Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
Whisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání, nejlepších ingrediencích, skle atd.
STEPNI_VLK
Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
WHISKEY
Prvopočátek slova whiskey pochází z gaelských slov Uisce Beatha [ˈɪʃcə ˈbʲahə] (ještě dříve Uisgebaugh), což znamená živá voda, jak destilovaný alkohol ve středověku pojmenovali irští mniši jednoduchým překladem z latinského aqua vitae (v oněch časech byla totiž whisky užívána především pro alchymistické a léčebné účely). Postupně byl výraz díky nesprávné výslovnosti slova Uisce poangličtěn až na dnešní Whisk(e)y.
Kdy byla destilována první whiskey, těžko říct; pravděpodobně v 15. století. Nejpopulárnější teorie říká, že v tom mají prsty irští mnichové, kteří kromě evangelia šířili rovněž tajemství destilace. Destilace samotná byla ovšem objevena perským vědcem jménem Rhazes.
Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, rady sebrané během života diskuse či tipy na whisky kolem 1.000 Kč (oblíbený to dotaz).
ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.
Pár termínů a zkratek, jejichž význam je dobré znát:
ABV - Alcohol By Volume (percentage)
Aldehydes - Grassy, leathery aromas
Barrel - 200 litre Bourbon cask
Butt - 500 litre Sherry cask
C/S - Cask Strength
Esters - Fruity, flowery aromas
Hogshead - 225 to 275 litre cask
IB - Independent bottling
NAS - No Age Statement
OB - Official / owner bottling
Octave - 63 litre sherry cask
Overproof - ABV higher than 46%
Phenols - Peaty, smoky aromas
Proof - Old system to measure ABV
Puncheon - 450 litre Sherry cask
Slainte - Cheers!
SMSW - Single Malt Scotch Whisky
Vatted Malt Whisky - Different malt whiskies from more than one distillery
Vatting - Blend of different whiskies
Vintage - Year of distillation
WIP - Work In Progress (unbottled)
YO - Years Old

[https://usercontent1.hubstatic.com/6274976_f520.jpg]
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
??? --- 14:31:57 7.3.2012
MAZDA: Fakt?
MAZDA --- 13:32:08 7.3.2012
???: Tak třeba já osobně dávám radši přednost obyč Jamesonu, než tomu 12 y.o. Ale ten Bush je dobrý, to souhlasím.
??? --- 0:07:34 7.3.2012
BRUKEV: Jemna, medova bez vyrazneho kouroveho ocasku... mam ji celkem rad, pro jeji jemnost... pro kour davat Lagavulin 16y.o. a pro jemnost tuto - dle nalady :-)
??? --- 22:41:10 6.3.2012
BRUKEV: Jameson 12, 18 a Bush 10 a 16 jsou pitelný.
BRUKEV --- 22:20:48 6.3.2012
Albert má 25% slevy na irskou. Asi zajdu prubnout nějakou komerci:)
KWETAG --- 15:17:54 6.3.2012
Tak dik za kvalitni posudek THUMBS UP
WILDENBURY_SQ --- 14:02:03 6.3.2012
To vypada jak nejakej namornickej vypalovak.. Mozna zde hodnoceni typu "podehtované lano, spálené noviny, fenol, jód, medikamenty" konecne vezme za svy :))
??? --- 13:13:37 6.3.2012
Pokud je to z Lídlu, tak poděkovat dárci!
ZOIDBERG --- 13:05:01 6.3.2012
STQ: Neviděl jsem to v Lídlu?