Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
Whisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání, nejlepších ingrediencích, skle atd.
STEPNI_VLK
Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
WHISKEY
Prvopočátek slova whiskey pochází z gaelských slov Uisce Beatha [ˈɪʃcə ˈbʲahə] (ještě dříve Uisgebaugh), což znamená živá voda, jak destilovaný alkohol ve středověku pojmenovali irští mniši jednoduchým překladem z latinského aqua vitae (v oněch časech byla totiž whisky užívána především pro alchymistické a léčebné účely). Postupně byl výraz díky nesprávné výslovnosti slova Uisce poangličtěn až na dnešní Whisk(e)y.
Kdy byla destilována první whiskey, těžko říct; pravděpodobně v 15. století. Nejpopulárnější teorie říká, že v tom mají prsty irští mnichové, kteří kromě evangelia šířili rovněž tajemství destilace. Destilace samotná byla ovšem objevena perským vědcem jménem Rhazes.
Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, rady sebrané během života diskuse či tipy na whisky kolem 1.000 Kč (oblíbený to dotaz).
ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.
Pár termínů a zkratek, jejichž význam je dobré znát:
ABV - Alcohol By Volume (percentage)
Aldehydes - Grassy, leathery aromas
Barrel - 200 litre Bourbon cask
Butt - 500 litre Sherry cask
C/S - Cask Strength
Esters - Fruity, flowery aromas
Hogshead - 225 to 275 litre cask
IB - Independent bottling
NAS - No Age Statement
OB - Official / owner bottling
Octave - 63 litre sherry cask
Overproof - ABV higher than 46%
Phenols - Peaty, smoky aromas
Proof - Old system to measure ABV
Puncheon - 450 litre Sherry cask
Slainte - Cheers!
SMSW - Single Malt Scotch Whisky
Vatted Malt Whisky - Different malt whiskies from more than one distillery
Vatting - Blend of different whiskies
Vintage - Year of distillation
WIP - Work In Progress (unbottled)
YO - Years Old

[https://usercontent1.hubstatic.com/6274976_f520.jpg]
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
MIKEX --- 21:44:04 31.1.2008
MACHALIK: Middleton v hospodě většinou 12 a víc euro ostatní whisk(e)y kolem 6 :-))) to tě prostě odradí...
??? --- 11:06:45 31.1.2008
Valda: Dělal jsem zase test whisek a porovnával jsem proti sobě Lagavulin a Midleton. Po panáku skvostnýho Lagavulinu jsem si myslel, že Midleton pohoří, protože ty irský fakt bejvají takový jemný a nevýrazný, však sám víš. Už půl roku jsem si ho nedal a mezitím vypil spoustu skotské a měl jsem obavy. Nicméně teda něco tak dobrýho jsem nečekal, panák Midletonu mě úplně rozmetal. Žasnul jsem, co to dělá v puse. Je to jak žrát kvítka s ovocem a dřevem a leze ti to do nosu a nechápeš, jaký chutě se z toho vynořují. Nesmírně ušlechtilý pití. Lepší než Lagavulin.

V jedné knize o whisky jsem četl názor na Midleton, kterej říkal, že jde o naprosto excelentní a nesmyslně předraženou irskou whiskey. Musím s obojím souhlasit. Rozhodně ho zkus, jestli ti teda není líto peněz, protože to je nejvyšší liga. Osobně bych si ho spíš koupil domů než dávat si panáka v hospodě, protože to chce trochu jinej klid a atmosféru než putyku plnou lidí.

Gratuluju k višňáku :)
VALDA --- 0:15:12 31.1.2008
no a když jsme u toho Laphroaigu, tak já jsem si nekoupil nic z toho co jsem níže psal, že koupím (co jsem z irštiny zkoušel se mi moc nelíbilo), ale nic jiného než nefiltrovaného desetileletého Laphroaiga, oreginal cask strenght. Tak jsem na něj mnoho zvědav ... snad už dneska ho zkusím ... zatím to vypadá slibně :)
Lagavulin jsem bohužel nikde neviděl ...
??? --- 16:37:25 30.1.2008
Ten obchod vlastní a provozuje pán, velkej milovník whisky a rumů a portskýho, a zaměstnává tam sebe a ještě jednu paní, a rozhodně oba ví, o čem mluví. Je to malej obchůdek, kde se schází Brněnští whiskaři, je tam spousta literatury o whisce a křeslo, kde se dá číst a popíjet, a není to jakože "obchod" jak by si ho člověk představil, supermarket. Buď bez obav. S paní se dá povídat asi tolik, jako se dá povídat s paní prostě, jasně tam narazíš na nějaký vyčtený moudra nebo ženskej názor, ale rozhodně není hloupá, no a s pánem se dá vykládat dlouze a zasvěceně, protože ten má vypito stokrát tolik co kdokoli z nás.
??? --- 15:49:09 30.1.2008
MACHALIK: Díky za tip na obchod, o kterém jsem neměl - byť v Brně žijící do Domu pánů z Lipé občas chodící - ani páru. Teď už jen ty prachy někde usmolit, poněvadž jsem teď na začátku roku "překvapivě" poněkud švorc..

