsem dostal do stopky vzorek. A stálo to za to.

Když jsem pak chtěl platit za tu kávu, řekl že to byla pozornost podniku, vrazil mi vizitku a řekl, že na tom čísle si mám případně objednat stůl, až budu chtít přijít. Odvětil jsem, že na mne udělal opravdu výborný dojem, a že mne tam zcela určitě neviděli naposled. Odpověděl, že je ta práce prostě baví, potřásl si se mnou rukou a já odkráčel..


Dnes jsem se konečně dostal k tomu, abych tam zavítal. Přestože mezičasem uplynuly skoro 3 týdny, onen barman se opět po chvíli vrhl ke mně, potřásl mi rukou a dal mi najevo, že si mne pamatuje. Řekl jsem, že jsem se přišel nechat zasvětit do světa rumu. Ačkoliv tam tentokrát bylo narváno mnohem více než minule, věnoval se mi po dopití každého panáku, přičemž mi ke každému ze 4 vzorků (víc jsem toho nestihl) řekl nějakou zajímavost, nebo minimálně základní popis. Za okamžik po prvním naservírovaném rumu - při kterém mi sám od sebe řekl, že mi bude dávat malé panáky, abych to po druhém nezabalil a mělo to tedy nějaký význam - mi na baru přistála také sklenička s vodou a ledem..

No, a tady je mé dnešní rumové menu:

I. Bacardi 8 YO - Bacardi údajně tak trochu zaspalo boom rumů a teď se to snaží dohnat. Tohle by prý měla být jeho vlajková loď.
Moje hodnocení: Docela dost voňavé a v chuti podobné whisky, ale ne tak tvrdé. Celkové nic moc zajímavého. Podruhé bych si to nedal. Ideální do míchaných drinků.

II. Appleton Estate 12 YO - Údajně bez přidaného cukru. Ideální pro míchané drinky.
Moje hodnocení: Vcelku nevýrazná vůně a obdobně na tom bylo i s chutí. Nic, co by mne přimělo dávat si tento rum znovu. Pokud bych si dal pouze tyto dva rumy, tak na rumy zlomím hůl a nadále je budu pít toliko v rámci mého oblíbeného Daiquiri.

III. British Navy Pusser's Rum (54,5 % alkoholu) - Angličtí námořníci měli údajně nárok na panák tohoto rumu denně. Platilo to až do 31. července 1970, kdy bylo toto nařízení zrušeno. Protože firma, která ho vyráběla, měla pochopitelně obrovské zásoby tohoto rumu, tento byl poté uskladněn v kameninových sudech. Po 40 letech ho opět začali prodávat coby raritu, přičemž panák vychází na cca 8 stovek. Údajně je i chuťově jiný, což mi vzhledem k uskladnění v kamenině přišlo divné, takže jsme se s barmanem shodli, že s ním asi přeci jen museli něco provádět.
Moje hodnocení: Výraznější vůně po karamelu, možná i créme brûlèe. Vzhledem k obsahu alkoholu až nečekaně (pří)jemný a lehký na jazyku. V dochuti pak kávové zrno, možná rozinky či jablečný mošt. Opravdu skvělá záležitost.

IV. Rumbullion Navy-Strenght (57,4 % alkoholu) - prý klasický vánoční rum, barmanův oblíbený, stejně jako ten předchozí. Obsahuje více přidaného cukru.
Moje hodnocení: Velmi intenzivní vůně hřebíčku a skořice. Teplý, nasládlý a vláčný na jazyku. Chuť pomerančové kůry a snad i vanilky. Dochuť kořeněná. Tak trochu kontrast oproti předchozímu, ovšem opět hodně zajímavá záležitost. Byť tedy spíše pro ty, kdo si potrpí na sladší a voňavé pití. Mně jeden malý panák stačil bohatě.

Tolik tedy dnešní ochutnávka - pokračování příště.

PS: Původně jsem si k tomu chtěl dát nějaký sladký dort (mají tam od pohledu hodně zajímavé záležitosti včetně mrkvového či dortu z čokolády Valrhona), ale nakonec mne zaujala nabídka francouzského slaného koláče Quiche, dnes se špenátovou náplní. A rozhodně jsem této volby nelitoval..
RETICULI --- 22:16:02 16.12.2015
DONTRAGEDY: Ma tak za srdce chytil Springbank 12 yo CS ked sme raz boli v Jindrisskej vezi, a holt, dnes som kupil lahvu.
RETICULI --- 22:15:04 16.12.2015
DONTRAGEDY: Skusit nove sa oplati vo whisky bare, a ked ta nieco chyti za srdce, potom si to uz zozenies, distributorov je v Cechach habakuk (Mirecek quoted).
RETICULI --- 22:13:17 16.12.2015
???: To je smutne sdeleni, to abych 10 yo nachrckoval domu. Kvalite Skye (NAS) neverim stejne jako Laphroaig Select (NAS).
RETICULI --- 22:11:51 16.12.2015
Nam to nejak umrelo na ty vymene vzorku.