Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
Whisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání, nejlepších ingrediencích, skle atd.
STEPNI_VLK
Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
WHISKEY
Prvopočátek slova whiskey pochází z gaelských slov Uisce Beatha [ˈɪʃcə ˈbʲahə] (ještě dříve Uisgebaugh), což znamená živá voda, jak destilovaný alkohol ve středověku pojmenovali irští mniši jednoduchým překladem z latinského aqua vitae (v oněch časech byla totiž whisky užívána především pro alchymistické a léčebné účely). Postupně byl výraz díky nesprávné výslovnosti slova Uisce poangličtěn až na dnešní Whisk(e)y.
Kdy byla destilována první whiskey, těžko říct; pravděpodobně v 15. století. Nejpopulárnější teorie říká, že v tom mají prsty irští mnichové, kteří kromě evangelia šířili rovněž tajemství destilace. Destilace samotná byla ovšem objevena perským vědcem jménem Rhazes.
Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, rady sebrané během života diskuse či tipy na whisky kolem 1.000 Kč (oblíbený to dotaz).
ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.
Pár termínů a zkratek, jejichž význam je dobré znát:
ABV - Alcohol By Volume (percentage)
Aldehydes - Grassy, leathery aromas
Barrel - 200 litre Bourbon cask
Butt - 500 litre Sherry cask
C/S - Cask Strength
Esters - Fruity, flowery aromas
Hogshead - 225 to 275 litre cask
IB - Independent bottling
NAS - No Age Statement
OB - Official / owner bottling
Octave - 63 litre sherry cask
Overproof - ABV higher than 46%
Phenols - Peaty, smoky aromas
Proof - Old system to measure ABV
Puncheon - 450 litre Sherry cask
Slainte - Cheers!
SMSW - Single Malt Scotch Whisky
Vatted Malt Whisky - Different malt whiskies from more than one distillery
Vatting - Blend of different whiskies
Vintage - Year of distillation
WIP - Work In Progress (unbottled)
YO - Years Old

[https://usercontent1.hubstatic.com/6274976_f520.jpg]
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
??? --- 23:58:13 20.5.2010
Tady to jde pekne do prdele... Novackum doporucuju se tim tak rok potichu zabejvat a az pak neco psat. Jim Beam cerny caj.

Vlku, neznam ji, ale je v hledacku a byla na tom mym Excelu, co jsem hazel. Vubec je to zajimava znacka, tahle, ale meli by delat i neco silnyho. Radsi bych po Abdulahovi chvilu pil nejakej kompromis, treba 48 %, aby to nebyla voda.
NECROMAN --- 23:13:22 20.5.2010
Mate nekdo zkusenosti s ruznymi druhy Johnnie Walker? Docela by me zajimalo, jak jak jsou na tom chutove Red vs Black vs Gold vs Green, popr. Blue Label a jestli clovek pijan-amater ma sanci poznat rozdil :)
??? --- 23:09:28 20.5.2010
Máte tu někdo zkušenost s Dalmore 18 Y.O.? Dnes jsem o ní četl menší "vnadící" článek v jednom časáku a docela mě zaujala..
[http://www.thewhiskyexchange.com/ProductImage.aspx?pc=DLMOB.18YO&w=270]
BRUKEV --- 19:38:17 19.5.2010
Mě právě ty silné (Tebou preferované) moc neberou. Když chci něco silnějšího, mám zásoby slivky. Něco pohledám, nebo počkám na případnou dodávku od pana tajemného sponzora z UK. Zatím měl dobrou ruku a vím, že na tohle forum taky chodí:))))
??? --- 18:07:19 19.5.2010
To ani tak ne, stačí si jen vybrat nějakou zajímavou whisku, ne nějakou základovku. Až budeš přecházet, zkus třeba něco silnějšího, to ti určitě nebude připadat jak voda.
Třeba ten Vlkův Abduláh.
BRUKEV --- 17:29:25 19.5.2010
???: Z toho mám taky strach.

Já dopil Ardbeg, potom Bowmore, ted dojizdim Laphroig Quater Cask... obavam se, že si budu muset vzit dlouho volna, bo jinak cokoli mimo Islay bude voda.
??? --- 16:16:55 19.5.2010
Seš navyklej na Islay a/nebo nalisker, to se od toho nedá čekat. Třeba ti časem zachutná, dávej vědět, až se propiješ doprostřed.
??? --- 15:51:40 19.5.2010
Jaký to je?
??? --- 16:15:40 18.5.2010
???: Myslím ty bez nožky. Teda jestli si to dobře pamatuju. Ale o těch jsi říkal, že se z nich pije nejlíp, a z nich jsme pili, ne? A máš recht, 4 uživím..

Abduláh? Já ti člověče poslední dobou spíše víno degustoval - však víš, okolnosti znáš. Geniální francouzské červené kupř. za hodně férovou cenu. Ale teď jsi mě tak naladil, že si krapet uliju..

.. a furt je jak rajský mok. To je neuvěřitelně lehké pití vzhledem k té voltáži. Fakt nechápu.. a ta konzistence! Opravdu, smetana hadra.. A jak leze do hlavy - takřka okamžitě po prvním olíznutí! :)
??? --- 1:40:15 18.5.2010
Ty malý nebo ty velký? S nožkou nebo bez?
Bych ti vzal čtyři, něco se časem rozbije, pak budou chybět; jedna stojí šedesát korun. Pokud bys teda moc neprotestoval. Jak pokračuješ s Abduláhem? Furt dobrý? Já si teď hraju na dojížďáka a dojíždím ty drtky, co zbyly :)