Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
Whisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání, nejlepších ingrediencích, skle atd.
STEPNI_VLK
Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, rady sebrané během života diskuse či tipy na whisky kolem 1.000 Kč (oblíbený to dotaz).
ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.

Čtvrteční degustace ve Whiskey baru, který neexistuje
Téma: Otázky & odpovědi
Cena: 550 Kč
Whisky vzorky (2 cl): Nikka Coffey Grain 45%, Locke's 8yo 40%, Johnnie Walker Double Black 40%, Highland Park 18yo 43%, Benromach 2003 Cask Strength 59,4%
Termín konání: 18. 4. 18.00-20.00
FB: https://www.facebook.com/events/1798617853571012/
Tel: 775 018 444
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
??? --- 22:23:22 29.10.2015
A ještě jeden dotaz. Má tu někdo zkušenost s produkty palírny Isle of Jura? Konkrétně mě zaujal tenhle jejich kousek:
[http://www.eshop.maneo.cz/pic_zbozi/4918.jpg]

Exkluzivní single malt, který v každé kapce odkazuje na rok 1810, kdy byla palírna na ostrově založena, a je připomínkou více než dvěstěleté tradice. Zrání v archivních sudech poskytlo této whisky dokonalou chuť s tóny jemného marcipánu, maraschino třešní a lékořice s náznaky drcených vlašských ořechů a hořké čokolády. V zakončení tento pozoruhodný malt dále odkrývá i stopy citrusového ovoce.

Flaška je za tři klacky, tak bych nerad střílel vyloženě od boku.

Ještě mě tedy zaujala i levnější 16 letá Jura Dirach's Own, která koštuje nějakých 11 stovek a údajné skýtá následující:

Již název napovídá, že jde o whisky, která odráží povahu samotných ostrovanů, jejichž symbol je vyobrazen na láhvi. Je to rafinovaný malt - skromný, zdrženlivý, ale přesto úchvatný. V této plné whisky se objevují tóny hořké čokolády, pomeranče a koření a s karamelomedovým zakončením.
RETICULI --- 22:03:35 29.10.2015
???: Vydrz, zeptam se jinde.
??? --- 22:02:34 29.10.2015
Mimochodem, netušíte někdo náhodou čirou, jaký že je konkrétně rozdíl mezi těmito dvěma láhvemi Talisker 10 yo?

[http://www.eshop.maneo.cz/pic_zbozi/4784.jpg] [http://www.eshop.maneo.cz/pic_zbozi/4029.jpg]

První stojí u Maneo 1245, druhá pak 895 Kč.
RETICULI --- 22:02:00 29.10.2015
LEFTY: Bohuzel ne, musim na Slovensko, mama ma narozky.
??? --- 21:49:19 29.10.2015
RETICULI: Také mne okamžitě napadlo, že tuhle láhev bych si měl pořídit domů. V posledním čísle Warehouse #1 jsem navíc před chvílí objevil další barmanský tip na míchaný drink právě z této whisky. Jmenuje se Pearl Sky(e) a má následující složení: 3 cl Talisker 10 yo, 4,5 cl Boiron Black Cherry purre, 1,5 cl De Kuyper Creme de Cacao dark, 1,5 cl Galliano, 1 cl citronového freshe a čerstvě namletý pepř. A měl by nést autorskou licenci barmanky Jitky Žákové.

Když jsem si přečetl její působiště, tj. brněnský Super Panda Cirkus, okamžitě jsem se rozhodl, že to tam zajdu vyzkoušet (i na fotce vypadá přitažlivě). Jenže hned vzápětí jsem se dočetl, že tato - údajně talentovaná - barmanka v srpnu odjela pracovat do Londýna. Přesto doufám, že ho tam někdo dokáže připravit. A navíc jsem v tomhle podniku ještě nikdy nebyl, takže další dobrý důvod tam zajít..
LEFTY --- 18:06:05 29.10.2015
Chystáte se někdo na Whisky Life! festival příští víkend?
RETICULI --- 13:37:12 29.10.2015
???: Vyzkousel jsem toho spoustu, a Talisker 10 yo porad zustava v moji TOP 5 s velice stabilnou pozici. Glenlivet je proste Speyside, ze Speyside me bavi jedine zakourene veci, malokdy ty rozinky a orisky a kvetove tony. Talisker je skvely kdyz prides domu z podzimniho deste, zkrehle ruce a tak... Ta slanost a bily pepr, a hrejivost. Vubec se od Talisker nevyplati zkouset cokoliv jineho, ale tuhle lahev je potrebne mit doma.
LEFTY --- 11:41:19 29.10.2015
???: MAchalik v Baru, který neexistuje? Nemožné.
??? --- 21:56:06 27.10.2015
Co se whisky týče, tak mám - oproti většině z vás - stále vcelku hovno napito, nicméně dnes mne tedy celkem dost potěšila 10 yo Talisker. Fakt dobrota. Minule jsem ochutnával 15 yo Glenlivet a ta mne tedy ani zdaleka tak nebavila..

