Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
Perličky z překladů
BATEAU
Narazili jste na zajímavé příklady, které vyplodili někteří lidé a které jsou spíše k zasmání?
Hoďte je sem. Pokud možno, uveďte původní i přeloženou verzi (a nekdy radeji asi taky spravne prelozenou verzi ;)).
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
RAGNAROK --- 20:33:10 25.6.2009
no protoze vetsina monosacharidu a disacharidu je sladka. (cukry=sacharidy neni z moji hlavy, ale citat us asi nenajdu) cukry ≠ polysacharidy. (vyplyva)

zelena prisera: uci dodnes? jak kdo

ok wikipedi tak neverim
FIN --- 20:15:53 25.6.2009
RAGNAROK: ano. to bude zcela jistě a jasně důvod, proč se podle neustále aktualizované organické chemie zmíněných pánů - chemikům důvěrně známé jako "zelená příšera" - učí dodnes.
http://www.jergym.hiedu.cz/~canovm/objevite/objev5/cer.htm

já bych nechal každého, ať si vybere, zda bude věřit tomuhle zastaralému braku nebo bezchybné české wikipedii.

mimochodem, všímáš si doufám, že tebou uvedený citát jedině dokládá fakt, že cukry = sacharidy v obecnější rovině, nikoliv sacharidy sladké chuti?
RAGNAROK --- 20:06:39 25.6.2009
„Generickým názvem sacharid se označují monosacharidy, oligosacharidy,
polysacharidy a také sloučeniny odvozené z monosacharidů redukcí
karbonylové skupiny (alditoly), oxidací jedné nebo více terminálních skupin
na karboxylové kyseliny nebo nahrazením jedné nebo více hydroxylových
skupin atomem vodíku, aminoskupinou, atomy halogenů nebo jinými
skupinami obsahujícími heteroatomy.
Zahrnuje i všechny deriváty těchto sloučenin. "Název cukr se často používá
pro monosacharidy a nižší oligosacharidy."
Stojí za zmínku, že okolo 3 %
sloučenin uváděných v Chemickal Abstracts (tj. více než 360 tisíc) je
pojmenováno podle pravidel názvosloví sacharidů.“


http://www.vscht.cz/lam/new/VKzCHPrirL6-3.pdf

Jinak ta "bible" je jiste kvalitni ale uz decentne zastarala.
FIN --- 19:50:09 25.6.2009
ano, další chyba v české wikipedii, nic neobvyklého. a? cukry je zkrátka triviální (laický) nepřesný název sacharidů obecně, dnes zastaralý. sladká a nám nejběžněji známá sacharóza je zkrátka jeden z mnoha typů cukrů.

Červinka, Dědek, Ferles - 1975, organická chemie, skripta, 1. část, strana 337:
Cukry neboli sacharidy (glycidy) jsou vedle tuků a bílkovin...
...Původně sem byly řazeny všechny sloučeniny sumárního vzorce CnH2nOn, kde n bylo nejčastěji číslo 6 nebo jeho násobek. Proto byly tyto sloučeniny nazývány uhlohydráty...
...neustále přibývalo sloučenin, které tomuto požadavku nevyhovovaly, a proto bylo od názvu uhlohydráty upuštěno. Pro skupinu těchto látek nyní užíváme výhradně označení sacharidy, glycidy nebo cukry.


tolik bible naší organické chemie, čímž bych považoval problém za vyřešený.
RAGNAROK --- 19:36:07 25.6.2009
Sacharidy - Wikipedie, otevřená encyklopedie
http://cs.wikipedia.org/wiki/Sacharidy
RAGNAROK --- 19:23:48 25.6.2009
cukry = sacharidy ktere maji sladkou chut
VANEK --- 19:03:48 25.6.2009
FIN: Zahrnovaly, http://leccos.com/index.php/clanky/uhlohydraty Viz též anglické carbohydrates, odkud to vzniklo (ono v BK vůbec mají s překlady problémy, viz http://okoun.cz/boards/pranyr_prekladu?searchedStrings=burger )
RAGNAROK --- 18:54:37 25.6.2009
v češtině sacharidy (monosacharidy, disacharidy, oligosacharidy, polysacharidy)
cukry= (monosacharidy+disacharidy)
RAGNAROK --- 18:54:03 25.6.2009
uhlohydraty a uhlovodany = humus