A když už jsme u toho: jak to tam vypadá s prodavači? Vědí, co prodávají, a umí doporučit?
??? --- 15:02:04 30.1.2008
Když už se tam vedle mluví o těch hospodách v Rozkvětu, tak jsem si vzpomněl, že jsem se minulej týden byl podívat ve Whisky Shopu v Domě pánů z Lipé a hned jsem si tam koupil litrovej osmiletej Laphroaig Quarter Cask za nějakých 1400 korun.

Na rozdíl od klasickýho desetiletýho Laphroaigu se tenhle vyznačuje tím, že šest let zraje stejně jako klasika ve velkým sudu, ale pak ho na poslední dva roky přelijou do malýho soudku z novýho dřeva (quarter cask) a tam nechají dozrát na osm. Pak ho stáčijou a prodávají za vyšší cenu. Výsledkem je ještě lepší Laphroaig než ten klasickej, protože už to nechutná a nevoní jako višňák, ale ta kouřová jodově uzená chuť a vůně trochu ustoupí do pozadí a vynoří se od tam dřevo a není to ve výsledku tak ostrý a břitký, spíš se to tak zjemní a zakulatí a má to dlouhej dřevitej konec a vůbec to prostě už není tak jednoznačný. Moc dobrý. Doporučuju. Za těch 1400 to byla skvělá cena (za litrovku).
??? --- 14:00:19 3.1.2008
Scotch on the rocks
Prejudice alert on!... Malt whisky is drunk either as neat spirit or with a small quantity of water to taste. It should *never* be drunk with soda or other mixers, neither should it be necessary to drink it "on the rocks". The traditional cut glass whisky glass (tumbler-shaped) is not necessarily the best glass to savour malt whisky and in "serious" whisky drinking circles a nosing glass more like a small narrow brandy snifter is sometimes employed. (prejudice alert off) failing which, it is a spirit which is made to be enjoyed and if you enjoy it mixed with Pernod and Angustura bitters who am I to judge?! Slainte.


viz http://www.dcs.ed.ac.uk/home/jhb/whisky/glossary.html
??? --- 13:42:17 3.1.2008
Šťastný to muž aneb jeho starosti bych chtěl mít. :)

http://www.cigarpass.com/forums/index.php?showtopic=20947

A jinak souhrn podstatného: Cognac and whisky (Scotch) or whiskey (everything else) will travel just fine upright. ... If you are shipping, rather then just transporting in the back of your car, then you'll want to bubble-wrap the bottles before boxing. ... It doesn't hurt to leave them on their side if that is easier for you. Try to keep them out of direct light, with the humidity 40-70% and cool temps. ... There isn't anything wrong with storing sealed (original wax or foil and cork) n a vertical position for extended periods of time. I would put them on there side for a month or so every few years if you want to display them for a long time.
??? --- 13:30:49 3.1.2008
The Perfect Serve

Take your glass and pour a measure of The Macallan. Lift the glass up to the light and view the wonderful colour. Now swirl the peerless spirit around gently in the glass to release the complex aromas. Nose the whisky, the most important part of any whisky tasting and enjoy a unique sensory experience.

At this point you should ideally add a drop of water to your whisky. Ensure it is still, cool and fresh. Swirl the glass once again and nose The Macallan one more time. Delight in the subtle changes to the bouquet as the water helps to release an array of new aromas.

Finally, the time has come to taste and savour The Macallan. If you choose you can now add ice, it's certainly the choice of many discerning drinkers. But whether it's served straight, with water, with or without ice, you will find that The Macallan remains the Single Malt against which all others must be judged.


viz http://www.themacallan.com/
??? --- 13:17:42 3.1.2008
„Neexistuje nic lepšího pro uchování mrtvého člověka jako whisky. Chcete-li zakonzervovat mrtvého člověka, ponořte ho do whisky; chcete-li zabít živého, nalejte whisky do něj.“ (Thomas Guthrie)