Jo, a když už jsem u těch nabytých zkušeností, tak před pár dny mi spolupracovník nabídl panáka rumu Diplomatico Reserva Exclusiva 12 yo. Svolil jsem a očekával spíše horší, ovšem musím říci, že to vůbec nebylo špatné pití. Na whisky to sice nemá ani omylem, ale jednou za čas pro zpestření, proč ne..
??? --- 19:34:21 27.10.2015
Není to tak dávno, co jsem byl v brněnském Baru, který neexistuje zasvěcen Machalikem do "tajů" drinku Old Fashioned. Dnes jsem se opět začetl do níže zmiňovaného časopisu a shodou okolností právě v onom čísle 13, které jsem už podruhé otevřel, je také pojednání o tomto drinku. Díky němu jsem ke svému překvapení zjistil, že nemá nikterak fixní zadání, tj. že se dá namíchat v podstatě takřka z jakéhokoliv alkoholu:

Oblíbil jsem si Old Fashioned, protože když dodržíte aspoň trochu základní "scénář", můžete použít jakýkoliv alkohol nebo bitters a tím získáte nespočet variant. Fantazii se skutečně meze nekladou a tak můžete použít opravdu cokoliv, tequilu, mezcal, gin, vodku, cognac, Jägermaister nebo třeba Chartreuse... Drink vznikl dost pravděpodobně v Pendennis Clubu v Louisville/Kentucky někdy mezi roky 1881 a 1895 a za jeho autora je považován Martin Cuneo. Název se vyvinul z termínu "old fashion", který byl v té době hojně používán. První knižní dochovaná zmínka pochází z roku 1895 a najdete ji v knize "Modern American Drinks" od George J. Kappelera. Zajímavostí je, že Cuneova receptura původně neobsahuje žádný citrusový zástřik. Ten se objevuje až v roce 1895 ve zmiňované knize a to v podobě citronu namísto pomeranče, jak bývá dnes zvykem. Jediné, co mají všechny receptury z konce 19. století společné, je bourbon a angostura. Jinak se liší v použití cukrového sirupu nebo kostkového cukru a v tom, zda do základu vymačkat plátek pomeranče a přidat koktejlovou třešeň, či nikoliv. První receptura, kterou bych rád zmínil, je z Black Angel's baru a jedná se o ginový Old Fashioned, na bázi Safron ginu Beefeateru 24, servírovaný na ledový diamant. Podle jedné historické ankety z roku 1940 byl Gin Old Fashioned druhý nejoblíbenější drink, ale ne z Geneveru. Další receptura, kterou nesmím vynechat, je ta od Martina Cunea, která obsahuje plátek pomeranče a třešeň, ale ty se v drinku pouze míchají, nikoliv mačkají s cukrem a angosturou, jak je běžné. Další super varianta je od legendy jménem Jamie Boudreau, který použije stejný díl cognacu, bourbonu a rumu. Výsledek je opět famózní a jeho chuť se ideálně hodí k doutníku. Poslední receptura je skutečně fancy a má navazovat na obsah tohoto čísla. Jedná se o variantu z ultra prémiové holandské vodky Ketel One, jejíž pšeničná hutnost se ideálně hodí k chuti tohoto drinku. Ten dále obsahuje cukrový sirup, střik angostury a tři střiky domácí kávové tinktury. Připíjím na zdraví a dobrou chuť.

František Holeček
Head Bartender Black Angel's baru Praha