Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
Whisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání, nejlepších ingrediencích, skle atd.
STEPNI_VLK
Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
WHISKEY
Prvopočátek slova whiskey pochází z gaelských slov Uisce Beatha [ˈɪʃcə ˈbʲahə] (ještě dříve Uisgebaugh), což znamená živá voda, jak destilovaný alkohol ve středověku pojmenovali irští mniši jednoduchým překladem z latinského aqua vitae (v oněch časech byla totiž whisky užívána především pro alchymistické a léčebné účely). Postupně byl výraz díky nesprávné výslovnosti slova Uisce poangličtěn až na dnešní Whisk(e)y.
Kdy byla destilována první whiskey, těžko říct; pravděpodobně v 15. století. Nejpopulárnější teorie říká, že v tom mají prsty irští mnichové, kteří kromě evangelia šířili rovněž tajemství destilace. Destilace samotná byla ovšem objevena perským vědcem jménem Rhazes.
Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, rady sebrané během života diskuse či tipy na whisky kolem 1.000 Kč (oblíbený to dotaz).
ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.
Pár termínů a zkratek, jejichž význam je dobré znát:
ABV - Alcohol By Volume (percentage)
Aldehydes - Grassy, leathery aromas
Barrel - 200 litre Bourbon cask
Butt - 500 litre Sherry cask
C/S - Cask Strength
Esters - Fruity, flowery aromas
Hogshead - 225 to 275 litre cask
IB - Independent bottling
NAS - No Age Statement
OB - Official / owner bottling
Octave - 63 litre sherry cask
Overproof - ABV higher than 46%
Phenols - Peaty, smoky aromas
Proof - Old system to measure ABV
Puncheon - 450 litre Sherry cask
Slainte - Cheers!
SMSW - Single Malt Scotch Whisky
Vatted Malt Whisky - Different malt whiskies from more than one distillery
Vatting - Blend of different whiskies
Vintage - Year of distillation
WIP - Work In Progress (unbottled)
YO - Years Old

[https://usercontent1.hubstatic.com/6274976_f520.jpg]
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
??? --- 12:14:50 3.2.2008
Lagavulin mám 16 a Midletona klasiku Very Rare, on se jinej nedělá (pokud nepočítáme Midleton 1973, kterej je nezaplatitelnej).

Jinak jsem předevčírem porovnával Talisker, Oban a Lagavulin; pravda, bylo to v hospodě. Nicméně Talisker mi přišel nejhorší, necítil jsem tam ani moc tu rašelinu, snad byl jen vyvětranej, Oban o poznání lepší, jemnější a přitom bohatší v chutí, a tornádo Lagavulin to vše zase rozmetalo :) Musím si je všechny koupit domů a v klidu popít.
VALDA --- 0:38:08 2.2.2008
VALDA: mnooo ... takže Laphroaig, oreginal cask strenght ... po prvním doušku jsem byl trošku na rozpacích. Ale to je jen moje chyba ... od předvánoc (byl jsem doma a má whisky byla tady :) jsem whisky nepil a "z mosta do prosta" se napít něčeho takového bylo nemoudré ... to jsem mohl tušit. Obzvláště když se většinou zabívám Glenmorangie, kterážto je o poznání jemnější.
Tak jsem začal odznova. Dal jsem na zahřátí skleničku druhé zmiňované a pak se vrátil k Laphroaigu. Bomba!
Kdysi jsem se se tu ptal na kombinaci doutníku a whisky ... s tímto pitím netřeba ... asi byste ten dodatečný kouř necítili. V jednom (prvním) doušku ho do sebe dostanete tolik, kolik se vám jinak asi nikdy nepodaří. Jinak je chut velmi silná ... předevčírem večer jsem měl asi dvě skleničky a celý včerejšek jsem ji cítil v puse :) ... a překvapivě jemná (mnoho odstínů, ale kromě toho kouře jsou to spíš takové podtóny).
Jsem zvědavý, jak dopadne ve srovnání s Taliskerem ... ten je hlavně po rašelině ... ale už jsem ho dlouho nepil ... (a těším se, že co nejdřív budu)
Poznatky: vzhledem k tomu, že je to oreginal cask strenght, tak má volume 55,7% tzn. je silná a ostrá (vůně i chuť) ... takže ji ředím balenou vodou ... vynikne jak vůně, tak i chuť. Oni doporučují dát dvakrát tolik vody co whisky - tuším jsem to prvně udělal a bylo to fajn, ale až moc vodové. Mé optimum je 1:1 první sklenička 0,5:1 každá další.

MACHALIK: ten Lagavulin a Midleton máš jaký? "Obyč." anebo nějakou specialitku? Už máš Taliskera? :)
MIKEX --- 15:48:40 1.2.2008
Budu muset ozkoušet když tady o tom tak básníte!
??? --- 12:08:56 1.2.2008
I mně. Ale raději tu flašku. Vyplatí se to, člověk za život vyhodí tři tisíce i za větší kraviny než za jednu z nejlepších whisek na světě, tutově nejlepší irskou.
ZBYNEK --- 11:52:44 1.2.2008
MIKEX: Když si vetmu, že lahev Middletonu stojí 120€, tak mi 12€ za panáka připadne celkem rozumná cena :-)
HALA_JR --- 11:00:01 1.2.2008
Ja myslim, ze takovale whisky se dobre hodi do nejakyho drinku po jidle - ne nijak slozityho drinku - neco na zpusob whisky s colou.... Jestli me budete chtit lincovat za michani whisky s cimkoliv, tak vezte, ze byc si to (povetsinou) nedovolil, ale red label pro me je neco mene hodnotneho nez "whisky" ..
??? --- 10:49:42 1.2.2008
Leda tak. Akorát okolo mě jsou samí ználci, a máti whisku nepije... Asi ji budu dávat návštěvám.
??? --- 10:48:22 1.2.2008
MACHALIK: Dát ho někomu darem? Nějakému "whisky-neználkovi" ovšem, samozřejmě..
VALDA --- 1:29:53 1.2.2008
můžeš šejkovat ;)
??? --- 1:09:29 1.2.2008
Kdyby bylo o hodinu až dvě míň, tak si ještě panáka taky dám, ale teď už na to mastím.
Dostal jsem teď darem červenýho Johnieho. To by mě zajímalo, co s ním budu dělat.