Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
Whisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání, nejlepších ingrediencích, skle atd.
STEPNI_VLK
Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
WHISKEY
Prvopočátek slova whiskey pochází z gaelských slov Uisce Beatha [ˈɪʃcə ˈbʲahə] (ještě dříve Uisgebaugh), což znamená živá voda, jak destilovaný alkohol ve středověku pojmenovali irští mniši jednoduchým překladem z latinského aqua vitae (v oněch časech byla totiž whisky užívána především pro alchymistické a léčebné účely). Postupně byl výraz díky nesprávné výslovnosti slova Uisce poangličtěn až na dnešní Whisk(e)y.
Kdy byla destilována první whiskey, těžko říct; pravděpodobně v 15. století. Nejpopulárnější teorie říká, že v tom mají prsty irští mnichové, kteří kromě evangelia šířili rovněž tajemství destilace. Destilace samotná byla ovšem objevena perským vědcem jménem Rhazes.
Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, rady sebrané během života diskuse či tipy na whisky kolem 1.000 Kč (oblíbený to dotaz).
ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.
Pár termínů a zkratek, jejichž význam je dobré znát:
ABV - Alcohol By Volume (percentage)
Aldehydes - Grassy, leathery aromas
Barrel - 200 litre Bourbon cask
Butt - 500 litre Sherry cask
C/S - Cask Strength
Esters - Fruity, flowery aromas
Hogshead - 225 to 275 litre cask
IB - Independent bottling
NAS - No Age Statement
OB - Official / owner bottling
Octave - 63 litre sherry cask
Overproof - ABV higher than 46%
Phenols - Peaty, smoky aromas
Proof - Old system to measure ABV
Puncheon - 450 litre Sherry cask
Slainte - Cheers!
SMSW - Single Malt Scotch Whisky
Vatted Malt Whisky - Different malt whiskies from more than one distillery
Vatting - Blend of different whiskies
Vintage - Year of distillation
WIP - Work In Progress (unbottled)
YO - Years Old

[https://usercontent1.hubstatic.com/6274976_f520.jpg]
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
STQ --- 9:51:51 14.12.2014
LEFTY: hendricks je super!
LEFTY --- 9:42:11 14.12.2014
vůbec se nevyznám v ginech, poradíte nějakou střední třídu s univerzálně přijatelnou chutí? Hendrick's?
LEFTY --- 13:53:52 7.12.2014
FRENZY_: kde ho v Praze ochutnat?
FRENZY_ --- 22:22:41 6.12.2014
???: Absint (pravý) mám snad ještě raději než whisky...Žufánek (ať už Antoine nebo Grenouille) IMHO lepší volba, než Bairnsfather. Ze zahraničních mám rád La Clandestine nebo absinty Jade (Esprit Edouard, 1901...). Jinak konkrétně Manson spolupracoval s destilatérem Oliverem Matterem na kousku zvaném Mansinthe se stylovými 66,6 % alkoholu a ten mi také chutná http://4bar.cz/zbozi/absinth-1:1:1/mansinthe-5.html
??? --- 21:37:12 27.11.2014
Teď zase zpětně procházím starší čísla Čilichili, co jsem nashromáždil přes rok, a v tom zářijovém mne zaujala zmínka o Bairnsfather Distillery, resp. o jejich tradičním absintu, který prý chlastá i Marilyn Manson nebo Johnny Depp. Měl někdo z vás tu čest ochutnat?

http://cilichili.cz/2014/9-z-pole-do-metropole/tema/bairnsfather-distillery/

Absinth, Absinth bitter, Extra Anise Absinth bitter, Reality Absinth bitter | Bairnsfather distillery
http://www.bairnsfather.net/vyrobky-absinthy
BRUKEV --- 17:52:57 23.11.2014
WILDENBURY_SQ: tak to doufám, že se mýlíš. za tanečky bych zaplatil prdelaté mulatce po tanečku u tyče, ne chlapovi, který během mixování drinku v baru po mně hází úsměvy a žongluje s kostkama ledu.
WILDENBURY_SQ --- 17:34:42 23.11.2014
KAKIHARA: Imho je soucasti ceny toho drinku prave to nakrucovani. Proto si tyhle drinky taky moc nedavam, ne ze by mi nechutnaly, ale spis si ho semtam s chuti udelam doma a nakrucuju se pri tom jak chci ja (zpravidla vubec :).
KAKIHARA --- 12:48:36 23.11.2014
ja ten flair moc nechapu. Jako jo, kdyz si chtej ukazat jak jsou sikovny a vubec, budiz. Ale kdyz prijdu do baru a chci drink, tak snad nemusim cucet na barmana jak tam hopsa, krouti se a podpaluje paraplicka, chci ten drink....
FIRED --- 13:57:02 22.11.2014
BRUKEV: working flair. porad lepsi, nez kdyz tam barman stoji jako prkno a drzi si shaker u ucha :)
BRUKEV --- 8:45:25 22.11.2014
Nuda v práci, tak rochu spammu.
Proč se někteří barmani mají potřebu takhle idiotsky u míchání kroutit, to fakt nechápu.

Anatomie koktejlu – Gin Fizz | THINK FOOD - Anatomie koktejlu
http://www.thinkfood.cz/anatomie-koktejlu-gin-fizz/